Skip to content

A. Barrière – A. E. Egecioglu – M. Henriksson – J. T. Koskinen

Earthrise

Längd
1 T 10 min, Ingen paus
När
17.10.2024 – 19.10.2024
Var
Almisalen
Genre
Opera
Priser
20–35 €
Språk
Engelska, finska, tyska, latin och tjeckiska. Textning på finska och engelska
Bra att veta
Detta är en gästföreställning och för den gäller specifika försäljningsvillkor.

Tankexperiment för sinnena

Earthrise berättar om en värld som har förlorat vettet. Såväl år 1624 som år 2024 kämpar politiska och religiösa aktörer om inflytande och den vetenskapliga processen producerar obekväma sanningar som ifrågasätter vårt sätt att se på vår roll i världen – och som vi inte kan närma oss utan förvirring och skam.

Astronomen Johannes Kepler (1571–1630) strävar i sin science fiction-roman Drömmen till att främja en ny världsåskådning genom att tala till fantasin: hur skulle vår värld se ut sedd från månen? Keplers kamp mot dogmatismen ledde till grymma följder och på grund av sina texter var han tvungen att försvara sin egen mor Katharina Kepler (1545–1622) i en häxprocess. Johannes Kepler slutade ändå inte tro att världen dominerades av en hemlig harmoni som vi med hjälp av vetenskapen och konsten måste lära oss att lyssna till.

Inspirerad av Johannes och Katharina Keplers livshistorier förenar Earthrise musik från 1600-talet och ny, genreöverskridande musik av kompositören Juha T. Koskinen och vokalartisten Anni Elif Egecioglu. Musikteaterverkets libretto är av regissören och librettisten Aleksi Barrière. Cembalisten Marianna Henriksson sammanställer en helhet med musik av kompositörer som Capricornus, Galilei, Scheidt och Harant och som passar väl ihop med den nya musiken.

Detta är en gästföreställning och för den gäller specifika försäljningsvillkor för gästföreställningar. Läs våra försäljnings- och leveransvillkor.

handlingen

Earthrise bygger på Johannes Keplers science fiction-roman Drömmen (postumt publicerad 1634) och på astronomens biografi. De visar hur viktigt det var för Kepler att komplettera vetenskapliga fakta med medel som utvidgar vetenskapens principer och publiken: fiktion, bildkonst, musik. Kepler inspirerades även av folkliga traditioner och diskussion mellan kulturer, och i bakgrunden till hans tänkande verkade speciellt hans mor, naturläkaren Katharina, vars betydelse han inte var medveten om genast i början av sin karriär.

I Earthrise öppnar sig en associativ kedja av drömmar, med ett sådant ständigt perspektivskifte som vår tid kallar på. I verket förenas konstformer och många samarbetande musikaliska röster i form av ett internationellt samarbete. Det är inte en berättelse om en stor man utan ett tankeexperiment för våra sinnen.

konstnärligt team och uppträdare

Text och regi: Aleksi Barrière
Ny musik: Juha T. Koskinen
Sammanställande av tidig musik och ledning av instrumentalensemble: Marianna Henriksson
Sångare/vokalimprovisatör: Anni Elif Egecioglu
Skådespelare: Thomas Kellner
Ensemble: Finländska barockorkestern (FiBO)
Ljusplanering: Étienne Exbrayat
Videoplanering: Lucia Schmidt
Scenplanering: Aleksi Barrière och Étienne Exbrayat

Produktion: Helsinki Early Music Festival
Samarbetsproduktion: Finländska barockorkestern (FiBO) och La Chambre aux échos
I samarbete: Finlands nationalopera

Bilder från konstnärligt team

biljetter och föreställningar

Det går också att köpa VIP-biljett (pris 60 €) till föreställningarna. Den inkluderar ett glas festdryck efter föreställningen och möte med artisterna. Du kan köpa VIP-biljett genom att klicka på en plats på raderna 2–13 i salongen och välja biljettypen VIP-biljett.

GENVÄG TILL EN LYCKAD KVÄLL

Servering

Avnjut servering före föreställningen eller under pausen. Se den mångsidiga menyn och beställ servering i förväg.

Ankomst

Operahuset ligger vid Tölövikens strand på adressen Helsingegatan 58. Läs hur du enklast kommer hit.

Tillgänglighet

Du kan köpa en plats med tillgänglighet i vår webbutik eller i kundtjänsten. Läs mer om hur tillgänglighet beaktas i Operahuset.