Gå till innehållet
Längd totalt 4 h 45 min
2 pauser (30 min)
6 föreställningar
26.8.2022 – 14.9.2022
Operor
Huvudscenen
biljetter
35-145 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska

En opera om hjältemodets uppkomst

Sagans andra del

Huvudguden Wotan förstärker Valhall. Han har avlat valkyrior vars uppgift i världen är att samla upp de bästa stupade hjältarna som skall vakta gudarnas boning. I sin kamp mot den vilde Hunding blir Wotan tvungen att offra sin son Siegmund för att respektera gudarnas världsordning.

Mitt i konflikter och krig föds också ett kärlekstema, passionen mellan syskonparet Siegmund och Sieglinde. Deras berättelse blir fröet till Siegfried, Ring-cykelns tredje del.

Åldersrekommendation över 12 år.

Bilder Ralph Larmann

Biljetter och föreställningar

4 h 45 min
2 pauser (30 min)
6 föreställningar
26.8.2022 – 14.9.2022
Operor
Huvudscenen
biljetter
35-145 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska
fre 26.8.2022
kl. 17:00
mån 29.8.2022
kl. 17:00
tor 1.9.2022
kl. 17:00
tis 6.9.2022
kl. 17:00
lör 10.9.2022
kl. 15:00
ons 14.9.2022
kl. 17:00

#Valkyrian #Ring #FNORing

Valkyrian är en igenkännlig berättelse om krig, rädsla, mod och kärlek. Det visuella uttrycket, den psykologiska träffsäkerheten och den fartfyllda handlingen håller publiken i sitt grepp.

Anna Kelo

En ny finländsk Ring

Nibelungens ring, Ringen, är Richard Wagners fyrdelade operasvit och operahistoriens största verk. Tetralogin som utspelar sig i en mytisk värld handlar om kärlek, hat, makt och girighet. Nu får den en nytolkning i händerna på finländska toppartister.

Galleri

Medverkande

Musik, libretto
Richard Wagner
Regi
Anna Kelo
Scenografi, ljus- och videoplanering
Mikki Kunttu
Kostymer
Erika Turunen

I rollerna

Handlingen

Wotan har lämnat Valhalla och vandrar i världen för att skapa en ny släkt som inte är bunden till gudarna och bättre kan leva upp till arvet efter dem. Han har avlat valkyrior som samlar fallna hjältar från slagfält för att vakta Valhalla mot Alberichs anfall.

En flyende främling söker skydd i Hundings hus. Hundings hustru bjuder honom på en uppfriskande dryck. När Hunding återvänt hem berättar främlingen om sig själv: hans mor har dödats, hans tvillingsyster rövats bort och han har gått vilse från sin far. Nu är han förföljd, för han har dödat några bröder i en kamp. Det står klart för Hunding att främlingen är just den man han letar efter. Trots det erbjuder han främlingen skydd över natten, men när morgonen gryr måste han bereda sig på kamp.

Hundings hustru berättar för främlingen om svärdet som en enögd vandrare har stött in i en trädstam. Ingen har kunnat få loss svärdet, men främlingen lyckas dra ut det från stammen. Slutligen framgår det att de är tvillingarna Siegmund och Sieglinde. Kärleken blossar upp mellan dem.

Wotan befaller sin valkyriadotter Brünnhilde att beskydda Siegmund när Hundings mannar jagar honom. Fricka, äktenskapets beskyddarinna, kräver rättvisa åt Hunding, så Wotan blir tvungen att offra sin son för att bevara den av gudarna instiftade ordningen. Wotan talar om sin konflikt för Brünnhilde; den som har i uppgift att skydda lagen kan inte kräva frihet. Brünnhilde vill rädda Siegmund, men Wotan hotar att bestraffa henne.

I kampen med Wotan splittras Siegmunds svärd av Wotans spjut. Siegmund dör. Brünnhilde flyr med Sieglinde för att rädda Wotans efterkommande.

Valkyriorna samlar soldater som stupat i kriget för att ta dem till Valhalla. Brünnhilde har med sig Sieglinde, och Valkyriorna vågar inte skydda dem mot Wotan. Därför ger Brünnhilde svärdet Notungs bitar till Sieglinde och sänder henne mot ett okänt öde.

Brünnhilde tar emot Wotans straff för att hon skyddat Siegmund: en djup sömn som hon kan väckas ur av den första man som ser henne.

Lyssna på Valkyrian

Se Valkyrian på webben

Se direktsändning av Valkyrian på Stage24 lördag 10 september 2022 kl. 15. Sändningen produceras i samarbete mellan Yle och Finlands nationalopera och -balett.

Se direktsändning

Operarorna i Ring serien

Sagans tredje del
Se sagans första del på Stage24
Richard Wagner: Rhenguldet; Jukka Rasilainen; Photo Ralph Larmann

Rhenguldet

Säkra din plats

Detta verk ingår också i säsongskortet

Verkliga fans väljer säsongskortet. När du köper ett säsongskort får du biljetter till alla sju nya verk under spelåret 2022–2023. Du får också din egen fasta plats i salongen och elva betydande förmåner.

Säsongskort för spelåret 2022–23 är fullbokat.

Servering toppar upplevelsen

Vad får det vara?

Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen. Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Vi rekommenderar att du köper servering i förväg. Försäljningen i nätbutiken slutar 24 h före föreställningen.

Food&Events Tapahtumaravintolat står för våra restaurangtjänster.