Skip to content

10 saker som du inte kände till om Fantomen på Operan

1. Den ursprungliga versionen av Fantomen på Operan har visats i London sedan år 1986. Den har satts upp i över 30 länder. Denna världens mest populära musikal har setts av över 140 miljoner människor.

Andrew Lloyd Webbers Fantomen har inte tidigare visats i Finland. På bilden Ville Rusanen i titelrollen.

2. Andrew Lloyd Webbers Fantomen hade inte tidigare visats i Finland. Nationaloperan blev den femte teatern i världen som fick tillstånd att göra en hel produktion med egen regi, scenografi och kostymering.

3. Under hösten 2015 och våren 2016 sågs Fantomen på Operan av ca 75 000 åskådare. Antalet föreställningar var in alles 57. De ursprungligen planerade 53 föreställningarna fylldes redan före premiären. Detta är första gången i Nationaloperans historia som en hel säsong sålts ut före premiären.

4. Det finns tre orkestreringar som används världen runt med besättningar om 13, 27 och 45 musiker. Nationaloperan använde sig av det största alternativet, vilket är sällsynt eftersom det bara i operahus i praktiken finns plats för så många musiker.

5. På scenen och i orkesterdiket behövdes sammanlagt 125 artister. Utöver de 46 orkestermusikerna medverkade 61 sångare, 12 dansare och 6 statister i olika roller. Detta var veterligen den största ensemble som spelat upp Fantomen.

6. I motsats till operaföreställningar kräver en musikal ljudåtergivning. I Fantomen användes 137 mikrofoner av vilka 43 var trådlösa. Mixerbordet hade 175 kanaler. Under pågående föreställning arbetade 4 ljudtekniker.

Under föreställningens gång skedde tiotals snabba kostymbyten i kulisserna, det snabbaste av dem på 35 sekunder. Artisterna sprang hos syateljéns medhjälpare som formelchaufförerna går i depå – en italiensk gäst kallade syateljéns personal för Ferrariteamet.

7. För Fantomen på Operan skapade Nationaloperans ateljé över 300 kostymkreationer. Med skor, sockor, hattar och smycken blir det fråga om en helhet bestående av närmare 1500 delar.

8. Under föreställningens gång skedde tiotals snabba kostymbyten i kulisserna, det snabbaste av dem på 35 sekunder. Varje snabbyte krävde 2 personer från ateljén. Artisterna sprang hos syateljéns medhjälpare som formelchaufförerna går i depå – en italiensk gäst kallade syateljéns personal för Ferrariteamet.

På scenen och i orkesterdiket behövdes sammanlagt 125 medverkande. Detta är veterligen den största ensemble som någonsin framfört Fantomen.

9. Före Fantomen har Nationaloperan satt upp bara 4 musikaler: Teaterbåten (1960-63), West Side Story (1965-66), Spelman på taket (1986-87) och Sweeney Todd (1997-98).

10. Nationaloperans Fantomen vaknar till liv på nytt nästa gång hösten 2017, då uppsättningen ges på Göteborgsoperan.

Läs mer om Fantomen på Operan