Skip to content

Kansallisoopperan ja -baletin XR Stage Project -näyttämötyökalulle merkittävä apuraha

Suomen kansallisoopperan ja -baletin näyttämötuotantojen suunnitteluun kehittämä XR Stage Project -näyttämötyökalu on saanut 60 000 euron suuruisen kansainvälisen FEDORA Next Stage -apurahan. Työkalu on osa vuonna 2018 käynnistynyttä Opera Beyond -projektia. Apurahan saajat julkistettiin 17. kesäkuuta Opera Europa -yhteisön kevätkonferenssissa Prahassa.

FEDORA ja Opera Europa käynnistivät vuonna 2021 Next Stage Initiative -hankkeen, jonka tavoitteena on edistää oopperan ja baletin kentän muutosta ja toipumista koronapandemiasta. Hanke kannustaa alan toimijoita vastuullisiin, osallistaviin ja digitaalisuutta hyödyntäviin innovaatioihin tarjoamalla taloudellista tukea ja koulutusta. Next Stage -apurahoilla tuetaan projekteja, jotka luovat ooppera- ja balettitaiteeseen uusia käytäntöjä ja mahdollisuuksia. Tuomaristo arvioi projektit niiden innovatiivisuuden, mullistavuuden, toteutettavuuden ja skaalautuvuuden sekä niiden mahdollistaman yhteistyön perusteella. Johtoportaan ja taiteellisten tiimien ammatillista kehitystä edistetään lisäksi Next Stage Forum -tapahtumissa, joissa alan toimijat voivat jakaa asiantuntemustaan ja osaamistaan erilaisissa koulutuksissa.

”XR-työkalu vahvistaa näyttämötuotantojen suunnitteluprosessia. Tarkka kolmiulotteinen näyttämökuva sijoitettuna kuhunkin taloon kustomoituun virtuaaliseen tilaan on informatiivinen, helposti muunneltava ja varmistaa sekä taiteellisesti että teknisesti toimivan lopputuloksen. Taiteellinen tiimi tutustuu ja inspiroituu virtuaalisesta tilasta taiteellisen suunnittelun luonnosvaiheessa. Myös esiintyjät voivat tutustua näyttämöön etukäteen. Tämä kasvattaa taiteilijan valmiuksia toimia näyttämöllä sekä säästää näyttämöaikaa ja lisää työturvallisuutta. On valtavan innostavaa olla mukana kehitysprosessissa, joka tulee hyödyttämään meitä kaikkia suunnittelijoista esiintyjiin ja tekniikasta yleisöön”, Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi kertoo.

”Ympäristönäkökulmasta virtuaalimalli mahdollistaa eri maissa toimivan taiteellisen työryhmän työskentelyä yhdessä, joten matkustustarve vähenee merkittävästi. Tämä vahvistaa myös lopullisten suunnitelmien paikkansapitävyyttä, mikä puolestaan vähentää materiaalihukkaa ja työmäärää ehkäisemällä turhaa lavasteiden valmistusta ja loppuvaiheen muokkausta”, Kansallisoopperan ja -baletin lavastamon päällikkö ja ympäristövastaava Tapio Säkkinen lisää.

XR-näyttämötyökalu on osa Kansallisoopperan ja -baletin vuonna 2018 käynnistynyttä Opera Beyond -projektia. Se tähtää elämyksellisyyden kasvattamiseen esittävässä taiteessa sekä uusien teknologisten mahdollisuuksien hyödyntämiseen oopperassa ja baletissa. Opera Beyond kehittää XR-näyttämötyökalua yhdessä VR- ja XR-laitevalmistaja Varjon ja virtuaalistudio Zoanin kanssa. Avoimessa yhteistyössä on mukana myös muita suomalaisia ja kansainvälisiä alan toimijoita.

Uusi teknologia pääsee näyttämölle CircOpera 2.0 -teoksessa, joka saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa marraskuussa 2022. Esitykset vievät yleisön oopperaklassikoita, nykysirkusta ja immersiivistä kokemusta yhdistävään seikkailuun. Illan huipennuksena lavalla nähdään Kansallisoopperan ja -baletin kaikkien aikojen ensimmäinen virtuaalinen esiintyjä, tanssiva ja laulava avatar, ja esiintyjien liikkeistä syntyvät huikeat visuaaliset efektit täyttävät koko salin. CircOpera 2.0 on yhteistyötuotanto Opera Beyondin Open Call 2021 -voittajien Violet Disruptionin (Lontoo, Iso-Britannia) ja Vitamin Studion (Valencia, Espanja) kanssa.

Lisäksi Kansallisoopperan koululaisoopperaprojekti vuodelle 2024 on valittu Fedora Education Prize 2022 -palkintoehdokkaiden kahdeksan parhaan joukkoon. Palkinto myönnetään innovatiiviselle projektille, joka vetoaa uuteen, laajempaan yleisöön ja tukee samalla kohderyhmän yhteiskunnallista osallisuutta. Voittaja julkistetaan FEDORA Prizes Biennale -palkintogaalassa Pariisissa helmikuussa 2023.

Suomen kansallisooppera ja -baletti on luonut oopperoita koululaisryhmien kanssa jo yli 20 vuoden ajan. Tänä aikana jo noin 40 000 lasta yli 600 koulusta on päässyt osallistumaan oopperan tekemiseen. Vuoden 2023 koululaisooppera on nimeltään Lähde.