Skip to content

Sebastian Fagerlund – Gunilla Hemming – Karl Ove Knausgård

Morgonstjärnan

Längd
2 T, inkl. en paus (beräknad längd, specificeras under premiärveckan)
När
30.1.2026
Var
Huvudscenen
Genre
Opera
Till salu
Övriga föreställningsdatum och biljettförsäljningens tidtabell publiceras under våren 2025.
Språk
Svenska. Textning på finska, svenska och engelska

Nytt uruppförande på Nationaloperan

En märklig stjärna dyker upp på himlen över Bergen. Till en början är det knappt någon som lägger märke till den, men efterhand blir det omöjligt att ignorera dess regelbundna återkomst. Vad händer med människans sinne när världen förändras på ett sätt som är svårt att förstå eller kontrollera?

I Morgonstjärnan förenas den norska författarlegenden Karl Ove Knausgårds berättelse med musik av Sebastian Fagerlund, en av sin generations mest hyllade finländska kompositörer. Gunilla Hemming har skrivit ett skakande libretto baserat på Knausgårds roman.

Morgonstjärnan är ett förbryllande profetiskt verk om dagens människor. Den skildrar deras försök att begripa den omgivande världen samtidigt som de hanterar kaoset i sina egna liv mitt bland alkoholism, besvikelser i arbetslivet, troskriser och förtvivlan. Precis när vi som mänsklighet tvingas förändras och ta ett större ansvar för våra handlingar, tappar vi vår gemensamma betydelse och handlingsförmåga. Operakaraktärernas öde förmedlar en livsviktig varning som är aktuell här och nu.

Morgonstjärnan har premiär på Nationaloperan den 30 januari 2026. Verket dirigeras av Nationaloperans chefsdirigent Hannu Lintu och regisseras av Nationaloperans konstnärliga chef Thomas de Mallet Burgess.

Föreställningsdatum, solister och biljettförsäljningens tidtabell publiceras under våren 2025.

Morgonstjärnans berättelse om hur en oförklarlig och mystisk värld kolliderar med det moderna samhället har inspirerat mig enormt. Berättelsen om rädsla, nyfikenhet, osäkerhet, ilska och kärlek är evig. Den får oss att betrakta oss själva, och skildrar vårt samhälle och livet på ett djupt och kraftfullt sätt.

– Sebastian fagerlund, Kompositör

Första operan baserad på Knausgårds verk

Creative team

MUSIK Sebastian Fagerlund
LIBRETTO EFTER KARL OVE KNAUSGÅRDS ROMAN Gunilla Hemming
DIRIGENT Hannu Lintu
REGI Thomas de Mallet Burgess
SCENOGRAFI Leslie Travers
KOSTYMER Tracy Grant Lord
LJUSDESIGN Matthew Marshall
MOVEMENT DIRECTOR Sue Mythen

Handlingen


En varm kväll sent i augusti stiger en gigantisk stjärna över Bergen. Stjärnan orsakar märkliga, mystiska beteenden i naturen och hos djur. Människor ser syner och det är som om gränsen mellan liv och död, verklighet och overklighet håller på att suddas ut.

De sex huvudpersonernas gripande öden skildras stegvis och i olika skikt allteftersom operan fortskrider. Prästen Katherine kämpar med konflikter i sin tro och sitt privatliv, journalisten Jostein är på jakt efter en nyhet som kan göra honom berömd igen. Universitetsprofessorn Arne försöker fly undan utmaningarna med sin frus psykiska sjukdom och den äldre sjukskötaren Solveig upplever kärleken. Josteins fru, vårdaren Turid, försöker balansera sitt kaotiska liv, medan Arnes vän Egil plötsligt tvingas ta hand om sin unga son som han inte bryr sig om.

Föreställningar, biljetter och solister

Morgonstjärnan har premiär 30.1.2026. Övriga föreställningsdatum, solister och
biljettförsäljningens tidtabell publiceras under våren 2025.

Svenska kulturfonden stöder Morgonstjärnan.