Gå till innehållet
Längd totalt 1 h 45 min
Ingen paus
Operor
Huvudscenen
biljetter
20-129 €

Innocence ses på Nationaloperan på hösten 2022

Kaija Saariahos och Sofi Oksanens nya opera  Innocence  uppfördes inte på Nationaloperan 2020–2021. Innocence är en samproduktion mellan fem operahus och på grund av coronaviruspandemin fick den inte sin urpremiär på festivalen i Aix-en-Provence i juli 2020, och sågs därmed inte heller i Helsingfors i januari 2021. Innocence ingår i stället i Nationaloperans repertoar under höstsäsongen 2022.

Den nya operan Innocence är tonsatt av Kaija Saariaho till en text skriven av Sofi Oksanen. Det skakande verket rör sig på två tidsplan och handlar om tragiska upplevelser från det förflutna, om tidens gång och om frigörelse från det som skett. I Helsingfors firas bröllop, men brudgummens familj bär på en kuslig hemlighet. Tio år gamla händelser börjar uppdagas för bröllopsgästerna och blir det dags att se sanningen i vitögat.

Innocence är en samproduktion med Aix-en-Provence, Finlands nationalopera, Royal Opera House i London, Nederländska operan och San Francisco Opera. På Nationaloperan föreställningarna dirigeras av Clément Mao-Takacs.

Kaija Saariaho och Sofi Oksanen i samarbete

Saariahos femte opera

Kaija Saariaho hör till Finlands internationellt mest framgångsrika tonsättare. I en nyligen arrangerad omröstning, där BBC bad nutida kompositörer välja alla tiders mest betydande kompositörer, kom Kaija Saariaho på sjuttonde plats och valdes till den mest betydande nulevande tonsättaren.

Saariaho betraktas som en av de mest originella nutida tonsättarna och hennes verk framförs ständigt på olika håll i världen. Saariaho är känd för sin förfinade orkestrering med drömlika klangmassor som utvecklas långsamt. Hennes operor har haft stor framgång – Nationaloperan har satt upp L’amour de loin, Adriana Mater, Émilie och senast Only the Sound Remains år 2017. Innocence är Saariahos femte opera.

#Innocence #InnocenceOpera

Sofi Oksanen som librettist

Sofi Oksanen är Finlands mest framgångsrika och internationellt mest kända nulevande författare.  Hon har fått 20 litterära pris, bl.a. Finlandiapriset och Nordiska rådets litteraturpris. Hennes verk har översatts till över 50 språkområden och sålts över hela världen i miljoner exemplar.

Sitt genombrott gjorde hon med skådespelet Puhdistus (Finlands nationalteater 2007). Romanen Utrensning med samma ämne blev snabbt en av de största framgångarna inom finsk litteratur. En opera av Jüri Reinvere baserad på romanen fick sitt uruppförande på Nationaloperan 2012. Innocence är Oksanens första egna operalibretto.

Intrigen

En grupp internationella gäster firar bröllop i Helsingfors. Brudgummen är finländare, bruden rumänska och brudens mor fransyska. Plötsligt mitt under bröllopsfesten börjar en tjeckisk servitris må dåligt…

Brudgummen bär på en dyster hemlighet och festen överskuggas av en tragedi som ägt rum för flera år sedan.  Smärtfyllda minnen från det förflutna tränger sig på. Stämningen tyngs av skuldkänslor, av förlorad oskuld.

Servering toppar upplevelsen

Vad får det vara?

Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår webbshop kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Vänligen observera att den här föreställningen har ingen paus. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Din förmån -20 % på Radisson Blu-hotellen

Komplettera din operakväll med en hotellnatt. Som kund hos Operan och Baletten kan du njuta av Radisson Blu-hotellens gästfrihet i Helsingfors till förmånspris.

Det lyxiga erbjudandet innehåller övernattning för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten samt Super Breakfast-frukost.

Läs mer om de eleganta hotellen och boka din favorit.