Siirry sisältöön

Kansallisbaletti 100 vuotta

Tämä on meidän kasvutarinamme. Synnyimme sata vuotta sitten. Sen jälkeen meitä ei ole
pysäyttänyt mikään.

Me sytymme liikkeestä, sen voimasta ja kauneudesta. Luonnollisesta
kauneudesta, jos tarkkoja ollaan. Rakastamme esiintyä, mutta emme välitä esittämisestä. Vaalimme aitoutta. Me olemme perhe, jossa jokainen saa olla oma
itsensä. Lavalla ja katsomossa.

Vaikka tanssijamme tulevat ympäri maailmaa ja teokset ovat usein kansainvälisiä
klassikkoja, meidän juuremme ovat tässä maassa ja tässä kaupungissa. Se on hieno
tunne – tuntea olevansa kotona.

Juhlimme synttäreitämme koko vuoden. Tervetuloa mukaan. Tehdään tästä vuodesta
ikimuistoinen.

Uppoudu tarinoihin

Mitä kaikkea mahtuukaan satavuotiseen historiaamme? Lue Kansallisbaletin käännekohdista ja kurkista kulisseihin. Voit selata artikkeleita painamalla kuvien päältä löytyviä nuolia. Artikkelit Kansallisbaletin käännekohdista löydät myös sivun lopusta. Tästä klikkaammalla pääset sinne suoraan.

Kaikki balettiaiheiset artikkelit löydät kootusti Kulisseista.

Kansallisbaletin käännekohtia
Kurkistus kulisseihin

”Varvastossut antavat vapauden ja voiman tunteen”

Tämä on meidän tarinamme

Vuoden 2022 ohjelmistossa

Kevään 2022 ohjelmisto
Syksyn 2022 ohjelmisto
Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Katso balettia Stage24-palvelussa

Baletin juhlaa myös kotisohville

Voit osallistua juhlintaan myös Stage24-palvelussamme. Tulevat suorat lähetykset löydät Stage24-palvelun Live-osiosta.

Suorien lähetysten lisäksi voit katsoa Stage24-palvelustamme esitystallenteita, trailereita ja esityksiä taustoittavia keskusteluita ja teosesittelyitä. Juhlavuoden teoksista katsottavissa ovat muun muassa Sibelius ja Kansallisbaletin 100-vuotisjuhlagaala.

#Baletti100

”En ole keksinyt, missä voisin olla onnellisempi kuin Kansallisbaletissa. Saan tehdä rakastamaani työtä kotimaassani parhaiden kollegojeni kanssa. On ihanaa, että Suomessa on edelleen niin paljon baletin ystäviä, että ryhmämme on voinut olla olemassa jo sata vuotta.”

– SARI IKONEN, TANSSIJA

Tanssijat

Suomen kansallisbaletin tanssijat

Kansallisbaletti on maan ainoa ammatillinen täysimittainen balettiryhmä. Kansainvälisessä ryhmässä työskentelee tänä päivänä 75 tanssijaa, jotka edustavat 24 kansallisuutta. Kansallisbaletin yhteydessä toimii lisäksi erillinen nuorisoryhmä, jossa työskentelee 14 vastavalmistunutta tanssijaa.

Kansallisbaletti juhlii myös oheistuotteissa

Muun muassa tällaisia Baletti100-tuotteita on kevään mittaan rantautunut Töölönlahden aulasta löytyvään Oopperashoppiin.

Uutuutena Baletti100-kirjanen, jonka kattavat artikkelit ja kuvat vievät Kansallisbaletin historiaan ja nykypäivään.

  • Baletti100-postikortit 1,50 € kpl
  • Baletti100-kirjanen 10 €
  • Baletti100-huppari 60 €, saatavilla koot S-XXL

Oopperashop palvelee asiakaspalvelupisteen aukioloaikoina.

Juhlavuoden postimerkit

Kansallisbaletin 100-vuotisjuhla ja Kansallisteatterin 150-vuotisjuhla näkyvät myös uutuuspostimerkeissä. Posti on valinnut kymmenen postimerkin arkkiin kauneimpia kuvia molempien juhlivien kulttuurilaitosten ohjelmistosta.

Kansallisbaletin viidessä merkissä nähdään kuvamuistoja Joutsenlammesta, Pienestä merenneidosta, COW:sta, Pähkinänsärkijästä ja Hiirikuninkaasta sekä Prinsessa Ruususesta.

Postimerkkiarkki Juhlavuosia näyttämöllä on myynnissä 7. syyskuuta alkaen.

Balettienergiaa Suomen ekaluokkalaisille

Balettienergiaa kouluihin!

Juhlavuoden kunniaksi järjestämme vuonna 2022 sata ilmaista Balettienergiaa lapsille -työpajaa ykkösluokkalaisille ympäri Suomen. Koulujen liikuntasaleissa järjestettävissä työpajoissa koululaiset pääsevät tutustumaan klassiseen balettiin sekä itse kokeilemalla että lyhyen balettiesityksen katsomalla.

Työpajat toteutetaan huhti-toukokuussa ja elo-lokakuussa 2022. Hakuaika työpajoihin päättyi 28.2. Balettienergiaa lapsille -työpajat toteutetaan Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella.

Pieni pyyntö baletin ystäville

Lahjoita tanssijalle tossut

Naistanssijoillamme kuluu yhteensä noin 2 160 paria varvastossuja yhden näytäntökauden aikana. Miehillä menee samassa ajassa pehmeitä tossuja noin 1 600 paria. Lahjoittamalla rahaa tanssijoiden tossuihin tuet merkittävällä tavalla heidän mahdollisuuksiaan toteuttaa ammattiaan.

Baletin juhlaa Kino Reginassa

Baletti puhuu elokuvissa

Kansallisbaletin juhlavuoden kunniaksi Kino Regina esittää kevään 2022 aikana balettielokuvien sarjan. Mukana on monipuolinen kattaus Suomen ensimmäisestä tanssielokuvasta Pessi ja Illusia upeisiin arkistojen aarteisiin kautta maailman.

Baletti puhuu -elokuvasarja Kino Reginassa Keskustakirjasto Oodissa 26.3.-27.5.2022, balettiteemainen viikonloppu Kansallisbaletti 100 vuotta 1.-3.4.2022.

Kansallisbaletin käännekohtia