Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 30 min
2 pauser (30 min)
10 föreställningar
30.9.2022 – 22.10.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
17-109 €

En kväll, tre dansverk

Trippel tar dig på en resa världen runt. Under kvällen presenteras moderna dansverk som berör av tre stjärnkoreografer.

Brittiska Akram Khans verk Dust handlar om relationen mellan kvinnor och deras älskade som skickats till fronten under första världskriget. Fei Bo är en kinesisk koreograf av den nya generationen, hans verk Earthborn presenterar två synvinklar: mannens och kvinnans. Den ena står för den moderna, den andra för den primitiva civilisationen. Det dynamiska verket Heatscape av den prisbelönta amerikanska koreografen Justin Peck har i sin tur fått inspiration från konstkvarteren i Miami.

Åldersrekommendation 7 år och uppåt.

Det finns scener med starkt ljus i föreställningen. 

Biljetter och föreställningar

2 h 30 min
2 pauser (30 min)
10 föreställningar
30.9.2022 – 22.10.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
17-109 €
fre 30.9.2022
kl. 19:00
lör 1.10.2022
kl. 19:00
tis 4.10.2022
kl. 19:00
ons 5.10.2022
kl. 19:00
fre 7.10.2022
kl. 19:00
lör 8.10.2022
kl. 19:00
fre 14.10.2022
kl. 19:00
lör 15.10.2022
kl. 19:00
tor 20.10.2022
kl. 19:00
lör 22.10.2022
kl. 14:00

#Trippel #WorldWideDance

Heatscape

Justin Peck – Bohuslav Martinů

Energisk rörelse, vacker musik

Justin Pecks verk Heatscape har fått sin inspiration från Wynwoods pulserande konstkvarter i Miami, där väggarna är täckta av målningar. Verket skapar imponerande geometriska former och ung romantisk energi på scenen.

Pecks snabba koreografi och bildkonstnären Shepard Faireys personliga gatukonst ger åskådarna en upplevelse på flera nivåer. Verket gör publiken uppmärksam på rörelsen, musiken och gatukonsten samtidigt som den väcker känslor. Koreografin framförs av 17 dansare vars flödande energi frigörs genom överraskande explosiva rörelser och komplicerade mönster som bildas och löses upp.

Peck har valt en konsert för piano och orkester som musik för sitt verk. Musiken är komponerad av tjeckiske Bohuslav Martinů, som verkade i början av 1900-talet. Pecks koreografi följer noga det breda spektrum av olika melodier och stämningar som musiken tillför föreställningen.

Justin Peck har arbetat som koreograf sedan 2009 och har varit anställd vid New York City Ballet sedan 2014. Trots sin unga ålder har den 35-årige Peck skapat över 40 dansföreställningar för New York City Ballet och även för bland annat Parisoperans balett, Hollands nationalbalett, baletterna i San Francisco, Miami och Houston samt Joffrey Ballet.

Det medryckande verket Heatscape fick sin urpremiär vid Miami City Ballet 2015 och sin Europapremiär 2018 på Semperopers balett i Dresden.

Se video

Hyrd från Semperoper Dresden.

Video Miami City Ballet

Earthborn

Fei Bo – Alan Qin, Vildá

En dialog mellan ursprungsfolk och global modern dans

Fei Bo har hämtat inspiration till sitt nya verk från ursprungsfolk som lever i naturen och folkens nära relation till jorden. Ursprungsfolken skapar intressanta kontraster i sin omgivning. Deras starka livslust i ett extremt kallt klimat och de traditionella färggranna kläderna mot den vita snön är som små lågor mitt i den gråa isen. När den här energin möter naturen, skapas nytt liv på jorden.

Fei Bo är en uppgående stjärna inom asiatisk modern dans och hans koreografier har väckt uppmärksamhet såväl i Asien som i Europa. I sina verk kombinerar Fei Bo kinesisk tradition och österländskt perspektiv med västerländska konstformer. Det blir intressanta dialoger mellan olika konstformer och kulturer. I verket som uruppförs på Nationalbaletten använder den kinesiska tonsättaren Alan Qin också sami-inspirerad musik av VILDÁ, som uppförs på plats av duon. Fei Bo vill inte dra gränser mellan olika kulturer, utan ser dansen som en fusion som i dagens globala värld kan ta in element från olika kulturer.

Fei Bo kommer från en kinesisk operafamilj och han studerade traditionell kinesisk dans som barn. Han började göra egna koreografier som 16-åring när han studerade modern dans vid Pekings dansakademi. Efter sin examen 2002 har han arbetat som koreograf vid Kinas nationalbalett.

Fei Bo har nått internationell framgång genom sitt samarbete med bland annat Akram Khan och Tamara Rojo. Han har vunnit många koreografitävlingar, bland dem koreografpriset 2005 och 2012 vid Helsingfors internationella balettävling.

Se Heatscape och Earthborn på webben

Se direktsändning av Heatscape och Earthborn på Stage24 tisdag 20 oktober 2022 kl. 18.50.

Se direktsändning

Dust

Akram Khan – Jocelyn Pook

Krigsminnen från hemmafronten

Akram Khans dansverk Dust skapades till minne av första världskriget. Det är en dans fylld av smärta och kraft, dunkande musik och stämningsskapande ljussättning. Från första stund sveps publiken med till hemmafronten.

Khan fokuserar på kvinnor som jobbade i en ammunitionsfabrik vid hemmafronten. De var tvungna att avstå sina pappor, äkta män och söner till fronten, samtidigt som de visste att den ammunition de tillverkade skulle bli andras pappors, äkta mäns och söners öde.

Verkets utgångspunkt är en inspelning från kriget som kompositören Jocelyn Pook kommit över. Den innehåller en intervju med en soldat och en sång som han framför. Den spröda och gripande inspelningen gjordes bara några veckor innan soldatens död. Upptagningen finns också med i verkets ljudvärld.

Koreografens bakgrund i kathak-dans

Född i London till en familj med rötter i Bangladesh kombinerar Akram Khan modern dans med ett rörelsespråk från traditionell bengalisk kathak-dans. Redan som barn framförde Khan danser som grundar sig på kathak i uppsättningar av Djungelboken och det fornindiska eposet Mahabharata. Akram Khans koreografier har framförts av såväl hans egen dansgrupp som flera andra moderna dansgrupper, under öppningsceremonin vid de olympiska spelen i London och under Kylie Minogues konserter.

Dust är Akram Khans och kompositören Jocelyn Pooks tredje gemensamma verk och Khans första koreografi uttryckligen gjord för balettdansare. Den har följts av bland annat Khans version av Giselle, som var en stor succé. Khans och Sylvie Guillems duo Sacret Monsters framfördes på Finlands Nationalopera och Nationalbalett 2010.

Dansare berätter om Dust

Före detta 1:a premiärdansare Salla Eerola kommer tillbaka till scenen. Salla och hennes kollega Viola Länsivuori berättar om Dust.

Hyrd från Englands nationalbalett.

Video Englands nationalbalett

Galleri

Lyssna på Trippel: World Wide Dance

Medverkande

Heatscape
Koreografi
Justin Peck
Musik
Bohuslav Martinů
Fondbild
Shepard Fairey / ObeyGiant.com
Ljusplanering
Brandon Stirling Baker
Kostymer
Reid Bartelme
Kostymer
Harriet Jung
Earthborn
Koreografi
Fei Bo
Musik
Alan Qin
Musik
VILDÁ
Kostymer
Kun Li
Ljusplanering
Mika Haaranen
Dust
Koreografi
Akram Khan
Musik
Jocelyn Pook
Scenografi
Sander Loonen
Kostymer
Kimie Nakano
Ljusplanering
Fabiana Piccioli
Dramaturgi
Ruth Little

I rollerna

Säkra din plats

Detta verk ingår också i säsongskortet

Verkliga fans väljer säsongskortet. När du köper ett säsongskort får du biljetter till alla sju nya verk under spelåret 2022–2023. Du får också din egen fasta plats i salongen och elva betydande förmåner.

Säsongskort för spelåret 2022–23 är fullbokat.

#Balett100

Det är dags för fest!

Finlands nationalbalett fyller 100 år 2022. Verket ingår i jubileumsårets program.

Vi firar också online. Läs om Nationalbalettens vändpunkter, bläddra i videor från årtionden och upptäck vårsäsongens program.

Servering toppar upplevelsen

Vad får det vara?

Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen. Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Vi rekommenderar att du köper servering i förväg. Försäljningen i nätbutiken slutar 24 h före föreställningen.

Food&Events Tapahtumaravintolat står för våra restaurangtjänster.