Gå till innehållet
Längd totalt 5 h 25 min
2 pauser (30 min)
6 föreställningar
24.3.2023 – 22.4.2023
Operor
Huvudscenen
biljetter
35-142 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska

Hjältesaga av mytiska mått

Sagans tredje del

Siegfried, född som kärleksbarn till två syskon, känner ingen fruktan. Genom strid återtar han ringen smidd i Rhenguld och ställer sig i vägen för överguden Wotan.

Mytiske Siegfried är omnipotent: han smider ett oövervinnerligt svärd, tar livet av en drake, förstår fåglarnas sång och väcker en sovande skönhet med en kyss.

Siegfrieds sagolika historia äger rum i dagens oroliga själslandskap, där steroidpumpade muskler är människans mått.

Åldersrekommendation över 12 år.

Biljetter och föreställningar

5 h 25 min
2 pauser (30 min)
6 föreställningar
24.3.2023 – 22.4.2023
Operor
Huvudscenen
biljetter
35-142 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska
fre 24.3.2023
kl. 17:00
Huvudscenen
från 55,00 €
ons 29.3.2023
kl. 17:00
Huvudscenen
från 55,00 €
tis 11.4.2023
kl. 17:00
Huvudscenen
från 55,00 €
fre 14.4.2023
kl. 17:00
Huvudscenen
från 55,00 €
mån 17.4.2023
kl. 17:00
Huvudscenen
från 55,00 €
lör 22.4.2023
kl. 14:00
Huvudscenen

#Siegfried #Ring #FNORing

Anna Kelo

”Ringen är traditionellt en berättelse om kärlek, hämnd, makt och girighet. Bakom den stora berättelsen finns emellertid ännu större teman; frågor och svar om myter, tro och kunskap. ”

– Regissören Anna Kelo

En ny finländsk Ring

Nibelungens ring, Ringen, är Richard Wagners fyrdelade operasvit och operahistoriens största verk. Tetralogin som utspelar sig i en mytisk värld handlar om kärlek, hat, makt och girighet. Nu får den en nytolkning i händerna på finländska toppartister.

Läs mer om Ringen-sagan.

Handlingen

Mime avslöjar för sin fosterson Siegfried att han inte är hans riktiga far. Mime visar Siegfried det sönderslagna svärdet Notung som han förgäves försökt smida helt. När Siegfried gett sig iväg kommer Vandraren för att träffa Mime och talar om för honom att Notung kan smidas ihop endast av den som inte fruktar någonting.

Siegfried återvänder och Mime försöker ta reda på om han är tillräckligt orädd. Mime målar upp skräckbilder, men Siegfried bara skrattar åt allting. Han slår svärdet i än mindre bitar och lyckas smida Notung helt igen. Under tiden blandar Mime en giftig dryck avsedd för Siegfried. Båda ger sig av mot draken Fafners boning.

Alberich håller vakt i närheten av Fafners grotta och grubblar över hur han ska få sin åtrådda skatt. När Vandraren stiger fram, ser Alberich att det är Wotan. Wotan berättar att det snart kommer en hjälte som kan döda Fafner, men att Mime vill ha skatten. Wotan väcker Fafner för att varna draken. Alberich uttrycker igen sitt krav på världsherravälde och iakttar Siegfried och Mime som närmar sig.

Siegfried lyssnar på fågelsången och försöka svara dem med en rörflöjt och ett silverhorn. Hornet väcker Fafner och i kampen stöter Siegfried Notung i monstrets hjärta. Den döende Fafner varnar Siegfried för framtiden. Fafners blod får Siegfried att förstå fåglarna som ger honom rådet att ta ringen och trollhjälmen och varnar honom för Mimes ränker. Mime försöker få Siegfried att dricka giftet, men Siegfried tar till sitt svärd och lämnar Mimes döda kropp bredvid Fafners. Skogsfåglarnas sång för honom till en kvinna som väntar på räddning mitt bland eldslågor.

Wotan manar fram Erda för att få veta om hans planer kommer att förverkligas. Erda ger Wotan rådet att vända sig till normerna och sjunker bedrövad tillbaka i sin eviga sömn när hon hör om straffet som hennes dotter fått.

När Wotan försöker hindra Siegfried att ta sig upp på berget, hugger Siegfried med Notung av Wotans spjut, som en gång hade slagit svärdet i bitar. Guden stiger åt sidan och låter ynglingen gå fritt vidare.

Siegfried banar sin väg genom elden och hittar en sovande hjälte, som visar sig vara en kvinna. Siegfried hoppas att han funnit sin länge efterlängtade mor, men Brünnhilde berättar att modern är död. Till en början avvisar hon Siegfrieds kärleksbetygelser, för befriaren måste bevara hennes renhet. Slutligen tar känslorna överhanden och Siegfried och Brünnhilde kräver rusiga av kärlek trotsigt att Valhalla och dess gudar ska förintas. De förkunnar extatiska: ”kärleken är lysande, döden är leende”.

Medverkande

Musik
Richard Wagner
Regi
Anna Kelo
Scenografi, ljus- och videoplanering
Mikki Kunttu
Kostymer
Erika Turunen

I rollerna

Lyssna på Siegfried

Operorna i Ring serien

Se inspelning på Stage24
Richard Wagner: Rhenguldet; Jukka Rasilainen; Photo Ralph Larmann

Rhenguldet

Se inspelning på Stage24

Servering toppar upplevelsen

Vad får det vara?

Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen. Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Vi rekommenderar att du köper servering i förväg. Försäljningen i nätbutiken slutar 24 h före föreställningen.

Food&Events Tapahtumaravintolat står för våra restaurangtjänster.