Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 30 min
1 paus (30 min)
Premiere
6.11.2020
Baletter
Huvudscenen

Premiär på Nationalbaletten hösten 2020

Den hemlighetsfulle ogärningsmannen Edward Hyde härjar i London och sprider hat, avsky och skräck.  Samtidigt utför den respektable läkaren doktor Henry Jekyll i sitt laboratorium experiment som strävar till att förändra människans personlighet och väsen. Sambandet mellan Jekyll och Hyde är märkligare än någon hade kunnat föreställa sig.

Dr Jekyll & Mr Hyde är den vidunderliga berättelsen om djupa konflikter i människans innersta, hennes dragning till gott och till ont.  Den klassiska berättelsens huvudpersoner ses nu i en helaftonsbalett med koreografi av Val Caniparoli. Berättelsen utspelar sig under den viktorianska epoken i London på mörka gator, i en vansinnigt hotfull stämning och i överklassens eleganta miljöer.

Jekyll & Hyde får sin världspremiär på Nationalbaletten hösten 2020.

Val Caniparoli

Koreografen Val Caniparoli

Amerikanen Val Caniparoli är en ansedd och mångsidig koreograf som har arbetat som dansare och koreograf vid San Franciscobaletten i 46 års tid. Caniparolis verk har framförts av över 50 balettgrupper i Förenta Staterna och i bl.a. Sydafrika, Singapore, Skottland, Hongkong och Israel. Finlands Nationalbalett har tidigare haft Caniparolis verk Kameliadamen på repertoaren år 2017.

Läs mer om Val Caniparoli

Bild: Chris Hardy

Musiken hör till 1900-talets mästerverk

Jekyll & Hydes verkningsfulla musik består av effektfulla verk skrivna av Krzysztof Penderecki, Henryk Gorecki och Wojciech Kilar samt valda utdrag ur Frédéric Chopins och Henryk Wieniawskis musik.

Kraftfulla klangmassor och intima kammarmusikaliska stycken ramar in den starka berättelsen om Jekyll & Hyde och betonar kontrasten mellan det goda och det onda.

Jekyll ja Hyde -juliste

Skräckhistoriernas klassiker

Den skotske författaren Robert Louis Stevenson skrev berättelsen om Dr Jekyll och Mr Hyde år 1886. Då verket publicerades, chockerade det läsarna genom att tränga djupt in i människosjälens avgrunder.

Författaren Stevenson led av lungblödning och använde hallucinatoriska droger för att lindra sina svåra smärtor. Han skrev den mardrömslika miniromanen från sjukbädden på bara några dagar. Stevensons sjukdom och det lidande som han fick utstå ingår också som en del av balettens narrativ.

Skriven som den är under den viktorianska eran gömmer Dr Jekyll och Mr Hyde inom sig också hemliga nivåer såsom lösa förbindelser och homosexualitet – på grund av epokens konvenansregler kunde sådant inte behandlas öppet. Dessa dolda lustar lämnar också sina spår i balettens koreografi.

Bild: Jekyll & Hyde, pjäsversionens affisch från 1880-talet.

#jekyllandhyde #jekyllhydeballet

Jekyll ja Hyde

Romanklassikerns intrig

Den hemlighetsfulle och skräckinjagande ogärningsmannen Edward Hyde härjar i London och väcker hat, avsky och rädsla hos stadsborna. Samtidigt utför den respektable Londonläkaren Dr Henry Jekyll i sitt laboratorium experiment med vilka han hoppas kunna ändra på människans personlighet och väsen. Dr Jekylls vän, advokaten Utterson märker att det finns en märklig koppling mellan doktor Jekyll och herr Hyde.

Doktor Jekyll fortsätter sina experiment med ett hemlighetsfullt läkemedel och snart förlorar han kontrollen över situationen. Herr Hydes demoniska beteende leder till mord. Sambandet mellan doktor Jekyll och herr Hyde är märkligare än någon kunnat föreställa sig.  Då hemligheten blottas står doktor Jekylls laboratorium tomt och både Jekyll och Hyde är försvunna.

Medverkande

Koreografi
Val Caniparoli
Musik
Frédéric Chopin
Musik
Krzysztof Penderecki
Musik
Henryk Górecki
Musik
Wojciech Kilar
Musik
Henryk Wieniawski
Dirigent
Garrett Keast
Scenografi, kostymer
David Israel Reynoso
Ljusplanering
Jim French
Konstnärlig rådgivare, dramaturg
Carey Perloff
Musikeditering, orkesterarrangemang
Ramona Pansegrau
Koreografens assistent
Maiqui Manosa

Föreställningar och biljetter

2 h 30 min
1 paus (30 min)
Premiere
6.11.2020
Baletter
Huvudscenen
fre 6.11.2020
kl. 19:00
Huvudscenen

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Radisson Blue etu Oopperan ja Baletin asiakkaille

Din förmån på Radisson Blu Hotellen

Som kund hos Finlands nationalopera och -balett får du njuta av gästfriheten på Radisson Blu Hotellen i Helsingfors till ett lägre pris.

Förmånspriset är -20 % på dagens pris. I den lyxiga inkvarteringen ingår boende för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten, en avkopplande Blu Dreams-upplevelse och en storslagen Super Breakfast-frukost.

Bokningskod: OPERA