Gå till innehållet

Jag inledde mina dansstudier vid Operans balettläroanstalt 2016 när jag var 7 år.

Min största inspiration har varit min storasyster Erika och det har varit fint att följa hur hon har blivit en fantastisk dansare. Det som också har imponerat på mig är hur dansarna använder sin kropp för att uttrycka olika känslor.

Jag fick mina första tåskor för två år sedan kring jullovet. Det kändes fint att för första gången få uppleva hur det känns att vara en riktig ballerina.

Tåskorna kan ändå göra ont, så alltid när jag har smärtor i fötterna, lyfter jag upp benen eller tar fotbad med is. Jag sköter fötterna förebyggande genom att tejpa tårna och jag använder också silikonskydd i skorna. Just nu tränar vi i tåskor tre till fyra gånger i veckan.

Att arbeta i tåskor ger mig en känsla av frihet och styrka.

Min största önskan är att bli en framgångsrik proffsdansare. Jag är lycklig över att få vara med och fira den hundraåriga Nationalbaletten.

Text HEIDI ALMI
Bilder JONAS LUNDQVIST

Vädjan till balettvänner

Donera skor till balettdansare

Skorna är dansarens viktigaste arbetsredskap. Och också ett som slits väldigt snabbt. Våra kvinnliga dansare sliter ut cirka 2 160 par tåskor under en säsong. För männen går det åt ungefär 1 600 per mjuka skor på samma tid. Genom att donera pengar till dansskor bidrar du stort till dansarnas möjligheter att utöva sitt yrke.