Skip to content

Richard Wagner

Valkyrian

Längd
4 t 45 min, inkl. 2 pauser (30 min)
När
26.8.2022 – 14.9.2022
Var
Huvudscenen
Genre
Opera
Priser
35-145 €
Språk
Tyska. Textning på finska, svenska och engelska
Åldersrekommendation
över 12 år

En opera om hjältemodets uppkomst

se trailer

galleri

handlingen

Wotan har lämnat Valhalla och vandrar i världen för att skapa en ny släkt som inte är bunden till gudarna och bättre kan leva upp till arvet efter dem. Han har avlat valkyrior som samlar fallna hjältar från slagfält för att vakta Valhalla mot Alberichs anfall.

En flyende främling söker skydd i Hundings hus. Hundings hustru bjuder honom på en uppfriskande dryck. När Hunding återvänt hem berättar främlingen om sig själv: hans mor har dödats, hans tvillingsyster rövats bort och han har gått vilse från sin far. Nu är han förföljd, för han har dödat några bröder i en kamp. Det står klart för Hunding att främlingen är just den man han letar efter. Trots det erbjuder han främlingen skydd över natten, men när morgonen gryr måste han bereda sig på kamp.

Hundings hustru berättar för främlingen om svärdet som en enögd vandrare har stött in i en trädstam. Ingen har kunnat få loss svärdet, men främlingen lyckas dra ut det från stammen. Slutligen framgår det att de är tvillingarna Siegmund och Sieglinde. Kärleken blossar upp mellan dem.

Wotan befaller sin valkyriadotter Brünnhilde att beskydda Siegmund när Hundings mannar jagar honom. Fricka, äktenskapets beskyddarinna, kräver rättvisa åt Hunding, så Wotan blir tvungen att offra sin son för att bevara den av gudarna instiftade ordningen. Wotan talar om sin konflikt för Brünnhilde; den som har i uppgift att skydda lagen kan inte kräva frihet. Brünnhilde vill rädda Siegmund, men Wotan hotar att bestraffa henne.

I kampen med Wotan splittras Siegmunds svärd av Wotans spjut. Siegmund dör. Brünnhilde flyr med Sieglinde för att rädda Wotans efterkommande.

Valkyriorna samlar soldater som stupat i kriget för att ta dem till Valhalla. Brünnhilde har med sig Sieglinde, och Valkyriorna vågar inte skydda dem mot Wotan. Därför ger Brünnhilde svärdet Notungs bitar till Sieglinde och sänder henne mot ett okänt öde.

Brünnhilde tar emot Wotans straff för att hon skyddat Siegmund: en djup sömn som hon kan väckas ur av den första man som ser henne.

medverkande

Musik
Richard Wagner
Libretto
Richard Wagner
Dirigent
Hannu Lintu
Regi
Anna Kelo
Scenografi
Mikki Kunttu
Kostymer
Erika Turunen
Ljus- och videoplanering
Mikki Kunttu

i rollerna

Siegmund
Joachim Bäckström
Hunding
Matti Turunen
Wotan
Tommi Hakala
Brünnhilde
Johanna Rusanen
Fricka
Niina Keitel
Helmwige
Reetta Haavisto
Gerhilde
Jenni Hietala
Ortlinde
My Johansson
Waltraute
Maria Turunen
Siegrune
Monika-Evelin Liiv
Rossweisse
Merja Mäkelä
Grimgerde
Ida Wallén
Schwertleite
Anna Danik

lyssna på valkyrian

Du kan lyssna på spellistan bara om du har godkänt funktionella cookies. Du kan ändra dina cookieinställningar längst nere på sidan.

biljetter och föreställningar

kolla även

 • Opera

  Siegfried

  Huvudscenen 24.3.2023 – 22.4.2023

 • Balett, Opera

  Operans och Balettens arenaturné 2023

  Scen utanför Operan 6.5.2023 – 25.5.2023

 • Opera

  Trollflöjten

  Huvudscenen 17.9.2022 – 26.4.2023