Gå till innehållet

Operan och Baletten idag

Nationaloperan och Nationalbaletten är konstinstitutioner för alla finländare som erbjuder opera- och balettföreställningar och andra evenemang för alla åldrar. Gästspel, elevoperor, inspelade föreställningar och direktstreaming samt TV- och radiosändningar för verksamheten ut i hela Finland och världen.

Mätt i personalmängd är Finlands nationalopera och -balett ett medelstort opera- och baletthus. Antalet ordinarie anställda är cirka 550, och de kommer från 30 olika länder. Operasångarna med solist- och köruppdrag är 57 till antalet, dansarna 89 och orkestermusikerna 100. Därtill syns och hörs ett stort antal såväl inhemska som utländska gäster i föreställningarna. I operahuset arbetar också ytterst kunniga representanter för olika hantverksyrken från skomakare till metallarbetare.

Vanligtvis har vi fyra nya operapremiärer och tre balettpremiärer årligen. Då huset dessutom sätter upp verk ur den tidigare repertoaren, varierar Operans och Balettens program varje vecka och under ett spelår ges upp till tiotals olika verk. Utöver kända klassiker sätter Nationaloperan och -baletten även upp nya operor och dansverk samt speciellt inhemska nyheter.

Finlands enda professionella opera inledde sin verksamhet 1911 och baletten grundades 1922. Verksamheten var länge koncentrerad till den lilla Alexandersteatern, tills det nuvarande tidsenliga operahuset öppnades 1993. Huvudscenen har över 1 300 platser i salongen. Därtill finns en mindre scen, Almisalen. Även foajéerna används för mindre föreställningar och gratisevenemang.

Opera & Balett i siffror

0
Månadsavlönade annställda
0
Nationaliteter
0
Föreställningar
0
Orter
0
Besökare
0
Publikkontakter

*siffrorna från 2020

Personal

Ooppera ja Baletti_oopperalaulaja_solisti

Sångare

Ooppera ja Baletti_balettitanssija_Töölönlahti

Dansare

Ooppera ja Baletti_orkesteri_orkesterimuusikko

Orkester

Ooppera ja Baletti_kulisseissa

Ledningsgrupp

Bekanta dig med operahuset

Aktuellt

Oopperatalo_talvella_photo by Heikki Tuuli

Ändringar i vårens repertoar – föreställningarna i februari inställda

Det fortsatta coronaläget och de gällande restriktionerna har en stor inverkan på verksamheten vid Nationaloperan- och baletten. Vi ställer in alla föreställningar och andra evenemang till och med slutet av februari. Glada änkan, Don Pasquale och Sju bröder utgår helt från repertoaren.

Javier Torres utnämnd till konstnärlig chef för Nationalbaletten

Styrelsen för Finlands nationalopera och -balett valde på sitt möte 21 oktober Javier Torres López till ny konstnärlig chef för Nationalbaletten. Torres inleder sitt uppdrag 1 augusti 2022.

Javier Torres López föreslås bli konstnärlig chef för Finlands nationalbalett

Beslutet om kandidatvalet fattades på föredragning av chefdirektör Gita Kadambi och hennes förslag understöddes enhälligt av utnämnings- och belöningsutskottet tillsatt av styrelsen. Styrelsen utnämner balettchefen torsdag 21 oktober 2021.
Ytterligare nyheter

VÄDJAN TILL BALETTVÄNNER

Donera skor till balettdansare

Välkommen till virtuella scen

Don Quijote

Glöm inte Stage24

Operans och Balettens föreställningar kan ses gratis på Stage24.

Puccini: Tosca; Andrea Caré, Aušrinė Stundytė

OperaVision

Den störst operahus i Europa har öppnat – hus dig. OperaVision är en gemensam webbtjänst för 30 europeiska operahus och Opera Europa. Här kan du uppleva opera gratis hemma i soffan. Liveföreställningar på kanalen erbjuds förutom av Finlands Nationalopera bland annat av Komische Opera Berlin, Teatro Regio Torino, festivalen Aix-en-Provence, Royal Opera House Covent Garden, Teatro Real Madrid och Den Norske Opera.

Operans och Balettens historia

Pohjalaisia 1924 loppukohtaus

Ett sekel av stora känslor

Nationaloperans föregångare inledde sin verksamhet 1911 och verkade från och med 1922 sida vid sida med ett balettkompani. På den lilla Alexandersteatern genomlevde man de svåra etapperna på vägen till vår självständighet, kristiden, krigen, återuppbyggnadsåren och välfärdssamhällets framväxt. Teatern gästades av berömda sångare och dansare, och finländskt opera- och balettkunnande sändes ut till andra länder. Det länge efterlängtade nya operahuset stod äntligen färdigt år 1993. I över hundra år har stora känslor upplevts på scenen – ibland även bakom kulisserna.

carmen

Operor och baletter genom tiderna

I föreställningsdatabasen hittar du information om Nationaloperans och nationalbalettens föreställningar alltsedan år 1911. Databasen innehåller för tillfället information om bl.a. alla kvällsspecifika föreställningar och vem som har varit med om att sätta upp premiärföreställningarna.