Skip to content

Harvoin esitetty Simon Boccanegra Kansallisoopperassa

Kansainvälinen huipputuotanto sai ensi-iltansa Tokiossa marraskuussa 2023. Ohjaaja on Aix-en-Provencen festivaalin johtajana työskentelevä Pierre Audi, ja lavastuksen on suunnitellut yksi maailman kuuluisimmista kuvanveistäjistä, Anish Kapoor.

Simon Boccanegran kansainvälinen yhteistuotanto sai ensi-iltansa Tokion New National Theatressa marraskuussa 2023. Nyt tuotanto saa ensiesityksensä Euroopassa, kun Kansallisoopperan ensi-ilta koittaa 22.3. Mukana yhteistuotannossa on Suomen kansallisoopperan ja Tokion lisäksi Madridin Teatro Real, johon teos viedään Helsingin jälkeen.

Oopperan kovatasoiseen tekijäjoukkoon kuuluvat ohjaaja Pierre Audi ja kuvanveistäjä Anish Kapoor, joka on suunnitellut teoksen lavastuksen. Kapoor on tämän hetken kansainvälisesti tunnetuimpia kuvanveistäjiä. Hänen monumentaaliset ja voimakkaan väriset teoksensa ovat usein veistoksen ja arkkitehtuurin välimuotoja. Kapoor on lavastanut oopperoita vain harvoin: hänen ensimmäinen oopperalavastuksensa nähtiin Glyndebournen oopperafestivaalilla 2003, vuonna 2008 hän suunnitteli lavastuksen Brysselin La Monnaie -teatterin Pelléas ja Mélisandeen, vuonna 2012 Wagnerin Parsifaliin Alankomaiden oopperassa sekä vuonna 2016 Englannin kansallisoopperan Tristan ja Isoldeen. Simon Boccanegran puvut on suunnitellut Wojciech Dziedzic, valaistuksen Jean Kalman ja esitykset johtaa kapellimestari Pietro Rizzo.

Verdin tummasävyistä musiikkia tulkitsevat huipputason solistit. Amelia Grimaldin roolissa esiintyy sopraano Joyce El-Khoury, Paolo Albianina Sebastian Catana ja nimiroolin laulaa Vladimir Stoyanov. He kaikki tekevät nyt ensiesiintymisensä Kansallisoopperassa. Jacopo Fiescon roolissa laulaa Riccardo Zanellato, Pietrona Koit Soasepp, Gabriele Adornona Mihails Čulpajevs, Kapteenina Mika Pohjonen ja Palvelijattarena Nuorten laulajien ohjelman Iris Candelaria.

Giuseppe Verdin Simon Boccanegra sai ensiesityksensä Venetsiassa 1857 ja sitä kutsutaan usein kohtalokkaaksi ja tummasävyiseksi. Verdi teki Boccanegrasta kaksi versiota. Ensimmäinen vuonna 1857 ei noussut suureen suosioon ja Verdi kirjoitti läheisen yhteistyökumppaninsa libretisti Arrigo Boiton kanssa uuden version, joka sai ensiesityksensä 1881. Kansallisoopperassa nähdään versioista jälkimmäinen. Se liikkuu Verdille tyypillisesti yksityisen ja julkisen tason leikkauspisteessä, mutta poliittinen juonittelu saa näkyvämmän roolin kuin useimmissa muissa Verdin oopperoissa.

”Simon Boccanegra on tarina miehestä, joka nousee valtaan, vaikkei sitä halua. Kun hänen matkaansa seuraa, ei tarvitse ymmärtää yksityiskohtia, pitää vain nähdä, miten valta eristää ihmisen hänen omista tunteistaan ja omasta elämästään. Boccanegran yksinäisyyden voi kuulla musiikissa ensimmäisestä viimeiseen nuottiin”, ohjaaja Pierre Audi tiivistää.

Giuseppe Verdi: Simon Boccanegra
Ensi-ilta 22.3.2024 klo 19
Muut esitykset 2.–26.4.