Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 30 min
1 paus (30 min)
14 föreställningar
6.11.2020 – 28.11.2020
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-129 €

En berättelse om sinnets mörker och skumma gränder

Den hemlighetsfulle ogärningsmannen Edward Hyde härjar i London och sprider hat, avsky och skräck.  Samtidigt utför den respektable läkaren doktor Henry Jekyll i sitt laboratorium experiment som strävar till att förändra människans personlighet och väsen. Sambandet mellan Jekyll och Hyde är märkligare än någon hade kunnat föreställa sig.

Dr Jekyll & Mr Hyde är den vidunderliga berättelsen om djupa konflikter i människans innersta, hennes dragning till gott och till ont.  Den klassiska berättelsens huvudpersoner ses nu i en helaftonsbalett med koreografi av Val Caniparoli. Berättelsen utspelar sig under den viktorianska epoken i London på mörka gator, i en vansinnigt hotfull stämning och i överklassens eleganta miljöer.

Jekyll & Hyde får sin världspremiär på Nationalbaletten hösten 2020.

Föreställningar och biljetter

2 h 30 min
1 paus (30 min)
14 föreställningar
6.11.2020 – 28.11.2020
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-129 €
fre 6.11.2020
kl. 19:00
Huvudscenen
Återstår ännu
lör 7.11.2020
kl. 14:00
Huvudscenen
till salu
lör 7.11.2020
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
tis 10.11.2020
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
tor 12.11.2020
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
lör 14.11.2020
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
sön 15.11.2020
kl. 14:00
Huvudscenen
till salu
ons 18.11.2020
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
lör 21.11.2020
kl. 14:00
Huvudscenen
till salu
lör 21.11.2020
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
tis 24.11.2020
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
ons 25.11.2020
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
fre 27.11.2020
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
lör 28.11.2020
kl. 12:00
Huvudscenen
till salu

#jekyllandhyde #jekyllhydeballet

”Baletten illustrerar en förföljd mans själslandskap: hans dystra hemlighet håller på att avslöjas och samtidigt försöker han få svar på vad som är sanning i hans liv.”

– Val Caniparoli, koreograf

Medverkande

Koreografi
Val Caniparoli
Musik
Frédéric Chopin
Musik
Krzysztof Penderecki
Musik
Henryk Górecki
Musik
Wojciech Kilar
Musik
Henryk Wieniawski
Scenografi, kostymer
David Israel Reynoso
Ljusplanering
Jim French

Handlingen

Författaren Robert Louis Stevenson ligger febersjuk i sin säng en natt och hallucinerar. Han börjar föreställa sig en berättelse om en god doktor som förvandlas till sin onda tvilling.

På ett mentalsjukhus försöker doktor Jekyll förklara tanken om personlighetsklyvning för en grupp förmögna mecenater. Han lyckas dock inte övertyga dem om sina idéer och återvänder till laboratoriet för att experimentera vidare. Frenetiskt arbetar han mot sitt mål att avslöja människans dolda, mörka sida. Jekyll dricker en dryck han tillverkat och känner en föraning av herr Hyde, den undertryckta onda kraften som han försöker frigöra. För att motarbeta Hydes dragningskraft deltar doktor Jekyll i en fest hos Sir Danvers Carew, vars dotter Nellie han är förlovad med. När festen slutar bestämmer sig de manliga gästerna att avrunda kvällen på Deacon Brodie’s Tavern, en undre världens håla med prostituerade, skumt patrask och droger. Jekylls propra beteende börjar ge vika och vi anar att hans ”andra jag” är på väg att ta över. Ute på gatan igen börjar Jekyll förändras snabbt och skrämmande inför våra ögon: mardrömslika versioner av karaktärer vi sett tidigare dyker upp. Jekylls hallucination kulminerar i att herr Hyde triumferande träder fram ur skuggorna.

Sir Danvers Carew håller fest i en elegant balsal. Herr Hyde uppenbarar sig och provocerar gästerna. Han flyr dock ut på gatorna igen av rädsla för att förvandlingsdryckens effekt ska avta. Han stöter ihop med ett litet barn och i vrede och panik slår han ihjäl barnet med sin käpp. Tillbaka i laboratoriet kämpar Hyde för att inte återgå till doktor Jekylls kropp och sinne. De fruktansvärda hallucinationerna återkommer.

Doktor Jekyll är rädd för vart hans ”forskning” kan leda och isolerar sig från omvärlden för att fortsätta experimenten i laboratoriet. Vänner och kolleger kommer på besök men Jekyll vägrar träffa dem. Slutligen lyckas doktor Lanyon övertala honom att svälja den farliga drycken inför dem och Jekyll förvandlas till den rasande herr Hyde. Våldsamt attackerar Hyde sina tidigare vänner och förgör doktor Lanyon, Sir Danvers Carew och Rowena, en prostituerad från krogen. Nellie Carew är bekymrad över sin älskade läkare och går för att besöka Jekyll. Hon möter en allt våldsammare Hyde, som slutligen befaller henne att fly därifrån. I det tomma laboratoriet tampas doktor Jekyll och herr Hyde om kontroll och överlevnad. Stevenson uppenbarar sig igen – allt har försiggått i hans febriga fantasier. Vi återvänder till mentalsjukhuset när Stevenson inser att han med berättelsen om Jekyll och Hyde har släppt loss ett monster: den mörka sidan som finns hos oss alla.

Skräckhistoriernas klassiker

Den skotske författaren Robert Louis Stevenson skrev berättelsen om Dr Jekyll och Mr Hyde år 1886. Då verket publicerades, chockerade det läsarna genom att tränga djupt in i människosjälens avgrunder.

Författaren Stevenson led av lungblödning och använde hallucinatoriska droger för att lindra sina svåra smärtor. Han skrev den mardrömslika miniromanen från sjukbädden på bara några dagar. Stevensons sjukdom och det lidande som han fick utstå ingår också som en del av balettens narrativ.

Skriven som den är under den viktorianska eran gömmer Dr Jekyll och Mr Hyde inom sig också hemliga nivåer såsom lösa förbindelser och homosexualitet – på grund av epokens konvenansregler kunde sådant inte behandlas öppet. Dessa dolda lustar lämnar också sina spår i balettens koreografi.

Val Caniparoli

Koreografen Val Caniparoli

Amerikanen Val Caniparoli är en ansedd och mångsidig koreograf som har arbetat som dansare och koreograf vid San Franciscobaletten i 46 års tid. Caniparolis verk har framförts av över 50 balettgrupper i Förenta Staterna och i bl.a. Sydafrika, Singapore, Skottland, Hongkong och Israel. Finlands Nationalbalett har tidigare haft Caniparolis verk Kameliadamen på repertoaren år 2017.

Läs mer om Val Caniparoli

Bild: Chris Hardy

orkester

Musiken hör till 1900-talets mästerverk

Jekyll & Hydes verkningsfulla musik består av effektfulla verk skrivna av Krzysztof Penderecki, Henryk Gorecki och Wojciech Kilar samt valda utdrag ur Frédéric Chopins och Henryk Wieniawskis musik.

Kraftfulla klangmassor och intima kammarmusikaliska stycken ramar in den starka berättelsen om Jekyll & Hyde och betonar kontrasten mellan det goda och det onda.

Säkra din plats, köp ett säsongskort

Upplev människosinnets två sidor

Alla tiders säsongskort

När du köper ett säsongskort får du biljetter till alla sju nya verk under spelåret 2020–2021. Två av dem är sammansatta av flera verk, du kan alltså med ett kort uppleva så många som tio verk. Du får också din egen fasta plats i salongen och ett dussintal betydande förmåner.

Det finns ett bestämt antal av säsongspaketer till salu. För tillfället är alla säsongspaketer fullbokade.

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Radisson Blue etu Oopperan ja Baletin asiakkaille

Din förmån på Radisson Blu Hotellen

Som kund hos Finlands nationalopera och -balett får du njuta av gästfriheten på Radisson Blu Hotellen i Helsingfors till ett lägre pris.

Förmånspriset är -20 % på dagens pris. I den lyxiga inkvarteringen ingår boende för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten, en avkopplande Blu Dreams-upplevelse och en storslagen Super Breakfast-frukost.

Bokningskod: OPERA