Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 1 h 5 min
ei väliaikaa
3 esitystä
8.3.2023 – 11.3.2023
Oopperat
Alminsali
liput
42 €
Esityskieli suomi
Ei tekstitystä

Palkittu nykyooppera saa ensiesityksensä Suomessa

Denis & Katya kertoo teini-ikäisen parin hätkähdyttävän tositarinan. Traagisesti etenevät tapahtumat saavat pohtimaan, kuinka kerromme tarinoita ja millä tavoin ne saattavat värittyä internetissä.

Vaikuttava teos kantaesitettiin Philadelphian oopperassa syksyllä 2019, ja se on saanut sen jälkeen useita menestyksekkäitä ensi-iltoja ympäri maailman. Teos voitti Fedora Generali Prize for Opera -palkinnon vuonna 2019 ja Ivor Novello Award -palkinnon 2020.

Marraskuussa 2016 Denis Murayov ja Katya Vlasova aloittivat Periscope-verkkosivustolla suoratoiston, joka todisti teini-ikäisen pariskunnan viimeisten päivien karua kohtaloa. Tuntien edetessä Denis ja Katya jatkoivat suoratoistoa, online-katsojien määrä jatkoi kasvuaan ja spekulaatiot internetissä kävivät hurjemmiksi. Oopperan päärooleissa esiintyvät Ville Rusanen ja Mari Palo, ja se esitetään suomeksi.

Suosittelemme oopperaa yli 14-vuotiaille katsojille.

Esitykset ja liput

1 h 5 min
ei väliaikaa
3 esitystä
8.3.2023 – 11.3.2023
Oopperat
Alminsali
liput
42 €
Esityskieli suomi
Ei tekstitystä
ke 8.3.2023
klo 19:30
Alminsali
alk. 42,00 €
pe 10.3.2023
klo 19:30
Alminsali
alk. 42,00 €
la 11.3.2023
klo 14:30
Alminsali
alk. 42,00 €

Denis & Katya on yhteistuotanto Taite ry:n kanssa, ja teos on osa Musica nova Helsinki -festivaalia.

Musica Nova Helsinki

Juoni

Marraskuussa 2016 kaksi venäläisnuorta Denis Murayov ja Katya Vlasova aloittivat Periscope-verkkosivustolla suoratoiston, jossa he kertoivat katsojille, kuinka Katyan vanhempien kanssa käydyn riidan jälkeen olivat paenneet kodeistaan ja piiloutuneet tyhjillään olevaan mökkiin. Kolme päivää myöhemmin he olivat edelleen linnoittautuneena mökkiin poliisin piirittäessä heitä.

Sitä mukaa, kun tapahtumat mökissä etenivät, myös livelähetystä seuraava yleisö Persicopessa kasvoi. Ystävät, sukulaiset, luokkatoverit, parin kotikaupungin opettajat ja tuntemattomat ympäri maailman osallistuivat keskusteluun suoran lähetyksen yhteydessä.

Seuraavana päivänä Denis ja Katya olivat ylittäneet uutiskynnyksen ympäri maailmaa. Tuhansien ihmisten seuratessa livelähetystä Denisistä ja Katyasta tuli internetilmiö, joka lopulta päättyi traagisesti.

Oopperassa on kuusi henkilöhahmoa, joita esittävät kaksi laulajaa. He kertovat Denisin ja Katyan tarinan kuudesta eri näkökulmasta.

Laajempi juoniseloste käsiohjelmassa

#DenisJaKatya #MusicaNovaHelsinki

Teos kysyy kiperiä kysymyksiä

Brittiläinen säveltäjä Philip Venables ja yhdysvaltalainen libretisti Ted Huffman ovat luoneet ainutlaatuisen teoksen, joka on dramaturgisesti huikea”, kertoo teoksen ohjaaja ja suomentaja Johanna Freundlich. ”Se kysyy kiperiäkin kysymyksiä meistä: Mitä ruokimme katseellamme, missä menee voyerismin raja? Miten nähdä toinen ihminen ajoissa? Rankoista teemoistaa huolimatta teoksessa on kuitenkin hienolla tavalla dokumentaristista toteavuutta ja se kunnioittaa henkilöidensä integriteettiä.”

Tekijät

Musiikki
Philip Venables
Libretto
Ted Huffmann
Libreton suomennos, ohjaus
Johanna Freundlich
Valaistus- ja videosuunnittelu
Janne Teivainen

Rooleissa

Katso esitys suorana verkossa

Katso Denis & Katya maksutta suorana verkkolähetyksenä Stage24-palvelussa perjantaina 10.3.2023 klo 19.15 alkaen.

Katso verkossa

Täydennä elämys tarjoiluilla

Mitä saisi olla?

Voit nauttia Oopperaravintolan tarjoiluista sekä ennen esitystä että väliajalla. Tutustu kauden monipuoliseen menuun ja valitse omat suosikkisi.

Suosittelemme tilaamaan tarjoilut ennakkoon. Myynti verkkokaupassa päättyy viimeistään 24 h ennen esitystä.  

Ravintolapalveluistamme vastaa Food&Events Tapahtumaravintolat.