Skip to content

Richard Wagner

Ragnarök

Längd
5 t 30 min, inkl. 2 pauser (30 min)
När
17.5.2024 – 4.6.2024
Var
Huvudscenen
Genre
Opera
Priser
35–145 €
Språk
Tyska. Textning på finska, svenska och engelska
Åldersrekommendation
över 12 år
Bra att veta
Det finns scener med blikande ljus i föreställningen

Är du redo att möta slutet?

Världen kan befrias från förbannelsen som vilar över gudarna och människorna först när Rhendöttrarna återfått den åtrådda ringen.

Ragnarök utspelar sig i en framtida dystopi och utgör kulmen på Wagners tetralogi Nibelungens ring. Nu sammanvävs figurerna och händelserna från de tre föregående operorna, Rhenguldet, Valkyrian och Siegfried. Ragnarök är känd för sina orkestermellanspel och ledmotiven som återkommit genom hela serien förstärker musikens berättande karaktär.

”Ringen är traditionellt en berättelse om kärlek, hämnd, makt och girighet. Bakom den stora berättelsen finns emellertid ännu större teman; frågor och svar om myter, tro och kunskap.”

– regissören anna kelo

Se Trailer

handlingen

Nornorna spinner sin gyllene tråd för att få kunskap om det förflutna, men när de vill veta något om framtiden brister tråden. Framtiden kan inte nås med den gamla kunskapen. Siegfried lever lycklig med Brünnhilde, men längtar efter nya äventyr. Brünnhilde påminner honom om deras uppdrag att befria världen. Siegfried ger henne ringen som pant på sin kärlek.

Alberichs son Hagen suktar efter makten som ringen ger. Han ger sin halvbror Gunther och halvsyster Gutrune rådet att välja Brünnhilde och Siegfried till sina respektive makar och för Siegfried till Gibichungarnas borg. Siegfried serveras en trolldryck som får honom att glömma Brünnhilde och förälska sig i Gutrune. Siegfried tänker med trollhjälmens hjälp fria till Brünnhilde för Gunthers del.

Waltraute berättar för sin syster Brünnhilde om gudarnas tröstlösa situation: Wotan ruvar sysslolös på sina tankar, han har låtit fälla världsasken och omgett Valhalla med grenar från det fällda trädet. Förbannelsen som vilar över gudarna och människorna kan upplösas först när Rhendöttrarna återfått ringen.

Lågorna meddelar Brünnhilde att Siegfried är i antågande, men mannen som stiger genom elden är en främling. Med trollhjälmen har Siegfried antagit Gunthers skepnad, han bryter Brünnhildes motstånd, förödmjukar henne och sliter ringen av henne.

Alberich vill att Hagen ska erövra ringen tillbaka till Nibelungarna, men Hagen vill ha den åt sig själv. När morgonen gryr meddelar Siegfried Hagen att Gunther och Brünnhilde är på väg. Brünnhilde som släpats till Gibichungarnas borg inser att Siegfried inte längre minns att han älskar henne. Ringen på Siegfrieds finger bevisar för Brünnhilde att det var han som anföll henne på natten. Medan Siegfrieds och Gutrunes bröllop förbereds, ingår Brünnhilde en komplott med Hagen och Gunther. En jaktolycka ska fälla Siegfried.

Under jaktfärden träffar Siegfried Rhendöttrarna som för en tynande tillvaro och ber att han ska återlämna ringen till dem. Siegfried vägrar och döttrarna förutspår att ringens ägare snart ska dö. När Siegfried berättar om sin ungdom, ger Hagen honom en dryck som återställer hans minne. Då minns Siegfried igen Brünnhilde, Hagen inser att sveket är avslöjat och hugger ihjäl Siegfried.

I kampen om ringen dödar Hagen också Gunther. Brünnhilde stoppar ett hotande blodbad. Enligt den gamla seden låter hon bränna Siegfrieds kropp på bål. Elden slukar Gibichungarnas borg och sprider sig också till Valhalla som brinner ner med alla gudar. Rhendöttrarna får ringen och Hagen störtar ner i döden när han försöker ta den av dem. Alberich dyker upp bland ruinerna. Det gamla maktspelet är över. Är också förbannelsen borta?

Galleri

Konstnärligt team

Musik
Richard Wagner
Libretto
Richard Wagner
Dirigent
Hannu Lintu
Regi
Anna Kelo
Scenografi
Mikki Kunttu
Kostymer
Erika Turunen
Ljus- och videoplanering
Mikki Kunttu

i rollerna

Siegfried
Daniel Brenna
Gunther
Tuomas Pursio
Alberich
Jukka Rasilainen
Hagen
Rúni Brattaberg
Brünnhilde
Johanna Rusanen
Brünnhilde
Kirsi Tiihonen
Gutrune
Reetta Haavisto
Waltraute
Tuija Knihtilä
1:a norn
Noa Beinart
2:a norn
Jenny Carlstedt
2:a norn
Niina Keitel
3:e norn
Sonja Herranen
Woglinde
Marjukka Tepponen
Wellgunde
Mari Palo
Flosshilde
Jeni Packalen

lyssna på Ragnarök

Du kan lyssna på spellistan bara om du har godkänt funktionella cookies. Du kan ändra dina cookieinställningar längst nere på sidan.

biljetter och föreställningar

GENVÄG TILL EN LYCKAD KVÄLL

Servering

Avnjut servering före föreställningen eller under pausen. Se den mångsidiga menyn och beställ servering i förväg.

Programblad

Köp programblad för 7 euro bl.a. i kundtjänsten, vid Operarestaurangens disk eller av personalen.

Ankomst

Operahuset ligger vid Tölövikens strand på adressen Helsingegatan 58. Läs hur du enklast kommer hit.

Tillgänglighet

Du kan köpa en plats med tillgänglighet i vår webbutik eller i kundtjänsten. Läs mer om hur tillgänglighet beaktas i Operahuset.