Gå till innehållet

Föreställningarna ställs in till och med 31.3.2021

Vårens biljettförsäljning avbryts tillsvidare

Alla föreställningarna till och med 31.3. är inställda. Vi avbryter vårens biljettförsäljning tillsvidare på grund av osäkerheten kring resten av säsongen.
Föreställningarna av Svansjön samt Cavalleria rusticana & Pagliacci flyttas till säsongen 2021–2022. RING fortsätter i augusti 2022.
Vi kontaktar separat alla kunder som köpt biljetter och/eller servering till de inställda föreställningarna.

En verkcykel som avlägsnar känslan för tiden

Nibelungens ring eller Ringen är en operatetralogi i fyra delar av Richard Wagner. Den fick sin premiär i Bayreuth år 1876. Verket var genast vid sin tillkomst någonting oerhört som saknar motstycke i hela den västerländska konsthistorien. Den har blivit ett kultverk som samlar trogna fans och väcker intresse hos nya lyssnare. Ringen för dig ut på en resa, men inte bara så att den berättar om resans etapper, utan den tar dig med sig.

Nu ges Nibelungens ring i en ny finländsk tolkning av dirigenten Esa-Pekka Salonen och regissören Anna Kelo. Mikki Kunttu är Ringens visual planerare och Erika Turunen designar kostymer.

Operorna i serien produceras i en takt på två verk per år. Den första premiären, Rhenguldet, går av stapeln hösten 2019. Därefter följer Valkyrian och Siegfried våren 2021 och Ragnarök säsongen 2021-2022.

Verket som förändrade operakonsten och Wagners liv

Wagner ägnade 26 år av sitt liv åt Ringen på ett exceptionellt sätt. Arbetet gick ut på att skriva och komponera operahistoriens största skapelse, att låta uppföra en dedicerad byggnad för att sätta upp verket och att samla in medel för hela detta projekt som saknar sin like i hela konsthistorien.

Ring

”Wagners musik är så storartad att den kräver en iscensättning som lever upp till den. Ringen är traditionellt en berättelse om kärlek, hämnd, makt och girighet. Bakom den stora berättelsen finns emellertid ännu större teman; frågor och svar om myter, tro och kunskap. Samma mångskiktighet som finns i musiken vill jag också ge uttryck för i min regi.”

– REGISSÖREN ANNA KELO

Rhenguldet – En resa till en annan verklighet börjar

Ring

Ringens första del presenterar de centrala gestalterna och teman, som utvecklas senare i sagan. Enligt Wagner är Rhenguldet en ”förafton” till ett tre dagars scenfestspel. Alberich stjäl rhenguldet som vaktas Rhendöttrarna. Han förbannar kärleken och smider en ring av guldet. Den ringen ger herraväldet över världen. Men även huvudguden Wotan är ute efter absolut makt!

FÖRESTÄLLNINGAR 30.8.–18.9.2019

Valkyrian – En opera om heroismens uppkomst

Ring

Huvudguden Wotan förstärker Valhall. Han har avlat valkyrior vars uppgift i världen är att samla upp de bästa stupade hjältarna som skall vakta gudarnas boning. I sin kamp mot den vilde Hunding blir Wotan tvungen att offra sin son Siegmund för att respektera gudarnas världsordning. Mitt i konflikter och krig föds också ett kärlekstema, passionen mellan syskonparet Siegmund och Sieglinde. Deras berättelse blir fröet till Siegfried, Ring-cykelns tredje del.

PREMIÄR 29.1.2021

Siegfried - Hjältesaga av mytiska mått

Ring

Siegfried, som född som kärleksbarn till två syskon, känner ingen fruktan. Genom strid återtar han ringen smidd i Rhenguld och ställer sig i vägen för överguden Wotan. Mytiske Siegfried är omnipotent: han smider ett oövervinnerligt svärd, tar livet av en drake, förstår fåglarnas sång och väcker en sovande skönhet med en kyss. Siegfried är Ring-cykelns tredje del.

FÖRESTÄLLNINGAR 14.5.-1.6.2021

Ragnarök

Säsong 2021–22

Medverkande

Ring

Anna Kelo

Anna Kelo blev färdig musikteaterregissör från Ryska teaterakademin år 1992. Därefter har hon varit verksam vid Finlands Nationalopera som regiassistent från år 1994 och huvudregiassistent sedan 1998. Vid Nationaloperan har Kelo regisserat t. ex. Is (2019) och Figaros bröllop (2014).

Esa-Pekka Salonen

Salonen är chefsdirigent och konstnärlig rådgivare för Philharmonia Orchestra i London. Han är hedersdirigent för Los Angeles Philharmonic, huskompositör till New York Philharmonics och konstnärlig ledare för Östersjöfestivalen. I 2016 blir Salonen konstnärlig partner vid Nationaloperan och Nationalbaletten för fem år. esapekkasalonen.com

Mikki Kunttu

Mikki Kunttu har skapat ljus och visualisering för många dans-, teater- och operauppsättningar. Förutom vid Nationaloperan har Kunttu arbetat vid Cirque du Soleil, Den Norske Opera & Ballett, Danska Kungliga Baletten, Boston Ballet, Opéra national de Lyon och Malmö Opera. Kunttu har samarbetat med bland andra Tero Saarinen, Jorma Uotinen, Carolyn Carlson, Jiři Kylián, Akram Khan, Kenneth Greve, Andonis Foniadakis och Jorma Elo. Kunttu har därtill planerat ljus och visualisering för ett flertal inhemska TV-produktioner samt ljus och screendesign för Melodifestivalen i Helsingfors 2007 och screendesign i Malmö 2013 och Stockholm 2016. mikkikunttu.com

Ring

Erika Turunen

Turunen har skapat scenkostymer sedan 1990. Vid Finlands Nationalopera har hon designat kostymerna t. ex. för baletterna Snödrottningen (2012), Den lilla sjöjungfrun (2015) och Kalevalalandet (2017). Hon har planerat kostymerna för Nederlands Dans Theater, Ballet de l’Opera de Lyon, Danska Kungliga Baletten, Grand Theatre de Geneve, Malmö Opera och Göteborgsoperan. erikaturunen.com