Gå till innehållet

Opera- och balettnjutningar utan hinder

Nå fram utan hinder

Nationaloperans egen parkeringsplats på Tölövikens sida är avsedd som parkering för personer med funktionsnedsättning. Detta är också husets tillgängliga ingång.

Garderob

De som använder den tillgängliga entrén på Operagränden hittar garderoben rakt fram i änden av entréhallen. Garderobstjänsten är avgiftsfri.

Rullstolsplatser

Det finns en hiss till första och andra balkong. I huvudscenens salong finns rullstolsplatser i första logen, platserna 3 och 4, i andra balkongens loger 1, 2, 3 och 4. Rullstolsplatser finns även i Almisalen. Reservera en rullstolsplats då ni bokar biljetten eller senast en vecka före föreställningen.

Tillgängliga toaletter i Tölövikens foajé och i ändorna av andra balkongen.

Induktionslinga

En induktionsslinga eller hörslinga förbättrar den hörupplevelse som förmedlas via hörapparat i huvudscenens stora sal. För närvarande fungerar induktionsslingor bara på parketten och andra balkong. Med denna länk kan du bekanta dig med hörarhetskartan. Vänligen säg till om dina önskemål redan då du bokar biljetterna.

Vid Operans och Balettens biljettförsäljning (i foajén vid Tölöviken) har en induktionsslinga installerats för att underlätta betjäningen av kunder som använder hörapparat. Med hjälp av servicepunktens hörslinga förmedlas den betjänande personens röst från dennes mikrofon direkt till hörapparaten uten störande ljud från omgivningen. Den biljettkassa som har en fungerande induktionsslinga är märkt med behörigt kännetecken. Här finner du en bild av servicepunkten.

Textmaskinen

Enligt internationell praxis ges operorna huvudsakligen på originalspråken. För att göra det lättare att följa med handlingen finns en textmaskin ovanför scenbilden. Texterna ges i allmänhet på finska, svenska och engelska.

Föreställningar på teckenspråk

På Nationaloperan tolkas en opera ungefär en gång om året på teckenspråk. Uppgifter om dessa föreställningar finns på Operans webbsidor och i sociala media.

Parfymer och dofter

Tyvärr kan vi inte erbjuda helt doftfria föreställningar eller platser, men vi uppmanar alla åskådare att visa hänsyn till den övriga publiken, eftersom det garanterat alltid sitter doftkänsliga i salongen.

Mer information och respons

I tillgänglighetsfrågor vänligen kontakta vår kundtjänst (liput[at]opera.fi, tfn (09) 4030 2210 må.–fr. kl. 9–16). Väl på plats i Operahuset står entrévärdinnorna och vaktmästarna till din tjänst. De betjänar i entréhallen, i foajéerna och vid garderoberna.

Vi ser fram emot din respons om tillgängligheten i Operahuset. Vi strävar efter att hela tiden utveckla Operahuset ur tillgänglighetsperspektiv, och därför är all respons mycket välkommen.