Gå till innehållet
Längd totalt 45 min
Ingen paus
3 föreställningar
26.11.2021 – 27.11.2021
Operor
Almisalen
biljetter
10-16 €
Framförs på finska

Offras heligheten för pengar?

Ooppera ja Baletti_Alminsali_flyygeli

En affärsman vill bygga en dryckesfabrik vid en helig källa, förutsatt att kommunen beviljar pengar för projektet. Avtalet är redan undertecknat och det kan hävas bara ifall arbetet inte inleds inom en viss tid. Den känsliga Sofia hör källans ande tala och får hela klassen med sig. Men ska de lyckas hindra den heliga platsen från att förstöras? De har bara 40 minuter tid på sig. Grävskoporna står redan och väntar.

Skoloperan Källan är en intensivt spännande berättelse där handlingen sker i realtid. Samtidigt lyfter den fram aktuella frågor. Tänker vi på kommande generationer eller gör vi oåterkallelig skada? Operan handlar också om hur Sofia, som ansetts konstig, hittar en livsuppgift.

Källan har premiär i Almisalen på Nationaloperan 26 november 2021. Föreställningen uppförs av musikklasserna 5 och 6 vid Ylästön koulu i Vanda tillsammans med professionella artister.

KOMMUNSTYRELSEN:

Kommunen står inför konkurs,
inga pengar har vi kvar.

AFFÄRSMANNEN:

Vattnet har ett svar!
Källan ger er ny resurs
när fabriken byggs här,
och för den får ni källskatt.
Jag vågar påstå att
ett affärsgeni jag är.

Koululaisooppera

Opera med proffs

I skoloperan möter kunskapen hos erfarna proffs inom musik och teater ungdomars brinnande iver. Resultatet är något alldeles speciellt. Sari Kaasinen har komponerat effektiv och smittande scenmusik med såväl mytiskt förtrollande rytmer som fascinerande vackra arior. Humor saknas inte heller, sådan bjuder särskilt den tangosjungande, lismande affärsmannen på. Operan framförs av tre professionella sångare, en kör av skolelever samt en orkester med elkantele och slaginstrument.

Skoloperan Källan har delvis möjliggjorts tack vare en donation från en privatperson.

Vaddå elevopera?

I förberedelsefasen av elevoperan får en grupp med 40–60 elever i klasserna 5–6 under ledning av sina lärare sätta sig in i verkets musik, rollfigurer och ämne samt lära sig att uttrycka sig på scenen. Verkets ämnesområde introduceras i olika läroämnen med hjälp av ett omfattande materialpaket som operan tillhandhåller. Före föreställningen besöker regissören och kapellmästaren/pianisten skolan för att öva på musiken och regin under en skoldag. Under generalrepetitionen ingår i verket två allsånger som sjungs utantill, i vilka alla elever kan delta.

På föreställningsdagen framförs verket för skolans elever och familjerna med dräkter, maskering, scenografi, sångare och musiker.  Skolans elever får se generalrepetitionen som framförs kl. 14 på föreställningsdagen. På kvällen kl. 18 framförs en publikföreställning, till vilken skolan själv säljer biljetter. Skolan/klasserna som är med i elevoperan får själva behålla biljettintäkterna. Djurens planet kostar 700 € för skolan och många skolor betalar verket med biljettintäkterna och behåller resten t.ex. för lägerskolan.

Målet med operaprojektet är att öka elevernas självkänsla, stärka de sociala interaktionsfärdigheterna, göra eleverna bekanta med operan som konstform samt skapa en på alla sätt inspirerande och kraftfull upplevelse med hjälp av samarbete.

Föreställningar och biljetter

45 min
Ingen paus
3 föreställningar
26.11.2021 – 27.11.2021
Operor
Almisalen
biljetter
10-16 €
Framförs på finska
fre 26.11.2021
kl. 18:00
lör 27.11.2021
kl. 12:00
lör 27.11.2021
kl. 15:00

Medverkande

Musik
Sari Kaasinen
Libretto
Juhani Koivisto
Regi
Riikka Oksanen
Scenografi, kostym
Taina Relander
Ljusdesign
Vesa Pohjolainen

I rollerna

Sähkökantele
Anna-Karin Korhonen
Ihmepoika A

Operan & Baletten har producerat skoloperor med elever i 20 års tid. Det har gett erfarenhet av att skapa opera åt närmare 3 000 elever från cirka 350 skolor på olika håll i Finland.

Checka in och njut

Din förmån -20 % på Radisson Blu-hotellen

Komplettera din operakväll med en hotellnatt. Som kund hos Operan och Baletten kan du njuta av Radisson Blu-hotellens gästfrihet i Helsingfors till förmånspris.

Det lyxiga erbjudandet innehåller övernattning för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten samt Super Breakfast-frukost.

Läs mer om de eleganta hotellen och boka din favorit.