Skip to content

Philip Venables – Ted Huffman

Musica Nova Helsinki: Denis & Katya

Längd
1 T 5 min, Ingen paus
När
8.3.2023 – 11.3.2023
Var
Almisalen
Genre
Opera
Priser
42 €
Språk
Finska, ingen textning
Åldersrekommendation
över 14 år

Prisbelönt opera får Finlandspremiär

Denis & Katya skildrar den gripande, sanna historien om ett tonårigt par. Det tragiska händelseförloppet väcker tankar om hur vi berättar historier och på vilket sätt de kan färgas på internet.

Det imponerande verket uruppfördes på operan i Philadelphia hösten 2019 och har därefter haft många framgångsrika premiärer världen över. Verket vann priset Fedora Generali Prize for Opera 2019 och Ivor Novello Award 2020.

I november 2016 började Denis Muravjov och Katja Vlasova en direktstreaming på webbplatsen Periscope som visade tonåringarnas grymma öde under deras sista dagar. Allt eftersom timmar gick, fortsatte Denis och Katja direktsändningen, antalet följare online ökade och spekulationerna på internet blev allt vildare.

Denis & Katya är en samproduktion med Taite ry. Verket ingår i festivalen Musica nova Helsinki.

handlingen

I november 2016 började de två ryska ungdomarna Denis Muravjov och Katja Vlasova en direktstreaming på webbplatsen Periscope, där de berättade för följarna att de efter ett gräl med Katjas föräldrar hade rymt hemifrån och gömt sig i en sommarstuga. Tre dagar senare var de fortfarande förskansade i stugan medan polisen omringade dem.

I takt med att händelserna i stugan eskalerade, ökade publiken som följde livesändningen på Periscope. Vänner, släktingar, klasskamrater, parets lärare i hemstaden och okända på olika håll i världen deltog i sändningens chatt.

Nästa dag var Denis och Katja nyhetsstoff i hela världen. Med tusentals följare på livestreamingen blev ungdomarna ett internetfenomen som fick ett tragiskt slut.

Operan har sex karaktärer som spelas av två sångare. De berättar Denis och Katjas historia från sex olika perspektiv.

En mer detaljerad presentation av handlingen finns i programbladet.

medverkande

Musik
Philip Venables
Libretto
Ted Huffmann
Översättning till Finska
Johanna Freundlich
Regi
Johanna Freundlich
Ljus- och videoplanering
Janne Teivainen

i rollerna

Solist
Mari Palo
Solist
Ville Rusanen
Sellistit
Johan Carlsson
Sellistit
Jaakko Paarvala
Sellistit
Jussi Viitala
Sellistit
Laura Bucht

biljetter och föreställningar