Mitä teet työksesi?
Olen vastuussa esityksen valoista ja efekteistä. Se tarkoittaa paitsi näyttämön yli 600 lamppua, myös mahdollisia videoprojisointeja ja savuja. Teen valaistussuunnittelijan toiveiden perusteella suunnitelman teoksen valojen toteutuksesta. Myöhemmin valvon valojen rakentamista sekä niiden ohjelmointia harjoituksissa ja esityksissä.
Katson esityksen teknistä puolta asiakkaan näkökulmasta. Jos joku näyttämön lampuista ei syty tai sammu sovitusti, teos näyttää erilaiselta kuin suunnitelmissa. Silloin pitää reagoida nopeasti ja korjata tilanne. Valvon esitykset kontrollihuoneessa katsomon takana. Vieressäni istuu valotapahtumat ohjelmoiva valaistusoperaattori, ja korvanapilla minulla on yhteys näyttämömestariin ja näytäntöjärjestäjään, jotka työskentelevät sivu- ja takanäyttämöillä.
Oopperatalossa on lisäkseni kolme muuta valaistusmestaria, joiden kesken jaamme kauden teokset. Kaudella 2019–2020 minun vastuullani ovat Peppi Pitkätossu, Bajadeeri ja COW. Valaistusmestari toimii myös tiiminsä esimiehenä.
Miten päädyit töihin Oopperataloon?
Olen tehnyt töitä teatterivalaistuksen parissa nuoresta pitäen. Olen kotoisin Lontoosta. Kävin siellä lukiota, jossa oli vahva painotus näyttämötaiteisiin. Opiskelin ensin pari vuotta näyttelijäksi, mutta 18-vuotiaana huomasin haluavani tehdä mieluummin töitä näyttämön valotekniikan parissa. Opiskelin valosuunnittelua Lontoon Royal Academy of Dramatic Art’ssa, ja valmistuttuani pyöritin Lontoossa kuusi vuotta omaa ääni- ja valoyritystäni, kunnes muutin perhesyistä Suomeen.
Oopperaan ja Balettiin hain, koska talon näyttämö on Suomen suurin ja kovimmassa käytössä. Lisäksi tässä talossa käytetään työkielenä englantia. Aloitin näyttämömiehenä vuonna 2014. Siirryin valaistusassistentiksi vuonna 2016 ja vuoden 2019 elokuusta lähtien olen toiminut valaistusmestarina kollegan sijaisena. Viihdyn talossa hyvin.