Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 5 h 25 min
2 väliaikaa (30 min)
6 esitystä
24.3.2023 – 22.4.2023
Oopperat
Päänäyttämö
liput
35-142 €
Esityskieli saksa
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Myyttisiin mittoihin kasvanut sankaritarina

Saagan kolmas osa

Sisarusten välisestä rakkaudesta syntynyt Siegfried ei tunne pelkoa. Hän taistelee takaisin reininkullasta taotun sormuksen ja asettuu ylijumala Wotanin tielle.

Myyttinen Siegfried on kaikkivoipa: hän takoo voittamattoman miekan, tappaa lohikäärmeen, ymmärtää lintujen laulua ja herättää suudelmalla nukkuvan kaunottaren.

Siegfriedin sadunomainen tarina kulkee nykyajan levottomassa mielenmaisemassa, jossa steroideilla pumpatut lihakset ovat ihmisyyden mitta.

Suosittelemme teosta yli 12-vuotiaille katsojille.

Esitykset ja liput

5 h 25 min
2 väliaikaa (30 min)
6 esitystä
24.3.2023 – 22.4.2023
Oopperat
Päänäyttämö
liput
35-142 €
Esityskieli saksa
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 24.3.2023
klo 17:00
Päänäyttämö
alk. 69,00 €
ke 29.3.2023
klo 17:00
Päänäyttämö
alk. 111,00 €
ti 11.4.2023
klo 17:00
Päänäyttämö
alk. 69,00 €
pe 14.4.2023
klo 17:00
Päänäyttämö
alk. 129,00 €
ma 17.4.2023
klo 17:00
Päänäyttämö
alk. 111,00 €
la 22.4.2023
klo 14:00
Päänäyttämö

Taiteilijatreffit ja teosesittelyt

ke 29.3.2023
klo 16:00
ti 11.4.2023
klo 16:00

#Siegfried #Ring #FNORing

Anna Kelo

”Ring on perinteisesti tarina rakkaudesta, kostosta, vallasta ja ahneudesta. Suuren tarinan takaa löytyy kuitenkin vielä suurempia teemoja; kysymyksiä ja vastauksia myyteistä, uskosta ja tietoisuudesta.”

– ANNA KELO, OHJAAJA

Uusi suomalainen Ring

Nibelungin sormus eli Ring on Richard Wagnerin neliosainen oopperakokonaisuus ja oopperan historian suurin teos. Myyttiseen maailmaan sijoittuva tetralogia kertoo rakkaudesta, vihasta, vallasta ja ahneudesta. Nyt se saa uuden tulkinnan suomalaisten huipputekijöiden käsissä.

Lue lisää Ring-saagasta.

Juoni

Mime paljastaa kasvattinaan varttuneelle Siegfriedille, ettei ole tämän oikea isä. Hän näyttää Siegfriedille pirstoutunutta Notungia, jota ei pysty takomaan ehjäksi. Siegfriedin lähdettyä Vaeltaja tulee tapaamaan Mimeä ja kertoo hänelle, että Notungin voi takoa uudelleen vain hän, joka ei pelkää mitään.

Kun Siegfried tulee takaisin, Mime pyrkii saamaan selville olisiko hän riittävän peloton. Mime maalailee kauhukuvia, mutta Siegfried nauraa kaikille. Hän hajottaa miekan kappaleet alkutekijöihinsä ja onnistuu tekemään Notungin uudelleen. Sillä aikaa Mime tekee Siegfriedille tarkoitetun myrkkyjuoman. Molemmat lähtevät nyt Fafnerin asuinsijoille.

Alberich pitää vahtia Fafnerin lähellä tietämättä miten saisi himoitsemansa aarteen. Kun Vaeltaja astuu esiin, Alberich tunnistaa hänet Wotaniksi. Wotan kertoo, että pian tulee Fafnerin surmaamiseen pystyvä sankari, mutta aarteen haluaa Mime. Wotan herättää Fafnerin varoitukseksi. Alberich tuo jälleen julki vaatimuksensa maailman herruudesta ja jää tarkkailemaan, kun Siegfried ja Mime tulevat.

Siegfried kuuntelee lintuja ja yrittää vastata niille ruokopillillä ja hopeatorvella. Torvi herättää Fafnerin, ja taistelussa Siegfried iskee Notungin hirviön sydämeen. Kuoleva Fafner varoittaa Siegfriediä tulevaisuudesta. Fafnerin veri saa Siegfriedin ymmärtämään lintuja, jotka neuvovat häntä ottamaan sormuksen ja taikakypärän ja varoittavat Mimen juonista. Mime yrittää saada Siegfriedin juomaan myrkkyä, mutta Siegfried käyttää miekkaansa ja jättää Mimen ruumiin Fafnerin viereen. Metsälintujen äänet ohjaavat hänet tulenliekkien keskellä vapauttamistaan odottavan naisen luo.

Wotan manaa esiin Erdan saadakseen kuulla, toteutuvatko hänen suunnitelmansa. Erda neuvoo Wotania kääntymään normien puoleen ja vetäytyy murheissaan ikiuneensa kuullessaan tyttärensä saamasta rangaistuksesta.
Kun Wotan yrittää estää Siegfriediä pääsemästä kalliolle, Siegfried katkaisee Notung-miekalla Wotanin keihään, joka oli kerran lyönyt miekan pirstaleiksi. Jumala väistyy syrjään ja antaa nuorukaisen kulkea vapaana tietään.

Siegfried raivaa tiensä tulen läpi ja kohtaa nukkuvan sankarin, joka onkin nainen. Siegfried toivoo löytäneensä kauan kaipaamansa äidin, mutta Brünnhilde kertoo hänelle äidin kuolleen. Hän torjuu aluksi Siegfriedin rakkaudentunnustukset, sillä vapauttajan tulee säilyttää puhtautensa. Lopulta tunteet saavat vallan ja Siegfried ja Brünnhilde vaativat rakkauden huumassa uhmakkaasti Valhallan ja sen jumalten tuhoa. He julistavat haltioituneina ”rakkauden kirkkautta, kuoleman riemua”.

Tekijät

Musiikki
Richard Wagner
Ohjaus
Anna Kelo
Lavastus, valaistus- ja videosuunnittelu
Mikki Kunttu
Puvut
Erika Turunen

Rooleissa

Kuuntele oopperan musiikkia

Katso esitys suorana verkossa

Katso Siegfried maksutta suorana verkkolähetyksenä Stage24-palvelussa lauantaina 22.4.2023 klo 14.00 alkaen.  Livelähetyksen tuottavat yhteistyössä Yle sekä Suomen kansallisooppera ja -baletti.

Katso verkossa

Ring-sarjan oopperoita

Katso esitys maksutta Stage24-palvelussa
Richard Wagner: Reininkulta; Jukka Rasilainen; Photo Ralph Larmann

Reininkulta

Katso esitys maksutta Stage24-palvelussa

Täydennä elämys tarjoiluilla

Mitä saisi olla?

Voit nauttia Oopperaravintolan tarjoiluista sekä ennen esitystä että väliajalla. Tutustu kauden monipuoliseen menuun ja valitse omat suosikkisi.

Suosittelemme tilaamaan tarjoilut ennakkoon. Myynti verkkokaupassa päättyy viimeistään 24 h ennen esitystä.  

Ravintolapalveluistamme vastaa Food&Events Tapahtumaravintolat.