Gå till innehållet
Längd totalt 5 h
2 pauser (30 min)
6 föreställningar
15.5.2020 – 3.6.2020
Operor
Huvudscenen
biljetter
35-134 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska

En opera om heroismens uppkomst

Ring

Sagans andra del

Huvudguden Wotan förstärker Valhall. Han har avlat valkyrior vars uppgift i världen är att samla upp de bästa stupade hjältarna som skall vakta gudarnas boning. I sin kamp mot den vilde Hunding blir Wotan tvungen att offra sin son Siegmund för att respektera gudarnas världsordning.

Mitt i konflikter och krig föds också ett kärlekstema, passionen mellan syskonparet Siegmund och Sieglinde. Deras berättelse blir fröet till Siegfried, Ring-cykelns tredje del.

Försäljningen av övriga biljetter till Valkyrian inleds den 5.8 kl. 12.

Åldersrekommendation över 12 år. 

#valkyrian #Ring #FNORing

Ring

“Ofta försvinner åhörarens tidsuppfattning helt och hållet. Wagners musik är en upplevelse, där timmarna blir minuter, minuterna sekunder. Det är liksom helt magiskt. En trollkonst som blott Wagner var förmögen till.”

– Esa-Pekka Salonen

Ring

En ny finländsk Ring

Nibelungens ring eller bara Ringen är en operatetralogi i fyra delar av Richard Wagner. Den fick sin premiär i Bayreuth år 1876. Verket var genast vid sin tillkomst någonting oerhört som saknar motstycke i hela den västerländska konsthistorien. Ringen bygger på forngermanska och fornnordiska sagor. I fyra operor rör vi oss i en mytisk värld men med teman som har kontaktytor med nutiden.

Handlingen

En okänd man söker tillflykt i Hundings hus. Han minns inte ens sitt eget namn, hans syster är försvunnen och han är förföljd. Hundings hustru känner sig dragen till främlingen. Hon ger Hunding sömnmedel, eftersom han är en av förföljarna. En enögd vandrare har stuckit in ett svärd i ett träd och ingen har lyckats få loss det. Främlingen drar svärdet ur trädet, och det visar sig att Hundings hustru är hans försvunna syster. Sieglinde och Siegmund är båda två barn till Wotan.

Wotans dotter Brünnhilde vill skydda Siegmund, men Fricka kräver rättvisa åt Hunding. Wotan måste offra Siegmund. I striden krossar Wotans spjut Siegmunds svärd och Hunding dödar Siegmund. Brünnhilde flyr med Sieglinde som väntar Siegmunds barn.

Brünnhilde och Sieglinde kommer till valkyriorna som samlar ihop de stupade på slagfältet. De vågar inte skydda Sieglinde, som sänds ut i det okända med bitarna av svärdet. Brünnhilde blir bestraffad för att ha skyddat Siegmund: hon stannar kvar på ett berg innanför en ring av eld och väntar på sin befriare.

Mera detaljer om handlingen i operans programblad.

I rollerna

Biljetter och föreställningar

5 h
2 pauser (30 min)
6 föreställningar
15.5.2020 – 3.6.2020
Operor
Huvudscenen
biljetter
35-134 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska
fre 15.5.2020
kl. 17:00
Päänäyttämö
utsålt
ons 20.5.2020
kl. 17:00
Päänäyttämö
utsålt
lör 23.5.2020
kl. 14:00
Päänäyttämö
utsålt
ons 27.5.2020
kl. 17:00
Päänäyttämö
utsålt
lör 30.5.2020
kl. 14:00
Päänäyttämö
utsålt
ons 3.6.2020
kl. 17:00
Päänäyttämö
utsålt

Säkra din plats

kanta-asiakkaat

Köp ett säsongskort och får förmåner

Om du besöker oss ett flertal gånger om året och vill försäkra dig om en plats på kommande premiärer, är säsongskortet en lösning för dig. Du får rabatter, förmåner och en egen plats i salongen.

Säsongskorten 2019–2020 är utsåld.

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Esa-Pekka Salonens fond

Salonen-Esa-Pekka_photo-by-Minna-Hatinen_Finnish-National-Opera-and-Ballet_1600x900

Avsikten med Esa-Pekka Salonens fond är att stödja ny opera- och balettkonst som utnyttjar teknologiska medel. Ur fonden kan understöd eller stipendier beviljas till personer som arbetar inom ramen för Finlands nationalopera och -balett med avsikt att beställa kompositioner och multimedieverk eller för någon annan verksamhet i enlighet med fondens syfte. Ur fonden kan även donationer ges till Finlands nationalopera och -balett sr.

Bliv konstmecenat och kom med och bygg upp opera- och balettkonstens framtid.