Skip to content

David McAllister – Pjotr Tjajkovskij

Svansjön

Längd
2 t 45 min, inkl. 2 pauser (25 min)
När
9.9.2023 – 29.5.2024
Var
Huvudscenen
Genre
Balett
Priser
20–122 €
Åldersrekommendation
över 7 år

Dansens stora mästerverk

Svansjön, världens mest berömda balett, kombinerar Tjajkovskijs storslagna musik och en legendariskt vacker visuell värld. Verket har en lång historia även på Finlands nationalbalett, som inledde sin verksamhet med Svansjön för hundra år sedan. David McAllisters nya version, som hade premiär under Nationalbalettens 100-årsjubileum 2022, respekterar verkets långa traditioner.

se trailer

handlingen

Odette, en prinsessa i fjärran land, blir bortrövad och förvandlad till en svan av den fruktade trollkarlen Rothbart. Prins Siegfried förbereder sig för sin födelsedagsfest. Han ska få makten av sin mor, den hårdhjärtade änkedrottningen. Kammarherren har varit som en far för prinsen alltsedan kungen dog. Drottningen har bjudit in fyra prinsessor för att träffa Siegfried så att han ska hitta sig en maka. Siegfried vägrar och frustrerad följer han sina vänner för att jaga vid sjön.

Vid sjön får Siegfried syn på en flock svanar och Odette, som förvandlats till en vacker prinsessa igen. Odette berättar om förtrollningen för honom, men Rothbart skiljer dem åt. Odette skyddar svanarna mot prinsens jagande vänner och Siegfried hindrar dem från att skjuta svanarna.

Odettes och Siegfrieds dans stärker deras kärlek. När morgonen gryr berättar Odette att hon kan förbli prinsessa endast om någon svär henne evig kärlek genom äktenskap och på det sättet bryter förtrollningen. Rothbart hejdar dem och svanfröknarna förvandlas om igen till svanar och flyger sin väg ledda av Odette.

I palatset försöker prinsessorna locka till sig prinsen med var sin dans från sina hemländer. Rothbart kommer till palatset med sin dotter Odile, som Siegfried misstar för Odette. Medan de två dansar, försöker Odette få Siegfrieds uppmärksamhet, men han är som förhäxad av Odile. När Siegfried har meddelat att han tänker gifta sig med Odile, visar Rothbart upp en vädjande och gråtande Odette.

Siegfried blir uppskärrad och beger sig iväg för att leta efter Odette. Odette berättar för svanarna att Rothbart än en gång hindrat förtrollningen från att brytas. Siegfried kommer för att leta rätt på Odette.

Rothbart ser att prinsen är beväpnad och han tar till flykten. Odette förlåter Siegfried, men nu har Rothbart återvänt. Precis när Siegfried ska ta livet av Rothbart, springer Odette fram för att hindra honom och pilen träffar henne. Siegfried är förtvivlad och plågad av skuldkänslor: kan de någonsin få varandra?

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns i verkets programblad.

galleri

KONSTNÄRLIGT TEAM

Koreografi
David McAllister
Musik
Pjotr Tšaikovski
Dirigent
Benjamin Pope
Scenografi
Gabriela Týlešová
Kostymer
Gabriela Týlešová
Ljusplanering
Kalle Ropponen

i rollerna

Odette / Odile
Seo Yeun Kim
Odette / Odile
Zhiyao Chen
Odette / Odile
Violetta Keller
Odette / Odile
Hanako Matsune
Odette / Odile
Yuka Masumoto
Prins Siegfried
Jonathan Rodrigues
Prins Siegfried
Clark Eselgroth
Prins Siegfried
Jun Xia
Prins Siegfried
Michal Krčmář
Prins Siegfried
Florian Modan
Rothbart
Sergei Popov
Rothbart
Giuseppe Martino
Rothbart
Johan Pakkanen
Rothbart
Antti Keinänen

lyssna på svansjön

Du kan lyssna på spellistan bara om du har godkänt funktionella cookies. Du kan ändra dina cookieinställningar längst nere på sidan.

biljetter och föreställningar

NJUT FÖRE FÖRESTÄLLNINGEN

GENVÄG TILL EN LYCKAD KVÄLL

Servering

Avnjut servering före föreställningen eller under pausen. Se den mångsidiga menyn och beställ servering i förväg.

Programblad

Köp programblad för 7 euro bl.a. i kundtjänsten, vid Operarestaurangens disk eller av personalen.

Ankomst

Operahuset ligger vid Tölövikens strand på adressen Helsingegatan 58. Läs hur du enklast kommer hit.

Tillgänglighet

Platser med tillgänglighet köper du genom att ringa vår kundtjänst. Läs mer om hur tillgänglighet beaktas i Operahuset.