Skip to content

Tamara Rojo – Alexander Glazunov

Raymonda

Längd
2 T 50 min, inkl. 2 pauser (25 min)
När
24.2.2023 – 23.3.2023
Var
Huvudscenen
Genre
Balett
Priser
20-119 €
Åldersrekommendation
över 7 år

En resa till kärlekens och tapperhetens sanna väsen

Den världsberömda dansaren Tamara Rojo, konstnärlig chef för Engelska nationalbaletten, har gjort en ny tolkning av den klassiska baletten Raymonda, och placerat händelserna på 1850-talet, mitt under Krimkriget. Florence Nightingale, som anses vara världens första sjuksköterska, och andra kvinnor verksamma i krigets stödtrupper har inspirerat verket.

”Raymonda är en harmonisk upplevelse med vackra scenbilder och fantasifulla koreografier. Koreografin är stark i såväl känsliga som intensiva scener och berättelsen i det nya manuset är djärv.”

– The Stage 19.1.2022

se trailer

handlingen

Storbritannien deltar i Krimkriget. Raymonda läser om krigshändelserna hemma i England och vill ge sitt bidrag till krigsansträngningarna. John de Bryan, son till en vänfamilj, tar farväl för att resa till fronten. Också Raymonda beslutar att ge sig av till Krimhalvön.

Soldaterna vaknar i sitt läger i Sevastopol och ger sig ut i strid. John och hans vänner är ivriga över att äntligen komma till fronten. Raymonda och de övriga sköterskorna tar hand om sårade soldater i lägret. John vill få ett löfte om äktenskap av Raymonda innan han hamnar ut i strid och Raymonda går med på hans önskemål av medkänsla.

Plötsligt uppenbarar sig ledningen för Englands allierade arméer, bland dem Johns vän, prins Abdur Rahman från Ottomanska riket. John presenterar Raymonda för Abdur och ber prinsen ta hand om henne medan han själv är borta.

Raymonda lägger sig och drömmer att sköterskorna och döda soldater dansar.

I drömmen dansar hon själv med både John och Abdur. Raymonda väcks från sin sömn, för Abdur ska arrangera en fest för att höja humöret bland soldaterna och också sköterskorna är inbjudna. Raymonda blir ivrig, men Johns halsduk påminner henne om deras förlovning.

På festen uppför ottomanfolkens representanter egna danser. Raymondas kollega, syster Clemence, ser förtjusningen mellan Raymonda och Abdur. Clemence försöker hindra paret från att komma nära varandra, men avlägsnar sig till slut när hon inser att det är lönlöst. Plötsligt avbryts festen av att soldater återvänder från fronten, bland dem även John.

Raymonda och John ska gifta sig. Bland bröllopsgästerna finns också Abdur, vilket gör Raymonda nedstämd. På bröllopet inser hon dock slutligen sitt öde och fattar ett beslut som kommer att vara avgörande för hennes framtid.

En mer detaljerad presentation av handlingen finns i programbladet.

galleri

medverkande

Regi, koreografi
Tamara Rojo
Musik
Alexander Glazunov
Dirigent
Gavin Sutherland
Scenografi
Antony McDonald
Kostymer
Antony McDonald
Ljussättning
Mark Henderson

i rollerna

Raymonda
Rebecca King
Raymonda
Abigail Sheppard
Raymonda
Violetta Keller
Raymonda
Yuka Masumoto
John de Bryan
Michal Krčmář
John de Bryan
Clark Eselgroth
John de Bryan
Francesco Gabriele Frola
Abdur Rahman
Johan Pakkanen
Abdur Rahman
Elvis Nudo
Abdur Rahman
Luciano Ghidoli
Abdur Rahman
Giulio Diligente
Syster Clemence
Hanako Matsune
Syster Clemence
Hatice Çağla Ertürk
Syster Clemence
Claire Teisseyre
Syster Clemence
Seo Yeun Kim
Henriette
Edita Raušerová
Henriette
Abigail Sheppard
Henriette
Hye Ji Kang
Henriette
Nao Harada
Bernard
Thomas Brun
Bernard
David Rathbun
Beranger
Frans Valkama
Beranger
Alfio Drago
Beranger
Shunsuke Arimizu
Beranger
Lamin Pereira

lyssna på raymonda

biljetter och föreställningar

Raymonda är en samproduktion mellan Finlands nationalbalett och Engelska nationalbaletten.