Skip to content

Uusia ääniä Kansallisoopperassa 2023

Syyskauden 2023 alussa Suomen kansallisoopperan lauluosastolla aloittaa kahdeksan uutta oopperalaulajaa. Lisäksi käynnistyy nuorten laulajien ohjelma, johon valittiin kaksi laulajaa keväällä 2023. Monet laulajat ovat tuttuja Kansallisoopperan aikaisemmista esityksistä. Artikkelissa esittelemme uudet laulajat.

Uusia laulajia kaikkiin äänialoihin

Sopraano Annami Hylkilä on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Kansallisoopperassa Annami on laulanut mm. oopperoissa Turandot keväällä 2023 ja Il tritticossa 2011. Hän on vieraillut useissa Suomen maakuntaoopperoissa ja menestynyt kilpailuissa, kuten Toivo Kuula -laulukilpailussa 2016, Kansainvälisen Sibelius-laulukilpailussa 2011 ja Lappeenrannan laulukilpailussa 2010.

Sopraano Emma Mustaniemi on laulanut Kansallisoopperan lisäkuorossa sekä Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa vuosina 2015–2019 ja vieraillut mm. Joensuun Oopperayhdistyksen tuotannoissa. Joensuusta kotoisin oleva sopraano opiskelee Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen osastolla ja on laulanut solistina useissa Akatemian tuotannoissa. Mustaniemi on myös Timo Mustakallio -laulukilpailun finalisti vuodelta 2019.

Altto Ann-Marie Heino on vieraillut useissa Kansallisoopperan ja Savonlinnan Oopperajuhlien tuotannoissa ja ollut kiinnitettynä Kansallisoopperan solistiharjoittelijaksi vuosina 2013–2015. Viimeisimmäksi hänet on nähty päänäyttämöllä vuonna 2019 Die tote stadtin Luciennena ja 2022 koululaisooppera Lähteen opettajan ja lähteen hengen rooleissa. Ann-Marie on opiskellut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen osastolla. Vuonna 2011 hän tuli jaetulle 1. sijalle Kangasniemen laulukilpailussa.

Altto Ann-Marie Walsh on uransa aikana laulanut oopperakuoroissa niin Norjan kansallisoopperan lisäkuorossa, Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa kuin Kansallisoopperan lisäkuorossa. Hän on valmistunut laulun lisensiaatiksi Lontoon Trinity Collegesta ja teatterin koulutusohjelmasta The Royal Central School of Speech and Dramasta. Ann-Marie on Concorso Lirico Internazionole Piemonte Opera Voci dal Mondo -kilpailun semifinalisti vuodelta 2019 ja voitti IMKA-kilpailun vuonna 2018.

Jasper Leppänen on Sibelius-Akatemiasta valmistunut, tamperelaislähtöinen tenori, joka on esiintynyt Kansallisoopperan kuoron ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoron lisäksi esiintynyt mm. Rauma Festivossa ja Helsingin oopperakesässä. Musikaalikokemusta hänellä on mm. Cabaret ja Spring awakening -tuotannoista Tampereen Työväenteatterista.

Baritoni Juha-Pekka Mitjonen on uransa aikana vieraillut Kansallisoopperan lisäksi mm. Wenigeroden oopperajuhlilla ja Collegium Vocale Gentissä sekä laulanut Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa. Vuosina 2018–2023 hän on ollut kiinnitettynä Lünebergin teatteriin. Mitjonen on Kangasniemen laulukilpailun finalisti 2008 ja sai 3. palkinto ja erikoispalkinto parhaasta ooppera-aarian tulkinnasta Otto Vallenius -laulukilpailussa 2011. Mitjonen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta vuonna 2014.

Basso Aapo Kilpelä on vieraillut aiemmin Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Lahden Oopperassa sekä Rusen oopperassa Bulgariassa. Hän on tehnyt lauluopintoja Raimo Laukan, Kaludi Kaludowin, Juha Uusitalon ja Jaakko Ryhäsen johdolla. Kilpelä on Kangasniemen laulukilpailun finalisti vuodelta 2016.

Basso Mika Nikander on valmistunut Sibelius-Akatemiasta Peter Lindroosin johdolla oopperakoulutuksen osastolta sekä laulupedagogiksi. Urallaan hän on vieraillut useissa Suomen maakuntaoopperoissa sekä mm. Pietarin Eremitaasi-teatterissa ja Cadizin Gran Teatro del Fallassa. Musiikkiteatterin lisäksi Nikander on tehnyt paljon puheteatteria sekä lukuisia teatteri-, operetti- ja oopperaohjauksia.

Kansallisoopperan uudet oopperalaulajat 2023
Ylärivi: Elisaveta Rimkevitch, Iris Candelaria, Jasper Leppänen, Annami Hylkilä, Emma Mustaniemi
Alarivi: Ann-Marie Walsh, Juha-Pekka Mitjonen, Ann-Marie Heino, Aapo Kilpelä, Mika Nikander

Nuorten laulajien ohjelma käynnistyy

Suomen kansallisooppera julkaisi syksyllä 2022 uuden ohjelman vahvistamaan nuorten laulajien ammatillista kehitystä. Nuorten laulajien ohjelman ensimmäiset valitut laulajat kaudelle 2023–2024 ovat sopraanot Elisaveta Rimkevitch ja Iris Candelaria.

Elisaveta Rimkevitch on valmistunut vuonna 2021 Sibelius-Akatemiasta klassisesta laulutaiteesta. Rimkevitch on usean kotimaisen laulukilpailun finalisti ja Lappeenrannan valtakunnallisen kilpailun 2023 kolmannen jaetun sijan sekä Oopperan ja Baletin tukisäätiön erikoispalkinnon voittaja. Vuonna 2018 pianisti Niina Ranta ja Elisaveta Rimkevitch sijoittuivat Helsinki Lied -kilpailussa kolmannelle jaetulle sijalle. Hän on esiintynyt aiemmin Sibelius-Akatemian oopperatuotannoissa sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Sataoopperassa.

Sopraano Iris Candelaria valmistui Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta Musiikin maisteriksi Annika Ollinkarin johdolla vuonna 2022. Candelarian ensiesiintyminen Kansallisoopperassa oli Yön Kuningattaren roolissa W. A. Mozartin oopperassa Taikahuilu syksyllä 2022. Savonlinnan Oopperajuhlilla hän on esiintynyt Ylipapittaren roolissa Verdin oopperassa Aida 2022 ja Taikahuilun Paminan roolissa kesällä 2023. Candelaria ylsi Lappeenrannan laulukilpailuissa jaetulle ensimmäiselle sijalle tammikuussa 2023 ja voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun 2019.

Tervetuloa taloon uudet laulajat ja antoisia työvuosia Kansallisoopperassa!

Kunkin laulajan tarkemmat esittelyt löydät Laulajat-sivulta.