Skip to content

Jumalten tuho kruunaa syksyllä 2019 alkaneen Ring-sarjan

Yli viisituntisen Jumalten tuhon esitykset huipentavat suuren Nibelungin sormus -kokonaisuuden Kansallisoopperassa 17.5. alkaen. Esitykset ovat keränneet valtavaa kiinnostusta, ja katsomot ovat olleet loppuunmyytyjä.

Richard Wagnerin neliosaisen Ring-sarjan ensimmäinen ooppera Reininkulta nähtiin Kansallisoopperassa elo-syyskuussa 2019. Valkyyria koettiin vasta pitkän odotuksen jälkeen syksyllä 2022, sillä koronapandemiasta johtuvat ohjelmistosiirrot viivyttivät ensi-iltaa. Siegfriedin esitykset nähtiin maalis-huhtikuussa 2023.

Ringiä on vuosien varrella esitetty loppuunmyydyille katsomoille. Sekä yleisö että kriitikot ovat kehuneet ohjausta, visuaalisuutta, Kansallisoopperan orkesteria ja kansainväliselle huipputasolle nousseita roolisuorituksia. Kolmas osa Siegfried keräsi erityiskiitosta Kansallisoopperan orkesterin ja ylikapellimestari Hannu Linnun osalta: ”Wagnerin teoksen suurimpana sankarina voi pitää kapellimestari Hannu Lintua ja Kansallisoopperan orkesteria”, kirjoitti Helsingin Sanomat Siegfriedin ensi-illan jälkeen keväällä 2023.

Nyt ensi-iltansa saava tetralogian neljäs ja viimeinen osa Jumalten tuho liikkuu tulevaisuuden dystopiassa. Ringin ohjaa Anna Kelo, valaistuksen, lavastuksen ja visuaalisuuden on suunnitellut Mikki Kunttu ja puvut Erika Turunen. Reininkullan esitykset 2019 johti Esa-Pekka Salonen, ja koronan tuomien muutosten myötä Valkyyrian, Siegfriedin ja Jumalten tuhon esitykset otti johtaakseen Kansallisoopperan ja -baletin ylikapellimestari Hannu Lintu. Jumalten tuhossa esiintyvät laulajatähdet Daniel Brenna, Tuomas Pursio, Jukka Rasilainen, Rúni Brattaberg, Johanna Rusanen, Reetta Haavisto, Tuija Knihtilä, Maiju Vaahtoluoto, Jenny Carlstedt, Sonja Herranen, Marjukka Tepponen, Mari Palo sekä Jeni Packalen.

Ring-esityksillä on vankka kansainvälinen kuulijakunta, joka kiertää katsomassa esityksiä ympäri maailmaa. Kansallisoopperan Ringillä on ollut katsojia Euroopan lisäksi esimerkiksi Yhdysvalloista, Brasiliasta ja Australiasta. Myös kansainvälinen lehdistö on innostunut teoksesta. Ensimmäinen osa Reininkulta huomioitiin jopa ruotsalaisessa Expressenissä, jonka toimittaja kirjoitti, että esitys saa haukkomaan henkeään.

Nibelungin sormus eli Ring on Richard Wagnerin neliosainen oopperakokonaisuus, jota pidetään yhtenä länsimaisen taiteen merkkipaaluista. Kulttiteos kerää vannoutuneet fanit yhteen vuosi toisensa jälkeen. Wagner omistautui Ring-saagalle 26 (1848–1874) vuoden ajaksi, mikä tarkoitti oopperahistorian suurimman luomuksen kirjoittamista, säveltämistä ja muun muassa erityisen rakennuksen pystyttämistä teoksen esittämistä varten Bayreuthiin. Wagner kirjoitti libreton itse ja inspiroitui paitsi keskiaikaisesta Nibelungein laulusta myös muinaispohjoismaisista saagoista ja runoelmista sekä antiikin klassikoista.

Esitykset lähes loppuunmyyty, suoratoiston voi katsoa lauantaina 25.5.

Jumalten tuhon esitykset ovat tällä hetkellä lähes täynnä. Ajankohtaista tilannetta voi seurata Kansallisoopperan nettisivuilta.

Yle suoratoistaa Jumalten tuhon lauantaina 25.5. klo 15 alkaen. Suoratoisto on katsottavissa myös maailmanlaajuisesti Oopperan ja Baletin Stage24:llä. Lisäksi tallenne tulee myöhemmin katsottavaksi tallenteena Stage24-palveluun. Jumalten tuhon radiotallenne lähetetään Yle Radio 1 -kanavalla lauantaina 10.8. ja TV-taltiointi sunnuntaina 29.9. klo 12 Yle Teema -kanavalla. Ring-sarjan aikaisemmat osat Reininkulta, Valkyyria ja Siegfried ovat myös katsottavissa Stage24-palvelussa 4.6.2025 asti:

Reininkulta: https://oopperabaletti.fi/stage24/reininkulta-tallenne/
Valkyyria: https://oopperabaletti.fi/stage24/valkyyria-tallenne/
Siegfried: https://oopperabaletti.fi/stage24/video/siegfried-tallenne/

Richard Wagner: Jumalten tuho
Ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 17.5.2024 klo 17
Muut esitykset 22.5.-4.6.