Skip to content

Toisiaan täydentävät Antti ja Teemu

”Ollaan nyt tämä kesä yhdessä, mutta syksyllä laitetaan homma pakettiin, ettei jäädä kiinni”, sanoi Antti Teemulle kesällä 2004. Parikymmentä vuotta myöhemmin pariskunnalla on yhteinen koti, yritys, koira ja elämä.

Tässä jutussa kerrotaan Antin ja Teemun rakkaustarina, joka on yksi Oopperassa ja Baletissa syntyneistä tärkeistä ihmissuhteista.

Teemu Tainio näki Antti Keinäsen ensimmäisen kerran vuonna 1997. Oli Balettioppilaitoksen 75-vuotisjuhlanäytös, jossa opiskelijat esittivät Prinsessa Ruusunen -baletista kohtauksen Auroran häät. Antti tanssi kultaisena prinssinä jalokivet kimmeltäen. Teemu oli takarivin tähti, kolmas vasemmalta. ”Olin 14-vuotias, Antti 17. Kolmen vuoden ikäero oli paljon, joten uskalsin vain katsella häntä kauempaa”, Teemu muistelee nyt.  

Antin ensimmäinen muisto Teemusta sijoittuu Oopperatalon 5. kerrokseen, jossa Teemu ja tämän paras ystävä Aarne Ruutu pasteerasivat itse muokkaamissaan farkuissa. ”Ihmettelin, mitä nämä kaksi hupakkoa olivat pukeneet päälleen. Oli jotain nuorisomuotia leikata farkkujen polvet ja lisätä niihin toista kangasta. Teemu ja Aarne olivat laittaneet pitsit”, Antti nauraa nyt.  

Antti ja Teemu kiinnitettiin molemmat Balettioppilaitoksesta valmistumisen jälkeen Kansallisbaletin tanssijoiksi. Töissä he eivät juuri kohdanneet. Työpäivät kuluivat eri harjoitussaleissa, ja vaikka samojakin harjoituksia oli, ei kaksikko tullut puhuneeksi toisilleen. Vapaa-aikaa vietettiin kuitenkin toisten tanssijoiden kanssa, ja sitä kautta Antti ja Teemu tutustuivat toisiinsa.

Teemu Tainio ja Antti Keinänen jakavat saman tavan katsoa maailmaa. He myös täydentävät toisiaan.

Vuosina 2002–2004 osa tanssijoista kävi säännöllisesti Ruotsin risteilyillä. Aarne oli muuttanut Norjaan ja Teemu etsi itselleen uutta parasta ystävää. Niinpä eräällä risteilyreissulla Teemu päätti toimia ja tutki salaa Antin puhelinta selvittääkseen, löytyisikö sieltä vahvistusta hänen aavistukselleen.  

”Minulla oli töissä pukuhuonekavereina sydämensivistyneitä homomiehiä, joista mallia ottamalla oman seksuaalisen suuntautumisen hyväksyminen oli luontevaa. Antilla oli erilainen tausta”, Teemu kertoo. Risteilyllä Antin puhelinta tutkittuaan Teemu sai haluamansa vastaukset. Hän hakeutui Antin seuraan ja juttu alkoi luistaa.  

Vähän aikaa risteilyn jälkeen Antti kysyi Teemua kerran lounastauolla syömään kanssaan. Se oli uutta, eivät he töissä tai vapaalla koskaan nähneet kahdestaan. Sitten keväällä 2004 tuli ilta, jolloin Teemu oivalsi, että Antin kanssa kyseessä voi olla enemmän kuin vain kaveruus.

”Olin ystävän Harry Potter -teemabileissä, Antti toisissa juhlissa. Hän lähetti tekstiviestin ja kysyi, missä olen, nähdäänkö. Sovittiin että tavataan Töölöntorilla saman tien”, Teemu muistelee.

Antti ehti paikalle ensin. Ja kiinnitti taas huomiota Teemun asuvalintaan. ”Seisoin torilla ja katoin, kun Teemu tuli minua vastaan viitta hulmuten ja pisamat poskilla”, hän kuvaa. Seurustelu alkoi toukokuussa 2004.

Salailun aika

”Suhteemme alkoi sopivasti juuri ennen kesälomia, joten töissä kenelläkään ei ollut siitä aavistustakaan. Antti sanoi, että katsellaan nyt tämä kesä, mutta syksyllä homma sitten laitetaan jäihin, ettei jäädä kiinni”, Teemu kertoo.

Syksyllä suhde kuitenkin jatkui ja alkoi salailu. ”Ja se olikin kuormittavuudessaan aivan mahtava hauska vaihe”, miehet nauravat nyt jälkeenpäin.

Teemu ja Antti viettivät paljon aikaa Antin kotona Haagassa. Töihin tullessa Teemu ajoi bussilla pysäkin verran Oopperatalon ohi, jotta näytti siltä, että hän olisi tulossa kotoaan Töölöstä.

Eräänä aamuna Haagan bussissa Teemu törmäsi tanssijakollega Sara Saviolaan ja valehteli olleensa yötä mummonsa siskon luona. Bussimatkalla Teemu lähetti hätäpäissään tekstiviestin, jossa kertoi kohtaamisesta ja mummon siskosta siltä varalta, että asiasta tulisi myöhemmin puhetta.

Töissä, baletin aamutunnin lomassa Sara tuli Teemun luokse aurinkoisesti hymyillen: ”Taisit tarkoittaa sen tekstiviestin Antille etkä minulle?” Sara lupasi kuitenkin säilyttää salaisuuden.

Kun Antti sai kerrotuksi Teemusta vanhemmilleen, kaikki salailu voitiin lopettaa: ”Suhteen olisi voinut julkistaa vaikka Hesarin etusivulla, ei enää tuntunut missään.”

Antti ja Teemu pitivät suhdetta salassa, koska Antti ei ollut kertonut siitä vanhemmilleen. Tilanteeseen tuli muutos, kun kolmen vuoden seurustelun jälkeen pari muutti yhteen ja Antti myi Haagan asuntonsa. ”Huomasin olevani pienessä pikkelsissä asian kanssa. Oli pakko kertoa omasta elämästä vanhemmille vähän enemmän”, Antti sanoo.

Kun hän lopulta sai asiansa kakaistuksi ulos, kaikki salailu voitiin lopettaa. ”Suhteen olisi voinut julkistaa vaikka Hesarin etusivulla, ei enää tuntunut missään. Töissä kerroimme lähimmille ystäville, ja luotimme siihen, että sana leviää itsestään”, Antti kertoo.

Vaikuttiko suhteen paljastuminen töissä mihinkään? ”Kerrassaan mikään ei muuttunut”, Antti ja Teemu toteavat yhdestä suusta. Mutta valtavasti energiaa vapautui, kun enää ei tarvinnut jännittää paljastumista.

Kuvia Antin ja teemun kotialbumista

Puu ja lintu

Teemun ja Antin on helppoa olla yhdessä. Heillä on sama tapa katsoa maailmaa, suhtautua rahaan ja samat suunnitelmat esimerkiksi lomien ja lahjojen suhteen. Pari myös täydentää toisiaan.

”Minä tykkään ajatella, että Antti on kuin puu, jolla on juuret maassa ja oksat järjestyksessä. Minä olen lintu, joka lentelee puun ympärillä, innostuu kaikesta ja kerää ideoita”, Teemu kertoo.

”Antti on kuin puu, jolla on juuret maassa ja oksat järjestyksessä. Minä olen lintu, joka lentelee puun ympärillä, innostuu kaikesta ja kerää ideoita.”

Teemu Tainio

Teemu on sytyttävä voima, joka aloittaa uusia asioita ennakkoluulottomasti ja innokkaasti. Antti vie projektit loppuun, hoitaa loppusiivouksen ja sammuttaa lähtiessä valot. Ilman tätä dynamiikkaa mikään ei toimisi.

Antti kuvaa yhdessäoloa hieman arkisemmin: ”Teemun kanssa oleminen tuntuu samalta, kuin olisin yksin. Ei tarvitse erikseen virittäytyä toisen taajuudelle, voi vain olla.”

Helppouden takia pari myös viettää valtavasti aikaa yhdessä.  On yhteiset ystävät, kiinnostuksen kohteet ja menot. Vuonna 2010 he perustivat Temantti-yrityksen. Se oli myös looginen syy mennä naimisiin. ”Ystävämme Tommi ja Aarne olivat maistraatissa morsiusneitoina. Koko homma oli ohi 15 sekunnissa, kun olimme laittaneet nimet paperiin. Sitten Antti kysyi, missä on vessa”, pari nauraa hääseremonian romantiikkaa.

Kun suurin osa ajasta vietettiin yhdessä, huomasi Teemu tarvitsevansa myös jotain omaa. Niinpä hän vaihtoi toiselle kuntosalille ja kielsi Anttia tulemasta sinne. Kun Teemu lopetti työt Kansallisbaletin tanssijana vuonna 2019, omaa tilaa tuli sen verran paljon, että Antti sai alkaa treenata samalla kuntosalilla.

Muutos dynamiikkaan

Antin ja Teemun vaivaton yhdessäolo tarkoittaa sitä, ettei riitoja juurikaan synny. Kahteen vuosikymmeneen on sisältynyt vain pari kohtaa, jolloin Antti ja Teemu ovat punninneet suhdettaan, mutta koskaan kumpikaan ei ole sanonut mitään peruuttamattoman loukkaavaa.

Saman työn tekeminen oli pääsääntöisesti hyvä juttu. Esimerkiksi tanssijoiden kaksiosaisen työpäivän vaatimuksia ei tarvinnut selitellä toiselle. Mutta raskaitakin puolia on ollut.

”Kyllä minulle oli vaikeaa katsoa vierestä, kun toinen menestyi mielettömän hyvin urallaan ja sai valtavasti rooleja. Yhdessä Tripla-illassa Antti saattoi olla roolitettuna kaikkiin kolmeen teokseen. Hän oli aivan stressissä valtavasta treenimäärästä. Minä vain mietin, kunpa saisin roolin edes yhdestä teoksesta”, Teemu kuvailee. Parisuhteeseen nämä tunnot eivät miesten mukaan vaikuttaneet, vaan ne ovat olleet Teemun oman käsittelyn ja kasvamisen paikkoja.

Saman työn tekeminen oli Antille ja Teemulle pääsääntöisesti hyvä juttu. Esimerkiksi tanssijoiden kaksiosaisen työpäivän vaatimukset olivat molemmille selvät.

Parin dynamiikka muuttuu pian, kun Antti jää eläkkeelle Kansallisbaletista kevään 2024 lopuksi. Molempia kiinnostaa nähdä, millaiseksi elämä muuttuu.

”Joskus linjasin, että jos ikinä eroaisimme, sen saisi tehdä aikaisintaan pari vuotta eläköitymiseni jälkeen. Tulin tähän taloon 15-vuotiaana balettikouluun ja 20-vuotiaana töihin. Työ vaikuttaa kaikkeen, mitä teen, miten ajattelen ja kuka olen. Jännä nähdä mitä paljastuu sitten, kun en enää ole osa tätä koneistoa enkä ympäröi itseäni päivittäin balettikulttuurilla”, Antti kertoo.

Vielä Antti ja Teemu eivät mieti tulevaisuutta kovin pitkälle. Edessä siintää lähinnä haaveita, mahdollisuuksia ja vapaus, jota on vielä vaikeaa käsittää. ”Toivon, että tulevaisuudessa olemme onnellisia. Ja että olemme uskaltaneet tehdä erilaisia asioita”, Teemu summaa. Ohjenuorana on viisaus, jonka mukaan taika, jota etsii piileskelee siinä työssä, jonka tekemistä välttelee.

Antin ja Teemun rakkauden alkuvaiheessa Antti totesi Teemulle, ettei halua turhaan kuluttaa lausetta ”minä rakastan sinua”. Kun hän sen sanoisi, hän todella tarkoittaisi sanojaan.

”Pieni kateus heräsi, kun nämä sanat karjuttiin muun muassa konserttihuumassa Tina Turnerille ennen kuin minulle, mutta kun Antti lopulta lauseen sanoi, se kyllä tuntui aika lailla”, Teemu kertoo. Ja jatkaa: ”Hain Antista aikanaan uutta parasta ystävää. Sain jotain valtavasti enemmän.”

Teksti TUIKE LEHKO
Kuvat EMMA SUOMINEN SEKÄ ANTIN JA TEEMUN KOTIALBUMI