Skip to content

ring

Ring – världens största operasaga

En verkcykel som avlägsnar känslan för tiden

Nibelungens ring eller Ringen är en operatetralogi i fyra delar av Richard Wagner. Den fick sin premiär i Bayreuth år 1876. Verket var genast vid sin tillkomst någonting oerhört som saknar motstycke i hela den västerländska konsthistorien. Den har blivit ett kultverk som samlar trogna fans och väcker intresse hos nya lyssnare. Ringen för dig ut på en resa, men inte bara så att den berättar om resans etapper, utan den tar dig med sig.

Nu ges Nibelungens ring i en ny tolkning av dirigenten Hannu Lintu och regissören Anna Kelo. Mikki Kunttu är Ringens visual planerare och Erika Turunen designar kostymer.

Verket som förändrade operakonsten och Wagners liv

Wagner ägnade 26 år av sitt liv åt Ringen på ett exceptionellt sätt. Arbetet gick ut på att skriva och komponera operahistoriens största skapelse, att låta uppföra en dedicerad byggnad för att sätta upp verket och att samla in medel för hela detta projekt som saknar sin like i hela konsthistorien.

”Wagners musik är så storartad att den kräver en iscensättning som lever upp till den. Ringen är tradionellt en berättelse om kärlek, hämnd, makt och girighet. Bakom den stora berättelsen finns emellertid ännu större teman; frågor och svar om myter, tro och kunskap. Samma mångskiktighet som finns i musiken vill jag också ge uttryck för i min regi.”

– regissören Anna Kelo

rhenguldet

Valkyrian 

Siegfried

Ragnarök

Se på Stage24

Medverkande

medverkandes intervjuer