Skip to content

Dickensin Saiturin joulu saa kantaesityksensä Suomen kansallisbaletissa

Jouluklassikon balettiversiossa on koreografina brittiläinen David Bintley ja säveltäjänä Sally Beamish.

Suomen kansallisbaletissa saa kantaesityksensä 1. joulukuuta Charles Dickensin klassiseen tarinaan pohjautuva uusi joulubaletti Saiturin joulu. Koko illan baletin taustalla ovat Dickensin perinnön hyvin tuntevat brittiläiset koreografi David Bintley ja säveltäjä Sally Beamish. Saiturin joulu on ollut perinteinen joulun ajan näytelmä teattereissa niin Britanniassa kuin muuallakin maailmassa, mutta teoksesta on sovitettu vain vähän tanssiteoksia. Viime vuosikymmeninä Saiturin joulua on nähty myös Suomessa yhä useammissa teattereissa näytelmätoteutuksina, ja nyt tarina nähdään ensimmäistä kertaa balettina.

Birminghamin Royal Ballet’n taiteellisena johtajana vuosikymmenten ajan toiminut David Bintley on miettinyt Saiturin joulua baletin aiheena jo vuosikymmenten ajan. ”Saiturin joulu on suuren balettiryhmän teos, jossa on mukana lukematon määrä erilaisia henkilöhahmoja. Myös hyvin vähäpätöisillä hahmoilla on oma merkityksensä tarinaan, koska he kaikki kytkeytyvät saituri Scroogeen tavalla tai toisella”, Bintley kuvailee. Baletin suurissa ryhmäkohtauksissa joulujuhlissa nähdään myös perinteisistä brittiläisistä kansantansseista inspiraationsa saaneita tanssinumeroita. Bintley on toteuttanut Kansallisbaletille aiemmin baletin Tuhkimo vuonna 2018.

Teoksen musiikin on säveltänyt lontoolaissyntyinen säveltäjä ja muusikko Sally Beamish, joka hakee sävellyksissään vaikutteita muun muassa jazzista ja skotlantilaisesta kansanmusiikista. Saiturin joulu on Beamishin kolmas balettisävellys. Ensimmäisen balettinsa Beamish teki niin ikään David Bintleyn balettiin Myrsky, joka pohjautui Shakespearen näytelmään.

Saiturin joulun työryhmässä on mukana pitkään Britanniassa työskennelleitä näyttämötaiteen ammattilaisia. Teoksen lavastuksen, puvut ja projisoinnit suunnitellut Anna Fleischle on tehnyt uransa Lontoosta käsin. Oopperoiden ja näytelmien lisäksi tanssiteosten lavastus- ja pukusuunnitelmia hän on luonut esimerkiksi Skotlannin tanssiteatterille, Royal Opera Houselle, Sadler’s Wellsille sekä Badenin valtionbaletille Karlsruheen. Valaistussuunnittelija Mark Henderson on suunnitellut valaistuksen yli 40 vuotta jatkuneen uransa aikana lukuisiin näytelmä-, tanssi- ja oopperatuotantoihin Britannian johtaville ryhmille sekä lukuisiin West End- ja Broadway-musikaaleihin. Molemmat suunnittelijat on palkittu mm. Tony Awardilla ja Laurence Olivier Awardilla.

Suomen kansallisbaletissa Scroogen roolissa nähdään Johan Pakkanen, Antti Keinänen ja Sergei Popov. Nuorena Scroogena tanssivat Michal Krčmář, Florian Modan, Clark Eselgroth ja Jun Xia sekä hänen morsiamenaan Bellana Abigail Sheppard, Violetta Keller, Eun-Ji Ha ja Yuka Masumoto. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa brittiläinen Paul Murphy, joka toimii Birminghamin Royal Ballet’n ylikapellimestarina.

Suomen kansallisbaletin esitys Oopperatalosta Helsingistä nähdään tallenteena Yle Teemalla 26.12. sekä Yle Areenassa 23.12. alkaen kolmen kuukauden ajan. ARTE tv-kanavilla ja arte.tv -palvelussa tallenne nähdään myös Saksassa, Ranskassa, Sveitsissä ja Belgiassa.

Katso video:

Koreografi David Bintley, puku- ja lavastussuunnittelija Anna Fleischle ja tähtitanssija Tiina Myllymäki kertovat teoksesta.

David Bintley – Sally Beamish: Saiturin joulu

Ensi-ilta Suomen kansallisbaletissa 1.12.2023
Esitykset 1.–30.12.2023
Tallenne katsottavissa Yle Teemalla 26.12. klo 14 sekä Yle Areenassa 23.12.2023 alkaen