Gå till innehållet
Längd totalt 40 min
Ingen paus
2 föreställningar
20.3.2021 – 20.3.2021
Vår
Almisalen
FRAMFÖRS PÅ Finska

Föreställningarna ställs in till och med 31.3.2021

Vårens biljettförsäljning avbryts tillsvidare

Alla föreställningarna till och med 31.3. är inställda. Vi avbryter vårens biljettförsäljning tillsvidare på grund av osäkerheten kring resten av säsongen.
Föreställningarna av Svansjön samt Cavalleria rusticana & Pagliacci flyttas till säsongen 2021–2022. RING fortsätter i augusti 2022.
Vi kontaktar separat alla kunder som köpt biljetter och/eller servering till de inställda föreställningarna.

Offras heligheten för pengar?

Ooppera ja Baletti_Alminsali_flyygeli

En affärsman vill bygga en dryckesfabrik vid en helig källa, förutsatt att kommunen beviljar pengar för projektet. Avtalet är redan undertecknat och det kan hävas bara ifall arbetet inte inleds inom en viss tid. Den känsliga Sofia hör källans ande tala och får hela klassen med sig. Men ska de lyckas hindra den heliga platsen från att förstöras? De har bara 40 minuter tid på sig. Grävskoporna står redan och väntar.

Skoloperan Lähde är en intensivt spännande berättelse där handlingen sker i realtid. Samtidigt lyfter den fram aktuella frågor. Tänker vi på kommande generationer eller gör vi oåterkallelig skada? Operan handlar också om hur Sofia, som ansetts konstig, hittar en livsuppgift.

Lähde har premiär i Almisalen på Nationaloperan 19 mars 2021. Föreställningen uppförs av musikklasserna 5 och 6 vid Ylästön koulu i Vanda tillsammans med professionella artister.

KOMMUNSTYRELSEN:

Kommunen står inför konkurs,
inga pengar har vi kvar.

AFFÄRSMANNEN:

Vattnet har ett svar!
Källan ger er ny resurs
när fabriken byggs här,
och för den får ni källskatt.
Jag vågar påstå att
ett affärsgeni jag är.

Koululaisooppera

Opera med proffs

I skoloperan möter kunskapen hos erfarna proffs inom musik och teater ungdomars brinnande iver. Resultatet är något alldeles speciellt. Sari Kaasinen har komponerat effektiv och smittande scenmusik med såväl mytiskt förtrollande rytmer som fascinerande vackra arior. Humor saknas inte heller, sådan bjuder särskilt den tangosjungande, lismande affärsmannen på. Operan framförs av tre professionella sångare, en kör av skolelever samt en orkester med elkantele och slaginstrument.

Operan Källan har delvis möjliggjorts tack vare en donation från en privatperson.

Vaddå elevopera?

I förberedelsefasen av elevoperan får en grupp med 40–60 elever i klasserna 5–6 under ledning av sina lärare sätta sig in i verkets musik, rollfigurer och ämne samt lära sig att uttrycka sig på scenen. Verkets ämnesområde introduceras i olika läroämnen med hjälp av ett omfattande materialpaket som operan tillhandhåller. Före föreställningen besöker regissören och kapellmästaren/pianisten skolan för att öva på musiken och regin under en skoldag. Under generalrepetitionen ingår i verket två allsånger som sjungs utantill, i vilka alla elever kan delta.

På föreställningsdagen framförs verket för skolans elever och familjerna med dräkter, maskering, scenografi, sångare och musiker.  Skolans elever får se generalrepetitionen som framförs kl. 14 på föreställningsdagen. På kvällen kl. 18 framförs en publikföreställning, till vilken skolan själv säljer biljetter. Skolan/klasserna som är med i elevoperan får själva behålla biljettintäkterna. Djurens planet kostar 700 € för skolan och många skolor betalar verket med biljettintäkterna och behåller resten t.ex. för lägerskolan.

Målet med operaprojektet är att öka elevernas självkänsla, stärka de sociala interaktionsfärdigheterna, göra eleverna bekanta med operan som konstform samt skapa en på alla sätt inspirerande och kraftfull upplevelse med hjälp av samarbete.

Anmälningen till turnén hösten 2021 har börjat. Anmäla senast 9.4.2021.

Mer information: ansvarig producent tuula.jukola-nuorteva@opera.fi, tfn +358 9 4030 2516 / kl. 9-16.

#källan #skolopera

SOFIA:

Varje källa,
varje kärr, flod, skog och träd,
är framtid för oss alla
och därför beskyddet värd.

KLASSEN:

Jag gör min egen bit,
tror på en bättre framtid.
Enskilt är alla små,
men tillsammans ska det gå.

Föreställningar och biljetter

40 min
Ingen paus
2 föreställningar
20.3.2021 – 20.3.2021
Vår
Almisalen
FRAMFÖRS PÅ Finska
lör 20.3.2021
kl. 12:00
Almisalen
inställd
lör 20.3.2021
kl. 15:00
Almisalen
inställd

Medverkande

Libretto
Juhani Koivisto
Regi
Riikka Oksanen
Scenografi, kostym
Taina Relander
Ljussättning
Vesa Pohjolainen

I rollerna

Ihmepoika A

Operan & Baletten har producerat skoloperor med elever i 20 års tid. Det har gett erfarenhet av att skapa opera åt närmare 3 000 elever från cirka 350 skolor på olika håll i Finland.

Checka in och njut

Radisson Blue etu Oopperan ja Baletin asiakkaille

Din förmån på Radisson Blu Hotellen

Som kund hos Finlands nationalopera och -balett får du njuta av gästfriheten på Radisson Blu Hotellen i Helsingfors till ett lägre pris.

Förmånspriset är -20 % på dagens pris. I den lyxiga inkvarteringen ingår boende för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten, en avkopplande Blu Dreams-upplevelse och en storslagen Super Breakfast-frukost.

Bokningskod: OPERA