Nybörjarguide till balett
Den här guiden presenterar grunderna i balett som konstform: de olika delarna i en balettföreställning, vad du kan fästa uppmärksamhet vid i ett verk och tips för att välja ditt livs första balett.
Vad är balett?
Balett är den äldsta formen av västerländsk konstdans. Det är en föreställning där händelserna skildras genom dans, utan ord. Balett består av ett disciplinerat rörelsespråk som uttrycker stora känslor och uppvisar teknisk skicklighet.
Baletten utvecklades framför allt i Frankrike, Italien och Ryssland, och dess guldålder var 1800-talet, då många av dagens mest populära klassiska baletter skapades.
Förutom koreografin, alltså dansens rörelser, formationer och mönster, innehåller en balettföreställning vanligtvis musik uppförd av en orkester, samt scenografi, kostymer och belysning som skapar verkets värld. Musiken till världens mest kända baletter är så populära att du förmodligen känner igen den även om du aldrig har sett en balett. Lyssna till exempel på de här melodierna från Svansjön, Nötknäpparen och Romeo och Julia.
Det görs ständigt nya versioner av klassiska baletter, med ändringar i koreografin och nya tolkningar av den visuella världen. Men musiken och berättelsen är i stort sett oförändrad.
Baletterna är nästan alltid tragiska kärlekshistorier. Många av dem är baserade på befintliga berättelser. Men det finns också lättsamma och fartfyllda baletter med lyckligt slut. Det skapas också hela tiden nya baletter.
Ordet balett betyder inte bara konstarten, utan också en dansgrupp. Finlands nationalbalett är en över 100 år gammal institution, med en repertoar som utöver balettklassiker och nya balettverk också alltid innehåller modern dans.
Hur följer jag handlingen i en balett?
Handlingen i balettklassikerna kan du läsa antingen i programbladet eller i en förkortad version på verkets webbsida.
Det finns också baletter och moderna dansverk som inte har någon handling alls eller där handlingen är väldigt skissartad. I stället för att följa berättelsen ligger fokus då på rörelserna, stämningen, det visuella och de tankar som verket väcker.
Även om de flesta baletter berättar en historia, är en stor del av föreställningen en uppvisning av dansarnas tekniska skicklighet.
När huvudparet i en traditionell balett dansar en känslosam duett (kallas pas de deux, uttalas padedö), innehåller scenen alltid också dansarnas solon, variationer. Efter den gemensamma duetten dansar hjälten ett eget solo. När det är slut får han en applåd, orkestern fortsätter musiken och hjältinnan dansar i sin tur ett solo. Solona följs vanligen av en gemensam coda, där dansarna utför de mest utmanande rörelserna, till exempel piruetter. Efter codan och applåder fortsätter berättelsen.
Förutom solon och duetter innehåller baletter alltid gruppscener som dansas av kårdansarna (kallas corps de ballet eller kort bara korps).
Gruppscenerna kan innehålla karaktärsdanser inspirerade av olika länders folkdanser. När det gäller dem är det bra att komma ihåg att en stor del av den klassiska balettrepertoaren skapades på 1800-talet, när människor reste mycket mindre än de gör idag. Längtan till andra länder stimulerades av fantasiresor i balettsalongen. I dag är de ofta exotiserade influenserna i originalverken inte helt oproblematiska, och balettkompanierna söker lösningar för att uppföra gamla verk på ett sätt som respekterar alla.
Du kan höra mer om balettverkets bakgrund och
berättelse under de cirka 30 minuter långa verkpresentationerna som hålls i
samband med vissa föreställningar. Du kan också lyssna på presentationerna på
Stage24.
Krävande rörelser enkelt och lätt
Faktum är att vem som helst kan njuta av balett, även om man aldrig har sett en skymt av tåspetsskor.
I dansen upprepas vissa positioner och rörelser, varav de mest kända är piruetter, lyft, olika sträckningar och hopp.
Balett kännetecknas framför allt av att de kvinnliga dansarna reser sig på tå, vilket skapar en illusion av att de svävar ovanför marken likt andeväsen (vilket hjältinnorna i många 1800-talsbaletter verkligen var). Ursprungligen var balettskorna hudfärgade för att ge intryck av nakna fötter och att dansaren befinner sig strax ovanför golvytan. I videon förklarar vår stjärndansare Tiina Myllymäki vad allt tåskorna betyder för en dansare.
Det som är väsentligt och fascinerande är att rörelser som kräver extrem fysisk skicklighet, verkar enkla och lätta när dansarna utför dem. Det som gör illusionen möjlig är åratal av hårt arbete. Dansarna som lyser på scenen har tränat för ögonblicket hela livet och dansar sju timmar om dagen, sex dagar i veckan.
Förutom handlingen och dansen kan du till exempel tänka på sambandet mellan musiken och dansen eller kulisserna och kostymerna som är handgjorda. Det finns massor att beundra i en balettföreställning.
Verken är ett samarbete mellan hundratals proffs, och det är bara en liten del som anas i salongen. Exempelvis strålkastaren som belyser en solistdansare styrs av en ljustekniker som sitter på 12 meters avstånd och följer dansaren med ljuset.
Hur väljer jag mitt livs första balett?
Det finns två bra alternativ, beroende på vad du gillar. Om du väljer en klassisk balett som din första balettupplevelse får du genast en heltäckande bild av varför den här konstarten är så älskad sekel efter sekel.
Ett annat bra alternativ är en kväll med flera moderna dansverk. Verken har inte nödvändigtvis en berättande handling, utan du kan bara sitta och ta in de känslor och tankar som dansen väcker hos dig. I synnerhet en kväll med tre olika verk ger dig möjlighet att uppleva resultatet av flera olika konstnärers arbete på samma gång.
På vår sida Repertoar kan du läsa om säsongens balettverk och moderna dansföreställningar.
Vår kundtjänst hjälper dig också gärna att välja ett lämpligt verk.
Text TUIKE LEHKO
Bild ROOSA OKSAHARJU, EMMA SUOMINEN
Förstagångsbesökarens tips för säsongen 2024–2025
Tilaa uutiskirje ja pysy tahdissa tulevasta
Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa mm. meidän tai yhteistyökumppaneidemme tarjouksista, kauden uutuuksista sekä Stage24-palvelun uusista sisällöistä. Jos olet alle 13-vuotias, tarvitset uutiskirjeen tilaamiseen huoltajasi suostumuksen.
Tilaamalla uutiskirjeen saat sähköpostiisi myös 10 % etukoodin, jonka voit käyttää syksyn 2024 päänäyttämön ooppera- tai balettilippuihin (ei koske Oopperan kummitusta).