Skip to content

Francesca Caccini

Alcinas ö

Längd
1 t 15 min, ingen paus
När
1.2.2024 – 3.2.2024
Var
Almisalen
Genre
Opera
Priser
40 €
Språk
Italienska. Textning på finska och engelska
Bra att veta
Detta är en gästföreställning och för den gäller specifika försäljningsvillkor.

Barockopera i Almisalen

Operan Ruggieros befrielse (La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina), komponerad av Francesca Caccini 1625, är baserad på Ludovico Ariostos episka dikt Orlando furioso, välbekant för samtiden. I operan dyker vi ner bland de förtrollade växterna på Alcinas ö; till en värld av förtrollningar, mordiska häxor, guldhåriga gudar, stormar, strömmar av tårar, böner och suckar.

I Almisalen uppförs i februari 2024 scenföreställningen av Caccinis och librettisten Saracinellis barockopera i samarbete med Arkkityypit och Helsingfors Barockorkester. Det undrande multisensoriska verket sonderar gränserna mellan frihet och ansvar, plåga, nöje, det kontrollerade, det vårdslösa samt det verkliga och det sagolika.

Detta är en gästföreställning och för den gäller specifika försäljningsvillkor för gästföreställningar. Läs våra försäljnings- och leveransvillkor.

Handlingen

Prolog: Havets gud Neptunus prisar den polske kronprinsen, som besöker Florens och  hertingen av Medici, som beställt Caccinis verk. Neptunus presenterar operas händelser för kronprinsen.

Akt 1: häxan Alcina, som förför riddarna som anländer till hennes ö, har förhäxat riddaren Ruggiero. Melissa ger sig ut för att befria honom från förtrollningen.

Akt 2: Alcina och hennes trupper avbryter Melissas och Ruggieros flykt, men Melissa besegrar Alcina, som flyr.

Akt 3: Melissa uppmanar alla att reflektera över mänsklig fåfänga och varnar för svaga självkontrollens faror. 

Akt 4: De förtrollade växterna befrias och i slutet av firandet, istället av den originala
hyllningsmadrigalen för de toskanska kvinnors skönhet, hör vi Caccinis solo-madrigal som
en alternativ epilog.

biljetter och föreställningar