Skip to content

Philip Venables – Ted Huffman

Musica Nova Helsinki: Denis & Katya

Kesto
1 T 5 min, Ei väliaikaa
Milloin
8.3.2023 – 11.3.2023
Missä
Alminsali
Genre
Ooppera
Hinnat
42 €
Kieli
Esityskieli suomi, ei tekstitystä
Ikäsuositus
Yli 14-vuotiaille

Palkittu nykyooppera saa ensiesityksensä Suomessa

Denis & Katya kertoo teini-ikäisen parin hätkähdyttävän tositarinan. Traagisesti etenevät tapahtumat saavat pohtimaan, kuinka kerromme tarinoita ja millä tavoin ne saattavat värittyä internetissä.

Vaikuttava teos kantaesitettiin Philadelphian oopperassa syksyllä 2019, ja se on saanut sen jälkeen useita menestyksekkäitä ensi-iltoja ympäri maailman. Teos voitti Fedora Generali Prize for Opera -palkinnon vuonna 2019 ja Ivor Novello Award -palkinnon 2020.

Marraskuussa 2016 Denis Murayov ja Katya Vlasova aloittivat Periscope-verkkosivustolla suoratoiston, joka todisti teini-ikäisen pariskunnan viimeisten päivien karua kohtaloa. Tuntien edetessä Denis ja Katya jatkoivat suoratoistoa, online-katsojien määrä jatkoi kasvuaan ja spekulaatiot internetissä kävivät hurjemmiksi. Oopperan päärooleissa esiintyvät Ville Rusanen ja Mari Palo, ja se esitetään suomeksi.

Denis & Katya on yhteistuotanto Taite ry:n kanssa, ja teos on osa Musica nova Helsinki -festivaalia.

juoni

Marraskuussa 2016 kaksi venäläisnuorta Denis Murayov ja Katya Vlasova aloittivat Periscope-verkkosivustolla suoratoiston, jossa he kertoivat katsojille, kuinka Katyan vanhempien kanssa käydyn riidan jälkeen olivat paenneet kodeistaan ja piiloutuneet tyhjillään olevaan mökkiin. Kolme päivää myöhemmin he olivat edelleen linnoittautuneena mökkiin poliisin piirittäessä heitä.

Sitä mukaa, kun tapahtumat mökissä etenivät, myös livelähetystä seuraava yleisö Persicopessa kasvoi. Ystävät, sukulaiset, luokkatoverit, parin kotikaupungin opettajat ja

tuntemattomat ympäri maailman osallistuivat keskusteluun suoran lähetyksen yhteydessä.

Seuraavana päivänä Denis ja Katya olivat ylittäneet uutiskynnyksen ympäri maailmaa. Tuhansien ihmisten seuratessa livelähetystä Denisistä ja Katyasta tuli internetilmiö, joka lopulta päättyi traagisesti.

Oopperassa on kuusi henkilöhahmoa, joita esittävät kaksi laulajaa. He kertovat Denisin ja Katyan tarinan kuudesta eri näkökulmasta.

Laajempi juoniseloste käsiohjelmassa

Tekijät

Musiikki
Philip Venables
Libretto
Ted Huffmann
Libreton suomennos
Johanna Freundlich
Ohjaus
Johanna Freundlich
Valaistus- ja videosuunnittelu
Janne Teivainen

Rooleissa

Solisti
Mari Palo
Solisti
Ville Rusanen
Sellistit
Johan Carlsson
Sellistit
Jaakko Paarvala
Sellistit
Jussi Viitala
Sellistit
Laura Bucht

Esitykset ja liput