Skip to content

Lilli Paasikivi ny chef för festspelen i Bregenz – perioden vid Nationaloperan slutar i sommar

Operachef, mezzosopran Lilli Paasikivi har utnämnts till konstnärlig ledare och generaldirektör för de berömda festspelen i österrikiska Bregenz. Hon inleder sitt arbete i Bregenz vid Bodensjön 1 oktober 2024.

”Det är en stor ära att bli vald till detta uppdrag. Festspelen i Bregenz har en profil och berömda konstnärliga partners som skapar utmärkta förutsättningar att kuratera ett mångsidigt och högklassigt program. Jag är imponerad av hur ambitiöst festspelen har utvecklats i decennier, och vill för min del fortsätta denna värdiga tradition. I min roll som chef vill jag även lyfta fram nya intressanta strömningar. Som sångare ligger givetvis opera och vokalmusik mig alltid varmt om hjärtat”, säger Lilli Paasikivi.

De internationella operafestspelen går av stapeln i juli–augusti och hör till de centrala europeiska musikevenemangen. Festivalen är känd för sin flytande utomhusscen som byggs på sjön. I Bregenz uppförs årligen fyra operaproduktioner samt bland annat konserter och talteater. Lilli Paasikivis nya uppdrag omfattar bland annat repertoarplanering, ansvar för den konstnärliga kvaliteten samt generaldirektörens administrativa uppgifter. Det femåriga kontraktet sträcker sig till 2029.

Lilli Paasikivis tioåriga period som operachef för Finlands nationalopera slutar vid utgången av juli 2023. Vid sidan av den konstnärliga innehållsplaneringen har hon djärvt förnyat operans verksamhet. Under hennes period har det utöver den grundläggande repertoaren bland annat uppförts flera operor av Kaija SaariahoSebastian Fagerlunds HöstsonatenRichard Strauss ElektraSalome och Ariadne från Naxos samt Richard Wagners tetralogi Nibelungens ring, vars tredje del har premiär i mars. Ny publik har Operan fått genom bland annat pandemitidens internationella hit Covid fan tutte, musikalen Fantomen på OperanCircOpera som kombinerar cirkus och opera, samt projektet Opera Beyond, lanserat av Paasikivi, som utforskar tillämpning av nya teknologier och immersiva lösningar i scenkonsten.

”Jag är tacksam över mina år vid Nationaloperan. Det är enormt inspirerande att arbeta i denna dynamiska och kunniga arbetsgemenskap. Jag kom till huset som solistpraktikant 1995 och 28 år senare lämnar jag det som dess konstnärliga ledare. Tillsammans har vi skapat imponerande innehåll för en bred publik och utvecklat hela branschen”, säger Lilli Paasikivi.

”Lillis långa chefsperiod har varit alldeles särskilt framgångsrik. Hon har en förmåga att planera konstnärligt högklassiga operarepertoarer som berör och intresserar olika typer av publik och samtidigt bygger på operans framtid som en livskraftig konstform. Jag är glad över hennes nya uppdrag både för Lillis egen och Bregenz-festspelens skull. Vi kommer säker att samarbeta även framöver”, tillägger Nationaloperans och -balettens generaldirektör Gita Kadambi.

Den första festspelssäsongen planerad av Lilli Paasikivi ses i Bregenz på sommaren 2025. Paasikivis efterträdare som Nationaloperans konstnärliga ledare är Thomas de Mallet Burgess, som i augusti 2023 övergår till Helsingfors från posten som generaldirektör och konstnärlig ledare för operan i Nya Zeeland.

Läs mer: Thomas de Mallet Burgess har utnämnts till Nationaloperas konstnärliga chef