Skip to content

Sebastian Fagerlund – Gunilla Hemming – Karl Ove Knausgård

Morgonstjärnan – Aamutähti

Kesto
Noin 2 T, sis. väliajan (arvioitu kesto, tarkentuu ensi-iltaviikolla)
Milloin
30.1.2026
Missä
Päänäyttämö
Genre
Ooppera
Liput myynnissä
Kaikki esityspäivät sekä lipunmyynnin aikataulu julkaistaan keväällä 2025.
Kieli
Ruotsi. Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Uusi Kansallisoopperan kantaesitys

Outo tähti ilmestyy Bergenin kaupungin ylle. Aluksi se ei herätä juuri kenenkään huomiota, mutta vähitellen sen säännöllisestä ilmestymisestä on mahdoton olla piittaamatta. Mitä tapahtuu ihmismielelle, kun maailma muuttuu tavalla, jota on vaikea käsittää tai hallita?

Aamutähdessä kohtaavat norjalaisen kirjailijalegenda Karl Ove Knausgårdin tarina ja sukupolvensa kiitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan Sebastian Fagerlundin musiikki. Gunilla Hemming on kirjoittanut Knausgårdin romaanin pohjalta vavisuttavan libreton.

Aamutähti on häkellyttävän enteilevä teos tämän päivän ihmisistä. Se kertoo heidän yrityksestään ymmärtää ympäröivää maailmaa ja samalla selvitä oman elämänsä kaaoksessa alkoholismin, työelämän pettymysten, uskonkriisien ja epätoivon keskellä. Juuri silloin, kun joudumme ihmiskuntana muuttumaan ja ottamaan suuremman vastuun teoistamme, kadotamme yhteisen merkityksen ja kyvyn toimia. Oopperan henkilöiden kohtalosta välittyy elintärkeä varoitus, joka on ajankohtainen tässä ja nyt.

Aamutähti saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa 30. tammikuuta 2026. Teoksen johtaa Kansallisoopperan ylikapellimestari Hannu Lintu ja sen ohjaa Thomas de Mallet Burgess, Kansallisoopperan taiteellinen johtaja.

Esityspäivät, solistitiedot sekä lipunmyynnin aikataulu julkaistaan keväällä 2025.

Aamutähden tarina selittämättömän ja mystisen maailman törmäyksestä moderniin yhteiskuntaan on inspiroinut minua valtavasti. Tarina pelosta, uteliaisuudesta, epävarmuudesta, vihasta ja rakkaudesta on ikuinen. Se saa meidät katsomaan itseämme ja kuvaa yhteiskuntaamme ja elämää syvällisesti ja voimakkaasti.

– Sebastian fagerlund, säveltäjä

Ensimmäinen Knausgårdin teokseen tehty ooppera

Tekijät

MUSIIKKI Sebastian Fagerlund
LIBRETTO KARL OVE KNAUSGÅRDIN ROMAANIN POHJALTA Gunilla Hemming
MUSIIKINJOHTO Hannu Lintu
OHJAUS Thomas de Mallet Burgess
LAVASTUS Leslie Travers
PUVUT Tracy Grant Lord
VALAISTUS Matthew Marshall
LIIKKEENOHJAUS Sue Mythen

Juoni


Eletään myöhäistä, kuumaa elokuun iltaa, kun jättimäinen tähti nousee Bergenin kaupungin ylle. Tähti aiheuttaa outoa, mystistä käyttäytymistä luonnossa ja eläimissä. Ihmiset näkevät näkyjä ja on kuin raja elämän ja kuoleman, todellisuuden ja epätodellisuuden välillä alkaisi hämärtyä.

Kuuden päähenkilön koskettavat kohtalot aukeavat vähitellen ja kerroksittain oopperan edetessä. Pappi Kathrine kamppailee uskonsa ja henkilökohtaisen elämänsä ristiriitojen kanssa, toimittaja Jostein etsii uutisjuttua, jotka tekisivät hänestä taas kuuluisan. Yliopiston professori Arne yrittää paeta vaimonsa mielisairauden haasteita ja vanhempi sairaanhoitaja Solveig kokee rakkauden. Josteinin vaimo, sairaanhoitaja Turid tasapainoilee kaoottisen elämänsä kanssa ja Arnen ystävä Egil joutuu yllättäen huolehtimaan nuoresta pojastaan, josta hän ei välitä.

Esitykset, liput ja solistitiedot

Aamutähden ensi-ilta on 30.1.2026. Muut esityspäivät, solistitiedot sekä lipunmyynnin aikataulu julkaistaan keväällä 2025.

Svenska kulturfonden tukee Morgonstjärnan – Aamutähteä.