Skip to content

hallinto

Oopperan ja baletin tukisäätiö

Ooppera- ja balettitaiteen asialla

Oopperan ja baletin tukisäätiö sr:n tarkoituksena on tukea pyrkimyksiä, jotka edistävät maamme ooppera- ja balettitaidetta ja kehittävät valtakunnallista ooppera- ja balettitaidetta sekä lisäävät Oopperatalon edustavuutta ja viihtyisyyttä.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi Tukisäätiö jakaa apurahoja ja stipendejä kannustukseksi ja tunnustukseksi niin taiteilijoille, opiskelijoille kuin ooppera- ja balettitaiteita tukevissa tehtävissä toimiville henkilöille. Säätiö tukee näiden taidemuotojen taiteellista toimintaa myös lahjoituksina Suomen kansallisoopperalle ja -baletille. Lisäksi säätiö edistää muillakin tavoin aineellisesti ja aatteellisesti ooppera- ja balettitaiteita ja Oopperatalon edustavuutta, viihtyisyyttä ja tunnettuutta sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Apurahoja annetaan muun muassa laulajille, muusikoille ja tanssijoille ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen, esimerkiksi kurssimaksuihin ja niistä syntyviin matkakustannuksiin. Apurahat myönnetään tukisäätiön muodostamista tai vastaanottamista rahastoista. Siksi Tukisäätiö ottaa kiitollisena vastaan pienempiä ja isompia lahjoituksia.

Myönnetyt apurahat ja stipendit:

Apurahojen ja stipendien saajat 2019–2023 (PDF, 231 kb)

Grant and scholarship awardees 2019–2023 (PDF, 231 kb)

hae apurahaa vuodelle 2024 / Grants application for 2024

Oopperan ja baletin tukisäätiö sr:n apurahahaku vuodelle 2024 on käynnissä. Hae apurahaa alla olevalla lomakkeella viimeistään 31.12.2023. Tutustu hakuohjeisiin ja yleisohjeisiin apurahan hakijalle.

Grants for 2024 are now open for application. Fill in the application form below on Sunday December 31st, 2023 at the latest. See grant instructions and general guidelines for grant applicants.

Apurahahakemus / Grant application form

PP dash KK dash VVVV

Tähdellä merkityt tiedot ovat pakollisia. Puutteellisin tiedoin täytettyjä hakemuksia ei käsitellä.

Insufficient applications will not be taken into consideration (required fields marked with *).

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt Suomen kansallisoopperan ja -baletin tietosuojakäytännön.

By submitting your personal information to the Finnish National Opera and Ballet, you agree to the terms of our Privacy Statement.

Tukisäätiön historiaa

Oopperatalosäätiö perustettiin 10.11.1971 ja merkittiin rekisteriin 21.3.1973. Sen tarkoituksena oli oopperatalon rakentaminen ja ylläpitäminen Helsingin kaupungissa. Vuonna 1975 säätiön nimeksi muutettiin Ooppera- ja Näyttelykeskussäätiö, koska talon yhteyteen oli nähty tarkoituksenmukaiseksi rakentaa myös näyttelytilat. Säätiö pani toimeen ja kustansi suunnittelukilpailun, jonka voittaneen ehdotuksen pohjalta oopperatalo valmistui. Oopperatalo rakennettiin pääasiassa valtion varoin, mutta säätiön aloitteet ja ponnistukset vaikuttivat merkittävästi hankkeen toteutumiseen. Ooppera- ja Näyttelykeskussäätiö on myös hankkinut valtaosan oopperatalon taideteoksista.

Uuden oopperatalon valmistuttua säätiö toimi 10.11.1995 alkaen uudistetuin tavoittein ja uudella nimellä Oopperan Tukisäätiö, joka jatkaa edelleen työtään maamme ooppera- ja balettitaiteen edistämiseksi ja Oopperatalon edustavuuden ja viihtyisyyden lisäämiseksi.

Säätiölain muutoksen myötä Oopperan Tukisäätiön säännöt päivitettiin ja uusi nimi Oopperan ja baletin tukisäätiö sr rekisteröitiin 30.3.2016.