Skip to content

Pohjalaisia-ooppera juhlii satavuotista taivaltaan uudella, vaikuttavalla tulkinnalla

Teatteri- ja elokuvamaailmasta tutun Paavo Westerbergin ensimmäinen oopperaohjaus pohtii, mikä on arvokkaan elämän hinta ja millaisen maailman me jätämme tuleville sukupolville. Pohjalaisia saa ensi-iltansa 22. marraskuuta.

Leevi Madetojan Pohjalaisia syntyi vuonna 1924 vastikään itsenäistyneeseen, muutamaa vuotta aiemmin sisällissodan repimään Suomeen. Vapauden kaipuusta kertova tarina oli kuin vertauskuva juuri vieraan vallan alta päässeen kansan kohtalosta. Pohjalaisia on säilyttänyt suosionsa esitetyimpänä suomalaisoopperana, mutta kuinka paljon Suomi on tässä välissä muuttunut?

Pohjalaisia sai alusta alkaen kansallisoopperan arvon. Siihen oli monta hyvää syytä. Se oli selvästi paras Suomessa siihen asti sävelletty ooppera, sillä kansallisesta aiheesta oli syntynyt kansainvälisen tason ooppera. Vuosien varrella Pohjalaisia on esitetty Kansallisoopperassa lähes 270 kertaa. Vuosikymmenten ajan suomalaiset ovat löytäneet itsensä Madetojan henkilöistä ja heidän ihanteistaan.

Pohjalaisten tarina kietoutuu puukotuksesta vangitun Antti Hangan ympärille. Vapaus on niin Antille kuin muillekin kyläläisille tärkeintä – jopa elämää tärkeämpää. Jykevään draamaan yhdistyy koskettava musiikki, jonka juuret ovat syvällä pohjalaisissa kansanlauluissa.

Nyt Pohjalaisia saa uuden tulkinnan huipputekijöiden käsissä. Teatteri- ja elokuvaurastaan tunnetun Paavo Westerbergin ensimmäinen oopperaohjaus etenee tehoavasti kohtauksesta toiseen isoin kuvin, ja jännittävä toteutus sijoittuu perunapellolle.

Pohjalaisia on ajaton ooppera meistä ihmisistä nyt ja yli ajan. Teos katsoo ympäröivää todellisuuttamme sadan vuoden kaleidoskoopin läpi ja kysyy mitä on vapaus ja tyrannia, orjuus ja myötätunto, oman käden oikeus ja ihmisyyden arvo tänä aikana ja nyt? Mikä on arvokkaan elämän hinta ja mitä arvoja me siirrämme tuleville sukupolville, millaisen maailman me jätämme jälkeemme? Aikana, jolloin oikeudenmukaisuus, ihmisoikeudet ja tasa-arvo eivät ole itsestäänselvyyksiä yhteiskunnassamme, on tämä satavuotias teos järkyttävälläkin tavalla ajankohtainen,” Paavo Westerberg kuvailee.

Kapellimestarina Kansallisoopperan debyytin tekee Kaapo Ijas, joka on vuosien varrella johtanut useita kotimaisia oopperateoksia. Lavastuksen on suunnitellut Erlend Birkeland, puvut Maria Geber ja valaistuksen Ellen Ruge. Sama kolmikko suunnitteli myös keväällä 2023 puhuttaneen Turandotin visuaalisuuden. Pohjalaisten koreografiasta vastaa Klevis Elmazaj.

Päärooleissa esiintyy komea suomalaiskattaus: Erkki Harrina Jukka Rasilainen, Jussi Harrina Ville Rusanen ja Jussi Vänttinen, Maija Harrina Johanna Lehesvuori ja Maria Turunen sekä muissa rooleissa mm. Iida Antola, Johannes Vatjus, Päivi Nisula, Tuomas Pursio, Aarne Pelkonen ja Ilkka Hämäläinen.

Kirjoittiko Artturi Järviluoma menestysnäytelmän Pohjalaisia? Lue Juhani Koiviston kiinnostava artikkeli näytelmän kirjoittajasta, josta ei ole vielä tänä päivänä täyttä varmuutta.

Leevi Madetoja: Pohjalaisia
Ensi-ilta 22.11.2024 klo 19
Muut esitykset 27.11.2024–4.1.2025