Skip to content

Operachef

Thomas de Mallet Burgess

Om mig

Thomas de Mallet Burgess tillträdde som konstnärlig chef för Finlands nationalopera 1 augusti 2023.

Under sin karriär har han uppnått såväl konstnärliga som administrativa framgångar på operafältet. Thomas de Mallet Burgess var chefdirektör för operan i Nya Zeeland 2018–2023. Under sin period där förnyade han husets verksamhet strategiskt och konstnärligt så att den nådde ut till en avsevärt bredare publik från olika bakgrunder. Exempelvis den immersiva produktionen av Händels Semele lockade utöver den sedvanliga publiken ett rekordantal under 25-åriga åskådare, och det nyzeeländsk-tahitiska beställningsverket Ihitai ‘Avei’a – Star Navigator hade en publik där 47 procent besökte operan första gången någonsin.

Innan dess grundade han 2012 i Australien den platsbundna gruppen Lost & Found Opera som utmanar traditionella metoder och var dess konstnärliga ledare till 2018. Lost & Found Opera har kallats Australiens mest innovativa operagrupp (Opera Magazine, 2017) samt en av få konstgrupper som verkligen skakar om etablerade verksamhetssätt (The West Australian, 2016).

Förutom operan i Nya Zeeland har han regisserat operaproduktioner bland annat vid Canadian Opera Company, Royal Opera House i London och operafestivalen i Wexford. Han är även internationellt känd som expert på scenkonstutbildning och är regelbunden gäst vid universitet och konservatorier.

Thomas de Mallet Burgess är särskilt intresserad av relationen mellan publiken och de uppträdande. Han vill utnyttja de obegränsade möjligheterna inom konst och kreativa branscher för att nå nya publiker samt bygga upp en identitet i samhället och göra dess röst hörd.

Thomas de Mallet Burgess har avlagt lägre och högre universitetsexamen inom filosofi och modern lingvistik vid St. Edmund Hall i Oxford.