Skip to content

Ensitanssija Frans Valkamalle Edvard Fazer -palkinto

Kansallisbaletin ensitanssija Frans Valkama on saanut Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinnon. Valkama otti vastaan palkintomaljan ja siihen kuuluvan 10 000 euron palkinnon Kansallisoopperan ja -baletin näyttämöllä Stravinsky-illan ensi-illassa perjantaina 19. huhtikuuta 2024.

Palkinnon luovuttivat Suomen Kulttuurirahaston hallituksen varapuheenjohtaja Anne Birgitta Pessi ja toimitusjohtaja Susanna Pettersson sekä palkintolautakunnan jäsen, Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja Javier Torres. Palkintolautakuntaan kuuluvat Torresin lisäksi Suomen kansallisoopperan ja -baletin hallituksen puheenjohtaja Leena Niemistö ja pääjohtaja Gita Kadambi.

Palkintolautakunnan perustelujen mukaan Frans Valkama on ansainnut uransa alusta alkaen kaikkien kunnioituksen ja ihailun musikaalisuutensa, tarkkuutensa ja päättäväisyytensä ansiosta. Näiden ominaisuuksien avulla hän on saavuttanut korkeimmat mahdolliset tekniset ja taiteelliset tavoitteet, ja vuosien saatossa tämä tanssitaiteen intohimon liekki on hänessä vain kasvanut ja kehittynyt. Lukuisten klassisen baletin pääroolien lisäksi hän on osoittanut lahjakkuutensa monipuolisessa nykytanssiohjelmistossa. Tanssijan ominaisuuksiensa lisäksi Valkamaa arvostetaan kollegoidensa ja koko Kansallisbaletin henkilökunnan keskuudessa uskomattomasta empaattisuudestaan, auttamishalustaan sekä moitteettomasta työmoraalistaan.

Frans Valkama kiinnitettiin Suomen kansallisbalettiin vuonna 2005, hänet nimitettiin solistitanssijaksi vuonna 2011 ja ensitanssijaksi vuonna 2014.

Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto on jaettu Kansallisoopperassa vuodesta 1984 lähtien, tänä vuonna 20. kertaa. Palkinnon ovat aiemmin saaneet tanssijat Aku Ahjolinna, Ulrika Hallberg, Maija Hänninen, Tommi Kitti, Jarkko Niininen, Juha Kirjonen, Barbora Kohoutková, Minna Tervamäki, Jaakko Eerola, Carolina Agüero, Timo Kokkonen, Nicholas Ziegler, Salla Eerola, Tiina Myllymäki, Samuli Poutanen, Michal Krčmář, Eun-Ji Ha, Linda Haakana, Abigail Sheppard sekä koko Suomen kansallisbaletti, joka palkittiin ryhmänä vuonna 1994.

Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto

Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto on kiertopalkinto, joka myönnetään joka toinen vuosi parhaasta Suomen kansallisbaletin piirissä tapahtuneesta tanssitaidetta edistävästä suorituksesta. Edvard Fazer -palkinto perustettiin Suomen kansallisoopperan baletin 60-vuotisjuhlavuonna 1982 ja se myönnettiin ensimmäisen kerran 1984. Palkinto on kauppaneuvos ja rouva Roger Lindbergin lahjoittama hopeamalja, jonka Suomen kansallisoopperan henkilökunta lahjoitti silloiselle johtajalleen Edvard Fazerille hänen 70-vuotispäivänään vuonna 1931. Vuonna 1996 Fazerin musiikkisäätiö siirsi varansa Suomen Kulttuurirahastolle, jolloin perustettiin Fazerin musiikkirahasto. Tässä yhteydessä myös palkinnon nimeksi tuli Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto. Fazerin musiikkirahasto on nykyisin Roger Lindbergin musiikkirahasto, ja sen tarkoituksena on tukea suomalaista säveltaidetta ja jatkaa myös Edvard Fazerin nimeä kantavan palkinnon myöntämisperinnettä.