Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 25 min
2 pauser (30 min)
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-90 €

Föreställningarna våren 2021 är inställda

Operans och Balettens föreställningar våren 2021 är inställda.

Föreställningarna av Svansjön samt Cavalleria rusticana & Pagliacci flyttas till säsongen 2021–2022. RING fortsätter i augusti 2022. Repertoaren för säsongen 2021–2022 offentliggörs 28.4.

Vi kontaktar separat alla kunder som köpt biljetter och/eller servering till de inställda föreställningarna.

En kväll, tre dansverk

Trippel tar dig på en resa världen runt. Under kvällen uppförs berörande, moderna dansverk av tre stigande koreografstjärnor.

Brittiska Akram Khans verk Dust handlar om relationen mellan kvinnor och deras älskade som skickats till fronten under första världskriget. Fei Bo är en kinesisk koreograf av den nya generationen, hans verk Earthborn presenterar två synvinklar: mannens och kvinnans. Den ena står för den moderna, den andra för den primitiva civilisationen. Det dynamiska verket Heatscape av den prisbelönta amerikanska koreografen Justin Peck har i sin tur fått inspiration från konstkvarteren i Miami.

Åldersrekommendation 7 år och uppåt.

#trippel #worldwidedance

Heatscape

Justin Peck – Bohuslav Martinů

Energisk rörelse, vacker musik

Justin Pecks verk Heatscape har fått sin inspiration från Wynwoods pulserande konstkvarter i Miami, där väggarna är täckta av målningar. Verket skapar imponerande geometriska former och ung romantisk energi på scenen.

Pecks snabba koreografi och bildkonstnären Shepard Faireys personliga gatukonst ger åskådarna en upplevelse på flera nivåer. Verket gör publiken uppmärksam på rörelsen, musiken och gatukonsten samtidigt som den väcker känslor. Koreografin framförs av 17 dansare vars flödande energi frigörs genom överraskande explosiva rörelser och komplicerade mönster som bildas och löses upp.

Peck har valt en konsert för piano och orkester som musik för sitt verk. Musiken är komponerad av tjeckiske Bohuslav Martinů, som verkade i början av 1900-talet. Pecks koreografi följer noga det breda spektrum av olika melodier och stämningar som musiken tillför föreställningen.

Justin Peck har arbetat som koreograf sedan 2009 och har varit anställd vid New York City Ballet sedan 2014. Trots sin unga ålder har den 32-årige Peck skapat över 40 dansföreställningar för New York City Ballet och även för bland annat Parisoperans balett, Hollands nationalbalett, baletterna i San Francisco, Miami och Houston samt Joffrey Ballet.

Det medryckande verket Heatscape fick sin urpremiär vid Miami City Ballet 2015 och sin Europapremiär 2018 på Semperopers balett i Dresden.

Se video

Hyrd från Semperoper Dresden.

Bild Semperoper Ballett / Ian Whalen
Video Miami City Ballet

Earthborn

Fei Bo

En dialog mellan ursprungsfolk och global modern dans

Fei Bo har hämtat inspiration till sitt nya verk från ursprungsfolk som lever i naturen och folkens nära relation till jorden. Ursprungsfolken skapar intressanta kontraster i sin omgivning. Deras starka livslust i ett extremt kallt klimat och de traditionella färggranna kläderna mot den vita snön är som små lågor mitt i den gråa isen. När den här energin möter naturen, skapas nytt liv på jorden.

Fei Bo är en uppgående stjärna inom asiatisk modern dans och hans koreografier har väckt uppmärksamhet såväl i Asien som i Europa. I sina verk kombinerar Fei Bo kinesisk tradition och österländskt perspektiv med västerländska konstformer. Det blir intressanta dialoger mellan olika konstformer och kulturer. I verket som uruppförs på Nationalbaletten använder den kinesiska tonsättaren Alan Qin också musik av samiska Duo Vildá, som uppförs på plats av duon. Fei Bo vill inte dra gränser mellan olika kulturer, utan ser dansen som en fusion som i dagens globala värld kan ta in element från olika kulturer.

Fei Bo kommer från en kinesisk operafamilj och han studerade traditionell kinesisk dans som barn. Han började göra egna koreografier som 16-åring när han studerade modern dans vid Pekings dansakademi. Efter sin examen 2002 har han arbetat som koreograf vid Kinas nationalbalett.

Fei Bo har nått internationell framgång genom sitt samarbete med bland annat Akram Khan och Tamara Rojo. Han har vunnit många koreografitävlingar, bland dem koreografpriset 2005 och 2012 vid Helsingfors internationella balettävling.

Dust

Dust

Akram Khan – Jocelyn Pook

Krigsminnen från hemmafronten

Akram Khans dansverk Dust skapades till minne av första världskrigets slut. Det är en dans fylld av smärta och kraft, dunkande musik och stämningsskapande ljussättning. Från första stund sveps publiken med till hemmafronten.

Khan fokuserar på kvinnor som jobbade i en ammunitionsfabrik vid hemmafronten. De var tvungna att avstå sina pappor, äkta män och söner till fronten, samtidigt som de visste att den ammunition de tillverkade skulle bli andras pappors, äkta mäns och söners öde.

Verkets utgångspunkt är en inspelning från kriget som kompositören Jocelyn Pook kommit över. Den innehåller en intervju med en soldat och en sång som han framför. Den spröda och gripande inspelningen gjordes bara några veckor innan soldatens död. Upptagningen finns också med i verkets ljudvärld.

Dust

Koreografens bakgrund i kathak-dans

Född i London till en familj med rötter i Bangladesh kombinerar Akram Khan modern dans med ett rörelsespråk från traditionell bengalisk kathak-dans. Redan som barn framförde Khan danser som grundar sig på kathak i uppsättningar av Djungelboken och det fornindiska eposet Mahabharata. Akram Khans koreografier har framförts av såväl hans egen dansgrupp som flera andra moderna dansgrupper, under öppningsceremonin vid de olympiska spelen i London och under Kylie Minogues konserter.

Dust är Akram Khans och kompositören Jocelyn Pooks tredje gemensamma verk och Khans första koreografi uttryckligen gjord för balettdansare. Den har följts av bland annat Khans version av Giselle, som var en stor succé. Khans och Sylvie Guillems duo Sacret Monsters framfördes på Finlands Nationalopera och Nationalbalett 2010.

Hyrd från Englands nationalbalett.

Bilder Arnaud Stephenson, Laurent Liotardo / Englands nationalbalett
Video Englands nationalbalett

Lyssna på Trippel: World Wide Dance

Medverkande

Heatscape
Koreografi
Justin Peck
Musik
Bohuslav Martinů
Scenografi
Shepard Fairey / ObeyGiant.com
Ljusplanering
Brandon Stirling Baker
Kostymer
Reid Bartelme
Kostymer
Harriet Jung
Earthborn
Koreografi
Fei Bo
Musik
Alan Qin
Kostymer
Kun Li
Ljusplanering
Mika Haaranen
Dust
Koreografi
Akram Khan
Musik
Jocelyn Pook
Scenografi
Sander Loonen
Kostymer
Kimie Nakano
Ljusplanering
Fabiana Piccioli
Dramaturgi
Ruth Little

Säkra din plats, köp ett säsongskort

kahdet kasvot
Upplev människosinnets två sidor

Alla tiders säsongskort

När du köper ett säsongskort får du biljetter till alla sju nya verk under spelåret 2020–2021. Två av dem är sammansatta av flera verk, du kan alltså med ett kort uppleva så många som tio verk. Du får också din egen fasta plats i salongen och ett dussintal betydande förmåner.

Det finns ett bestämt antal av säsongspaketer till salu. För tillfället är alla säsongspaketer fullbokade.

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Din förmån -20 % på Radisson Blu-hotellen

Komplettera din operakväll med en hotellnatt. Som kund hos Operan och Baletten kan du njuta av Radisson Blu-hotellens gästfrihet i Helsingfors till förmånspris.

Det lyxiga erbjudandet innehåller övernattning för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten samt Super Breakfast-frukost.

Läs mer om de eleganta hotellen och boka din favorit.