Skip to content

Tallenne- ja tapahtumatuottaja Mikko Hannuksela

Mitä tallenne- ja tapahtumatuottaja tekee?

Tallenne- ja tapahtumatuottaja Mikko Hannuksela Oopperan ja Baletin suoratoistotarkkaamossa.

Työskentelen Oopperan ja Baletin digitaalisten hankkeiden parissa. Vastaan esitysten verkossa lähetettävien suoratoistojen, televisiointien ja radiointien tuottamisesta, jotta oopperaa ja balettia voidaan tuoda joka kotiin. Virtuaalinäyttämö Stage24:llä nähdään kausittain viidestä kymmeneen eri esitystä. Lähetykset ovat suuria projekteja, joissa monisyinen koneisto pitää saada loksahtamaan yhteen saumattomasti, ja minä olen linkkinä eri tahojen välillä. Esitystallenteiden ja niihin liittyvien keskustelulähetysten lisäksi tuotan erilaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi Taiteiden yön ulkoilmaesityksiä.

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Tulin taloon vuonna 2009 perinteistä reittiä: huomasin Helsingin Sanomissa työpaikkailmoituksen. Ooppera haki kuoropäällikköä. Lähetin työhakemuksen. Seuraavana päivänä puhelin soi, minut kutsuttiin haastatteluun ja hakuprosessin jälkeen sain paikan.

Olin työskennellyt Oopperassa muutaman vuoden, kun talo teki tallennesopimuksen, jonka myötä esityksiä alettiin lähettää suorana. Syksyllä 2014 alkaneet lähetykset kiinnostivat minua, ja tuotin niitä oman työni ohessa. Lähetyksiin oltiin tyytyväisiä, katsoja- ja kuulijamäärät olivat lupaavia ja laatu hyvää.

Parin seuraavan vuoden aikana tapahtui paljon. Aloin tuottaa lähetyksiä täysipäiväisesti, Oopperataloon hankittiin oma laitteisto ja rakennettiin suoratoistotarkkaamo. Digitaalinen läsnäolo ja esitysten lähettäminen verkossa maailmanlaajuisesti maksutta nimettiin yhdeksi talomme tärkeimmistä tavoitteista. Katsojaluvut kasvavat joka lähetyksen myötä. Vuonna 2017 suoratoistolähetyksillä oli jo yli 190 000 katselijaa. Vuoden lopuksi nykyinen tehtäväni vakinaistettiin.

Mitä teet tavallisena työpäivänäsi?

Neuvottelen. Olen mukana kaikissa suoratoistoihin liittyvissä kokouksissa ja neuvottelen alusta alkaen kaikesta; mitkä teokset valitaan suoratoistettaviksi, millaisilla sopimuksilla, mitkä tekijänoikeusasiat ja mediasopimukset pitää ottaa huomioon.

Neuvottelukumppaneitani ovat mm. teoksen taiteellinen työryhmä, esiintyvät taiteilijat, tekninen henkilökunta sekä lähetyksen toteuttavat kumppanimme, esityksestä riippuen Yle tai Helsingin Sanomien HSTV. Lisäksi neuvottelen käytännön toteutuksesta, kuten millaisia kuvakulmia lähetyksen ohjaaja toivoo, mitkä paikat salista voidaan varata kameroille ja keitä lähetyksessä olevaan keskusteluun kutsutaan.

Kun pääsen kokouksista, teen käytännön järjestelyitä. Varaan tiloja, toimin yhteyshenkilönä taiteilijoiden ja tallenteen tekijöiden välillä, aikataulutan tapahtumat ja katson että kokonaisuus on kasassa.

”Lähetykset ovat suuria projekteja, joissa monisyinen koneisto pitää saada loksahtamaan yhteen saumattomasti.”

Mitä tapahtuu lähetyspäivinä?

Päivät ovat hektisiä ja puhelin soi aika paljon. Huolehdin, että kuvausryhmä pääsee taloon, tarkastan että heillä on oikeat kamerapaikat salissa ja lämpiössä ja tarvittaessa taukotilat. Jos parkkipaikkaa ei löydy, esiintyjä on myöhässä tai lähetyksen pyörimisessä on tekninen häiriö, minulle soitetaan ja minä selvitän mitä asialle voidaan tehdä. Onnistuneen lähetyksen jälkeen olen aika poikki, mutta tyytyväinen.

Millaisia ominaisuuksia työsi vaatii?

Organisointitaitoja, kärsivällisyyttä ja kylmiä hermoja. Pitää olla hyvät neuvottelutaidot ja sosiaalista kykyä toimia erilaisten ihmisten kanssa. Taiteeseen ja suoriin lähetyksiin liittyy aina intohimoja. Esiintyvä taiteilija, lähetyksen ohjaaja ja katsoja näkevät tilanteen kaikki omalta kantiltaan. Lähetyksestä pitää saada paras mahdollinen ilman, että mikään tahoista kokee joutuneensa tinkimään toiveistaan.

Mikä työssäsi on parasta?

Se, että saan olla mukana uusien asioiden tekemisessä. Työni on kulkenut tähän asti koko ajan digitaalisen kehityksen aallonharjalla. Kanavat kehittyvät ja niiden myötä näkyvyytemme lisääntyy. Lisäksi saan työskennellä hienojen produktioiden parissa. Yksi hienoimpia on ollut Höstsonaten – Syyssonaatti. Oopperasta tehtiin suoratoisto verkossa, sen tallenne esitettiin televisiossa ja esityksestä tehtiin myös levytys. Projekti oli valtava ja haastava, mutta erittäin antoisa.

Miten irrottaudut töistä vapaa-ajalla?

Harrastan laulua Ylioppilaskunnan Laulajissa ja muissa kuoroissa ja lauluyhtyeissä. Lisäksi harrastan liikuntaa, käyn kuntosalilla ja uimassa. Hektisen ja sosiaalisen työn ohella on välillä hyvä olla hiljaa. Uima-altaassa puhelin ei ole mukana.

Teksti TUIKE LEHKO
Kuvat HEIKKI TUULI