Skip to content

Nationaloperans nya beställningsverk Morgonstjärnan har urpremiär i januari 2026

Morgonstjärnan har tonsatts av Sebastian Fagerlund och Gunilla Hemming har skrivit texten utifrån Karl Ove Knausgårds succéroman. 

”Morgonstjärnans berättelse om hur en oförklarlig och mystisk värld kolliderar med det moderna samhället har inspirerat mig enormt. Berättelsen om rädsla, nyfikenhet, osäkerhet, ilska och kärlek är evig. Den får oss att betrakta oss själva, och skildrar vårt samhälle och livet på ett djupt och kraftfullt sätt,” beskriver kompositör Sebastian Fagerlund. 

Aktuellt libretto om moderna människor 

Händelserna i librettot, skrivet av Gunilla Hemming baserat på Karl Ove Knausgårds roman, utspelar sig i Bergen i Norge, men de skulle kunna äga rum var som helst i Europa. En varm kväll sent i augusti stiger en gigantisk stjärna över staden. Till en början är det knappt någon som lägger märke till den, men efterhand blir det omöjligt att ignorera dess regelbundna återkomst.  

Operan skildrar en berättelse med hög igenkänningsfaktor om moderna människor och deras försök att begripa den omgivande världen och samtidigt hantera kaoset i sina egna liv mitt bland alkoholism, besvikelser i arbetslivet, troskriser och förtvivlan.  

”Jag är en stor beundrare av Karl Ove Knausgårds förmåga att göra något litet och enkelt till något stort och betydelsefullt. I Morgonstjärnan ställs alla personer inför existentiella frågor om liv och död och stora moraliska utmaningar. Allt det sker i deras normala vardag, där Knausgård lyckas skriva in gripande scener. Jag tror att publiken kan identifiera sig med de här medpassagerarna och känna både skräck och ömhet när berättelsen utvecklas”, säger Gunilla Hemming. 

Morgonstjärnan har världspremiär den 30 januari 2026. Det nya verket dirigeras av chefsdirigent Hannu Lintu och regisseras av Nationaloperans konstnärliga chef Thomas de Mallet Burgess. Morgonstjärnan är den första operan som baserar sig på ett verk av Knausgård. 

I det högklassiga konstnärliga teamet ingår därtill scenografen Leslie Travers, kostymören Tracy Grant Lord, ljusdesignern Matthew Marshall och movement director Sue Mythen.

Solister, föreställningsdatum och biljettförsäljningens tidtabell publiceras under våren 2025. Läs mer om operan Morgonstjärnan.

Svenska kulturfonden stöder Morgonstjärnan.