Skip to content

Kansallisoopperan ja -baletin vuotta 2023 värittivät taloremontti, areenakiertue ja tasavuosijuhlat

Vuosi 2023 oli Suomen kansallisoopperalle ja -baletille monella tapaa merkittävä. Vuoden kohokohta oli kotimaan areenakiertue toukokuussa. Esitystauon aikana talossa tehtiin suuri remontti, ja syksyllä juhlittiin useita tasavuosia työn merkeissä.

Oopperan ja Baletin areenakiertueen koki viidellä paikkakunnalla yli 22 000 ihmistä. Heistä reilut 70 prosenttia oli lipunostajina ensikertalaisia. Kiertueen ohjelmaan sisältyi myös paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa toteutettuja lasten ja nuorten tapahtumia. Areenakiertue palkittiin Vuoden tapahtumana musiikki- ja media-alan ammattilaisille suunnatussa Music x Median Industry Awards -gaalassa ja se sai opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon kunniakirjan. Myös katsojapalaute oli erittäin positiivista.

Touko-elokuussa talossa tehtiin laaja remontti yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Päänäyttämöllä uudistettiin esitystekniikkaa. Lisäksi tehtiin laajat viemäri-, pesuhuone- ja valaistusremontit. Kunnostuksen jäljiltä olikin hienoa viettää Oopperatalon 30-vuotisjuhla marraskuun lopussa.

60-vuotias Suomen kansallisoopperan orkesteri juhli elokuussa konsertoimalla Musiikkitalossa osana Helsingin juhlaviikkoja sekä syyskuussa ilmaiskonserttien sarjalla Helsingin Töölössä. Lisäksi orkesteri vieraili elokuussa Hamina Bastionissa. Mainittakoon myös Kansallisbaletin Joutsenlampi-vierailu syksyllä Tampere-talossa yhdessä Tampere Filharmonian kanssa.

Yleisötyön 30-vuotisjuhla toteutettiin työn merkeissä. Tarjoamme maksuttomia esityksiä ja osallistavaa taiteellista toimintaa niin Oopperatalossa kuin ympäri Suomen. Vuonna 2023 vierailimme 47 paikkakunnalla ja tavoitimme lähes 45 000 katsojaa ja osallistujaa.

Jane ja Aatos Erkon säätiön tukema Kansallisbaletin nuorisoryhmä täytti puolestaan 10 vuotta. Ryhmä sai kesäkuussa ainutlaatuisen tilaisuuden esiintyä Royal Opera Housen järjestämällä Next Generation -festivaalilla Lontoossa.

Elämyksiä ajasta ja paikasta riippumatta

Kansallisoopperalla ja -baletilla oli vuoden 2023 aikana 1,7 miljoonaa yleisökontaktia. Lukuun sisältyvät esityksissä ja tapahtumissa kävijät, yleisötyön toimintaan osallistuneet, Oopperan ja Baletin suoratoistot ja tallenteet, muut Stage24-palvelun audiovisuaaliset sisällöt ja artikkelit sekä televisioinnit ja radioinnit. Järjestimme yli 900 esitystä tai tapahtumaa 49 paikkakunnalla. Maksullisten esitysten täyttöaste oli kaikki esityspaikat mukaan lukien 89 %.

Ooppera- ja balettitaiteessa kansainvälisyys on tärkeää, ja monia teoksiamme esitetään myös maailmalla. Talossa työskentelee noin 540 kuukausipalkkaista työntekijää, joista 25 prosenttia on ulkomaalaisia edustaen 34 kansallisuutta. Lisäksi vuoden aikana Kansallisoopperan ja -baletin työskentelyyn osallistui yli 750 tunti- ja suoritepalkkaista työntekijää, joista lähes 80 prosenttia vierailijoina taiteellisissa tehtävissä.

Kansallisoopperan ja -baletin vuoteen 2025 ulottuvassa strategiassa yksi neljästä määritellystä arvosta on vastuullisuus. Toimintamme olennaiset näkökohdat ovat taloudellinen ja taiteellinen vastuu yhteiskunnalle, vastuu henkilöstöstä sekä ympäristövastuu. Vastuullisuustyötä ohjaavat strategiamme tavoitteet ja mittarit.

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr:n vuosikertomus sekä hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2023 ovat luettavissa alla olevista linkeistä.

Vuosikertomus 2023 (pdf)
Toimintakertomus ja tilinpäätös 2023 (saavutettava, pdf)