Gå till innehållet

Opera- och balettnjutningar utan hinder

Nå fram utan hinder

Nationaloperans egen parkeringsplats på Tölövikens sida är avsedd som parkering för personer med funktionsnedsättning. Detta är också husets tillgängliga ingång.

Garderob

De som använder den tillgängliga Tölövikens ingång på Operagränden hittar garderoben rakt fram i änden av entréhallen. Garderobstjänsten är avgiftsfri.

Biljettförsäljning

Operans biljettförsäljning betjänar på nummer (09) 4030 2211. Telefontiderna är måndag–fredag kl. 10–18 och lördag kl. 12–18.

Operahusets kundtjänst ligger i Alfons aula vid Tölövikens ingång och den är öppen måndag–fredag kl. 14–19 och lördag kl. 12–18. Vänligen kontrollera eventuella avvikande öppettider på vår webbplats.

Vänligen boka tillgänglighetsplats i samband med biljettbokningen eller senast en vecka före föreställningen via Operans kundtjänst (09) 4030 2210 mån–fre kl. 10–16. Du kan också kontakta kundtjänsten via e-post liput[at]opera.fi.

Om du har rätt till stödperson eller assistent (EU:s Funktionshinderkort), får ledsagaren gratis biljett till föreställningen. I övriga fall få du närmare information av kundtjänsten. Läs mer om EU:s Funktionshinderkort och besöksmål där Funktionshinderkortet används.

Rullstolsplatser

Första och andra balkong nås med hiss, parketten och tredje balkong bara med trappor. I huvudscenens salong finns rullstolsplatser i första logen, platserna 3 och 4, i andra balkongens loger 1, 2, 3 och 4. Rullstolsplatser finns också i Almisalen och tillgänglig ingång till salen med egen hiss. Observera att studierabatt naturligtvis också gäller rullstolsplatser.

Om du har rätt till stödperson eller medhjälpare (EU:s Funktionshinderkort), är medhjälparens biljett till föreställningen gratis. I övriga fall vänd dig till vår kundtjänst.

Tillgängliga toaletter

Tillgängliga toaletter i Alfons lobbyn (Tölövikens sida) och i ändorna av andra balkongen.

Induktionslinga

En induktionsslinga förbättrar hörupplevelsen via hörapparat i huvudscenens salong. I vår kundtjänst i lobbyn finns mottagare att få som gör att slingan fungerar i hela salongen. Mottagaren fungerar också med vanliga hörlurar. Du kan reservera en mottagare när du köper biljetter eller be att få en när du kommer till föreställningen. Vår personal hjälper vid behov med apparatens användning.

Vid Operans och Balettens kundtjänst (i Alfons lobbyn vid Tölövikens ingång) har en induktionsslinga installerats för att underlätta betjäningen av kunder som använder hörapparat. Med hjälp av servicepunktens hörslinga förmedlas den betjänande personens röst från dennes mikrofon direkt till hörapparaten uten störande ljud från omgivningen. Den biljettkassa som har en fungerande induktionsslinga är märkt med behörigt kännetecken. Här finner du en bild av servicepunkten.

Textmaskinen

Enligt internationell praxis ges operorna huvudsakligen på originalspråken. För att göra det lättare att följa med handlingen finns en textmaskin ovanför scenbilden. Texterna ges i allmänhet på finska, svenska och engelska.

Föreställningar på teckenspråk

På Nationaloperan tolkas en opera ungefär en gång om året på teckenspråk. Uppgifter om dessa föreställningar finns på Operans webbsidor och i sociala media.

Föreställningar av Lady Macbeth från Mtsensk 15.2.2023 kl. 19 och 25.2.2023 kl. 14 tolkas på teckenspråk. Mer information: liput@opera.fi.

Parfymer och dofter

Tyvärr kan vi inte erbjuda helt doftfria föreställningar eller platser, men vi uppmanar alla åskådare att visa hänsyn till den övriga publiken, eftersom det garanterat alltid sitter doftkänsliga i salongen.

Mer information och respons

I tillgänglighetsfrågor vänligen kontakta vår kundtjänst (liput[at]opera.fi, tfn (09) 4030 2210 må.–fr. kl. 9–16). Väl på plats i Operahuset står entrévärdinnorna och vaktmästarna till din tjänst. De betjänar i entréhallen, i foajéerna och vid garderoberna.

Vi ser fram emot din respons om tillgängligheten i Operahuset. Vi strävar efter att hela tiden utveckla Operahuset ur tillgänglighetsperspektiv, och därför är all respons mycket välkommen.