Skip to content

Scenerna

Våra scener

Operahuset har två scener: den stora huvudscenen och den mindre scenen i Almisalen. På den här sidan kan du läsa mer om våra scener och får tips för att välja plats.

Huvudscenen

Huvudscenen har 1 300 platser i salongen. Parkettens golv stiger mot de bakre raderna. Stigningen gör att på de yttersta platserna på den sista raden, rad 19, syns textningsapparatens svenska och engelska del inte helt och hållet.

Man ser och hör alldeles utmärkt också på balkongerna, men säkerhetsräcket kan begränsa synligheten på sidorna på 2:a balkongens 1:a rad och på 3:e balkongens 1:a rad.

Vänligen observera att 3:e balkong ligger mycket högt. Vi rekommenderar att du väljer en plats någon annanstans om du inte gillar höga höjder.

En induktionsslinga finns installerad på huvudscenens parkett. Här kan du se en karta över induktionsslingans funktionsområde.

Huvudscenen sedd från vänstra främre delen av parketten.

Var i salongen är det bäst att sitta?

Klicka på punkterna för att se hur scenen syns från olika delar av salongen.

Om du vill se artisternas miner, dräkter eller scenografins detaljer på nära håll, ska du välja de främre raderna på parkett. Där är det också bra att sitta med barn. Om du däremot vill få en överblick av hela scenen på en gång eller fokusera på musiken, är balkongerna ett bra val.

Huvudscenens platser är prissatta i åtta olika kategorier. Priset påverkas av bland annat syn- och hörbarheten, avståndet från scenen, eventuella säkerhetsräcken samt regin av verket. Därmed kan sikten till scenen vara begränsad och det kan finnas platser i samma priskategori på olika håll i salongen.

seating_map

seat_image_changed

Almisalen

I Almisalen uppförs varje säsong såväl helaftonsoperor, kortare föreställningar som verk av gästande trupper. Beroende på föreställning finns det 200–500 platser i salen. Almisalen har fått sitt namn efter Nationaloperans långvariga chef Alfons Almi.

Almisalen från scenen mot salongen.

Platser med tillgänglighet

Huvudscenens platser för rullstolsburna finns i logerna 3 och 4 på 1:a balkong samt i logerna 1, 2, 3 och 4 på 2:a balkong. Till 1:a och 2:a balkong kommer man med hiss, men till parkett och 3:e balkong bara längs trappor. Trapporna har räcken.

Det finns rullstolsplatser också i Almisalen och man kommer till salen med hiss.

Vänligen observera att platser med tillgänglighet inte säljs i webbutiken. Platser med tillgänglighet reserveras genom att ringa Operans och Balettens kundtjänst (09) 4030 2210 (mån–fre kl. 10–17) eller skicka e-post till adressen liput[at]opera.fi.

Här finns mer information om tillgängligheten i Operahuset.

Karta över foajéerna

Bilderna visar Operahusets tjänster och kartor över publikutrymmena. Du kan också studera kartorna i PDF-format och då går de också att förstora.