Gå till innehållet
Längd totalt 5 h 25 min
2 pauser (30 min)
Operor
Huvudscenen
biljetter
35-139 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska

RING fortsätter i augusti 2022

Eftersom coronaläget är fortsatt osäkert har Nationaloperan och -baletten beslutat flytta alla återstående delar av RING-tetralogin. Valkyrians premiären kommer att vara i augusti 2022. Därmed flyttas också Siegfried, som var inplanerad i maj 2021, att uppföras senare. Tidpunkten för de följande verken kartläggs som bäst.

Till följd av den ändrade tidtabellen byts verkens dirigent. Chefsdirigent Hannu Lintu dirigerar alla tre verk: Valkyrian, Siegfried och Ragnarök.

Hjältesaga av mytiska mått

Ring

Sagans tredje del

Siegfried, född som kärleksbarn till två syskon, känner ingen fruktan. Genom strid återtar han ringen smidd i Rhenguld och ställer sig i vägen för överguden Wotan.

Mytiske Siegfried är omnipotent: han smider ett oövervinnerligt svärd, tar livet av en drake, förstår fåglarnas sång och väcker en sovande skönhet med en kyss.

Siegfrieds sagolika historia äger rum i dagens oroliga själslandskap, där steroidpumpade muskler är människans mått. Operan regisserad av Anna Kelo och dirigerad av Hannu Lintu förväntas bli höjdpunkt för hösten 2022.

Åldersrekommendation över 12 år.

#Siegfried #Ring #FNORing

Anna Kelo

”Ringen är traditionellt en berättelse om kärlek, hämnd, makt och girighet. Bakom den stora berättelsen finns emellertid ännu större teman; frågor och svar om myter, tro och kunskap. ”

– Regissören Anna Kelo

Ring

En ny finländsk Ring

Nibelungens ring eller bara Ringen är en operatetralogi i fyra delar av Richard Wagner. Den fick sin premiär i Bayreuth år 1876. Verket var genast vid sin tillkomst någonting oerhört som saknar motstycke i hela den västerländska konsthistorien.

Nu ges Nibelungens ring i en ny finländsk tolkning av dirigenten Hannu Lintu och regissören Anna Kelo. Mikki Kunttu är Ringens visual planerare och Erika Turunen designar kostymer.

Medverkande

Musik
Richard Wagner
Regi
Anna Kelo
Scenografi, ljus- och videoplanering
Mikki Kunttu
Kostymer
Erika Turunen

Handlingen

Siegfried har vuxit upp hos Mime utan att veta att denne inte är hans riktiga far. Bitarna av svärdet Notung är hos Mime, men bara den som inte räds någonting kan smida ihop det igen. Den orädde Siegfried lyckas smida Notung helt igen och beger sig iväg tillsammans med Mime för att hämta guldskatten från Fafner.

Mime planerar att förgifta Siegfried när han har fått tag på skatten, som även eftertraktas av Alberich. Wotan talar om för Alberich att hjälten är på väg och varnar Fafner. Siegfried lyssnar på fåglarna. Han försöker svara dem och väcker Fafner. Han dödar Fafner med sitt svärd och börjar förstå vad fåglarna säger. De råder honom att ta ringen och hjälmen och avslöjar Mimes ränker. Siegfried dödar Mime och skogsfåglarna leder honom till kvinnan som ligger innanför eldringen.

Wotan försöker hindra honom men Siegfrieds svärd bryter hans spjut. Siegfried kommer upp på berget, finner Brünnhilde och hans känslor vaknar till liv. Brünnhilde och Siegfried förkunnar hänförda sin kärlek.

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns i verkets programblad.

Säkra din plats, köp ett säsongskort

kahdet kasvot
Upplev människosinnets två sidor

Alla tiders säsongskort

När du köper ett säsongskort får du biljetter till alla sju nya verk under spelåret 2020–2021. Två av dem är sammansatta av flera verk, du kan alltså med ett kort uppleva så många som tio verk. Du får också din egen fasta plats i salongen och ett dussintal betydande förmåner.

Det finns ett bestämt antal av säsongspaketer till salu. För tillfället är alla säsongspaketer fullbokade.

Operorna i Ring serien

Se inspelning på Stage24
Richard Wagner: Rhenguldet; Jukka Rasilainen; Photo Ralph Larmann

Rhenguldet

Premiär i hösten 2022