Skip to content

Richard Wagner

Rhenguldet

Längd
2 T 40 min, Ingen paus
När
30.8.2019 – 18.9.2019
Var
Huvudscenen
Genre
Opera
Priser
35-134 €
Språk
Tyska. Textning på finska, svenska och engelska
Åldersrekommendation
över 12 år

En resa till en annan verklighet börjar

Alberich stjäl rhenguldet som vaktas Rhendöttrarna. Han förbannar kärleken och smider en ring av guldet. Den ringen ger herraväldet över världen. Men även huvudguden Wotan är ute efter absolut makt!

Rhenguldet presenterar de centrala gestalterna och teman, som utvecklas senare i sagan. Enligt Wagner är Rhenguldet en ”förafton” till ett tre dagars scenfestspel.

se trailer

handlingen

Jättarna Fafner och Fasolt har byggt Valhalla och kräver som lön för mödan ungdomens gudinna Freia eller en guldskatt som Alberich har stulit av Rhendöttrarna. Wotan lyckas få tag på guldet genom list.

Mime har format Rhenguldet till en hjälm. Den som bär hjälmen kan byta gestalt, och Wotan lockar Alberich till att förvandla sig till en groda.

Alberich går i fällan och måste ge guldet till gudarna, men han förbannar ringen. Jättarna får guldet men Alberichs förbannelse fungerar. De börjar gräla om hur de ska dela skatten, och det hela slutar med att Fafner dödar Fasolt.

Mera detaljer om handlingen i operans programblad.

“Wagners musik är så storartad att den kräver en iscensättning som lever upp till den. Ringen är traditionellt en berättelse om kärlek, hämnd, makt och girighet. Bakom den stora berättelsen finns emellertid ännu större teman; frågor och svar om myter, tro och kunskap. Samma mångskiktighet som finns i musiken vill jag också ge uttryck för i min regi.”
– regissören Anna Kelo

galleri

medverkande

Musik
Richard Wagner
Dirigent
Esa-Pekka Salonen
Regi
Anna Kelo
Scenografi
Mikki Kunttu
Kostymer
Erika Turunen
Ljus- och videoplanering
Mikki Kunttu

i rollerna

biljetter och föreställningar