Skip to content

Ankomst

Ankomst till Operahuset

Operahuset ligger vid Tölövikens strand på adressen Helsingegatan 58. På den här sidan berättar vi hur du enklast kommer till Operahuset.

Beakta gatuarbetena på Mannerheimvägen

Renoveringen av Mannerheimvägen orsakar betydande förändringar i trafikförbindelserna och rutterna i närheten av Operahuset. Var beredd på längre restid, förändringar i rutter och eventuella trafikstockningar. Kontrollera dina rutter i HRT:s reseplanerare.

Vänligen observera att övergångsställen nära Operahuset kommer att stängas från den 3 juni. Kartan nedan visar alla trafikarrangemang vid Operans korsning under sommaren 2024.

Du kan se aktuell information om hur gatuarbetena fortskrider på webbplatsen Manskun katutyöt (på finska).

Begränsningar för bilar att svänga in på Operagränden i juni–juli

Under juni och juli går det att köra till Operagränden från Helsingegatan i bara en riktning. Den enda körrutten till Operagränden är via Mannerheimvägen från söder. Endast körfilen längst till höger på Mannerheimvägen kan användas av dem som ska svänga in på Operagränden. Det går att köra vidare i samma fil direkt österut längs Helsingegatan.

Den begränsade körrutten till Operagränden gäller från och med måndagen den 3 juni fram till omkring mitten av juli. Därefter går det att svänga in på Operagränden normalt igen, men andra avvikande trafikarrangemang i korsningen kommer att fortsätta.

Kartan nedan visar alla trafikarrangemang vid Operans korsning under sommaren 2024.

Ingång till huvudscenens föreställningar

Operahuset har två ingångar: huvudingången från Mannerheimvägen och Tölövikens ingång från Operagränden. Om du kommer till en föreställning eller ett evenemang på huvudscenen eller i huvudfoajén kan du använda båda ingångarna.

Huvudingången öppnas i regel 1,5 timme innan föreställningen på huvudscenen börjar. Vänligen kom till föreställningen i tid. Vi rekommenderar att du anländer till Operahuset senast 15 minuter innan föreställningens start. De som kommer för sent kan inte gå in i salongen under pågående föreställning, utan först efter pausen. Mer tips för besöket finns här.

Ingång till Almisalen och barnföreställningar

Till föreställningar i Almisalen och föreställningar för barn kommer du in från Operagränden på Tölövikens sida. Också den tillgängliga ingången till Operahuset ligger på Tölövikens sida. Ingången från Operagränden är vanligtvis öppen under kundtjänstens öppettider.

Tillgänglig ingång

Den tillgängliga ingången finns vid Operagränden på Tölövikens sida. Vid ingången ligger Operans och Balettens egen parkeringsplats som är avsedd för besökare med rörelsehinder. Läs mer om tillgänglighet i Operahuset.

Kundtjänst och Operashop

Kundtjänsten och Operashopen med fanprodukter ligger till höger om ingången från Operagränden. Operashopen har samma öppettider som kundtjänsten. På föreställningsdagar är Operashopen öppen till slutet av 1:a pausen. Om det inte blir någon paus stänger shopen när föreställningen startar.

Se kundtjänstens öppetider.

Kom helst kollektivt

Enklast kommer du till Operahuset med spårvagn eller buss. Kvällstid visar skärmar i foajéerna avgångstiderna för bussar och spårvagnar från de närmaste hållplatserna. Kolla rutter och tidtabeller och biljettinformation på HRT:s webbplats. Du kan också söka efter en rutt direkt från ruttguiden nedan. Efter att ha sökt en rutt går du till HRT:s Ruttguide.

Det är också enkelt att komma till Operan och Baletten med både tåg och buss från annat håll än huvudstadsregionen. Det tar ungefär 20 minuter att gå från Helsingfors järnvägsstation till Operahuset längs Tölövikens vackra strand. Du kan kolla bussförbindelser exempelvis på Matkahuoltos webbplats.

Parkera bilen

Det närmaste allmänna parkeringsområdet ligger cirka 100 meter från Operahuset på Tallbackafältet (Tallbackavägen 1). Parkering där är avgiftsbelagd på vardagar till kl. 21, men gratis på vardagskvällar och veckoslut. Kom i god tid för att hitta en parkeringsplats, för området används utöver Operahusets besökare också av bl.a. Tölö sporthalls, Olympiastadions och Bolt Arenas kunder samt boende i närheten.

Det finns också en avgiftsbelagd parkeringshall, P-Töölö, under hotellen Scandic Park och Crowne Plaza nära Operahuset. Se andra parkeringsområden i närheten på kartan.

Operans och Balettens egen lilla parkering vid Operagränden på Tölövikens sida är avsedd endast för besökare med rörelsehinder samt kortvarig (15 min.) parkering. Efter förställningens slut är parkeringen reserverad för taxi.

Taxi

Taxistolpen vid Tölövikens ingång är öppen efter föreställningarnas slut.

Cykla till Operahuset

Det går också enkelt att ta sig till Operan och Baletten på cykel. Vi har cykelställ vid båda ingångarna.

I närheten av Operahusets finns också en av HRT:s stadscykelstationer.

Kartan

Utforska Operahuset

Du kan utforska Operahusets publikutrymmen med hjälp av kartorna här intill. Gratis garderob och toaletter finns i närheten av ingångarna både från Mannerheimvägens och Tölövikens sida. Operarestaurangen har försäljningsdiskar i båda ändarna av huvudfoajén, i Almisalens foajé, balkongfoajén och Aino lobbyn. Läs mer om Operarestaurangens tjänster och öppettider.

Om du före besöket vill kolla var din plats finns i salongen, kan du göra det på salongskartorna som finns på sidan Scenerna. I både huvudscenens och Almisalens salonger finns radnumret i ändarna av bänkraderna och sittplatsernas nummer på stolarna.