Skip to content

oppimateriaalia kouluille

Peppi Pitkätossu – kuvataidetehtäviä alakoululle

Tiedämme erään henkilön, joka nukkuu sängyssä väärinpäin, jalat tyynyllä. Ai miksi? Näkee kuulemma parempia unia. Pitäisi varmaan kokeilla. Saammeko siis esitellä Peppi Pitkätossun.

Balettiesityksessä yhdistyy monta eri taiteenlajia: tanssi, musiikki ja kuvataide. Lavasteet ja puvut ovat upeita taideteoksia, jotka yhdessä näyttämötekniikan ja valojen avulla vievät meidät tunnelmasta toiseen.

Baletin toteuttamisessa on mukana monia eri työntekijöitä. 

Lavastus- ja pukusuunnittelijoiden työ alkaa siitä, että he tutustuvat ensin teoksen tarinaan. He pohtivat monenlaisia kysymyksiä kuten

Sitten he piirtävät luonnoksia, siis kuvia.  Se on vähän sama juttu kuin ajattelisi piirtämällä.

Kokeillaan pukusuunnittelijan ja lavastajan tehtäviä. Materiaaleina saa käyttää kaikkea tavaraa ja materiaalia mitä kotoa löytyy. Kekseliäisyys on hyvä juttu, saa yhdistää yllättäviäkin tavaroita.

Pukusuunnittelutehtävä: Pepin asu

Eräänä kauniina päivänä Peppilotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu muuttaa Huvikumpu-nimiseen huvilaan. Pian harmaaseen pikkukaupunkiin tulee väriä.  Pepin isä on merikapteeni ja kaukana Etelämerellä kuninkaana. Äiti on enkelinä pilvenreunalla. Vaikka Pepin mieli on joskus haikea, ikävä menee nopeasti ohi. Peppi tietää ja tuntee, että vanhemmat rakastavat häntä kovasti.  Peppi on oppinut selviytymään ja tekee kaiken omalla tyylillään. Peppi ei tanssi klassista balettia vaan hallitsee monia tanssilajeja, streetdancea, breakeä, steppiä, capoeiraa. Iloinen yhdistely näkyy Pepin pukeutumisessakin.

MATERIAALIT

Paperia, lyijykynä, puuvärit tai tussit.

Kuvassa näet, millaisen rooliasun teoksen pukusuunnittelija suunnitteli. Tee sinä ihan omanlainen, persoonallinen asu. Anna mielikuvituksen lentää. Suunnittele taskuja, paikkoja erilaisista kankaista, farkkuliivi, jossa on tarroja. Sukat ovat tietty eri paria. Keksi villejä kuvioita.

Lavastustehtävä: lennokas Huvikumpu

Huvikummun naapurissa asuvat Tommi ja Annika. He ovat hyvin kilttejä lapsia. Tukka on aina kammattu ja vaatteet tip top. Naapuriin muuttaa Peppi apinansa Herra Tossavaisen ja hevosensa Pikku-ukon kanssa. Hyvästi tylsyys. Miten ihanaa saada uusia ystäviä. Letunpaisto ja siivous sujuvat tanssien.  Ja mikä talo! Siinä on kaikki ihanasti vinksin vonksin.

Lavastaja tekee lavastuksesta pienoismallin, josta lavastamossa rakennetaan mittakaavalaskujen mukaan oikean kokoiset isot lavasteet ja kulissit. Nyt pääset kokeilemaan lavastajan työtä.  Käytä vapaasti mielikuvitusta. Seinien ei tarvitse nyt olla suorassa. Parempi vaan, kun eivät ole.  Lavastamon taitavat puusepät kyllä keksivät miten hökötys pysyy kasassa.

Suunnittele ja rakenna Huvikumpu-huvilan pienoismalli talon sisältä. Etuseinää ei siis näy. Kokeile myös valaistusta.

MATERIAALIT

Lyijykynä ja paperia, kartonkia, kierrätyspahvikin käy hyvin, esim. käytetystä pizzalaatikosta saa hyvää rakennusmateriaalia.  Puuvärejä, maaleja, tusseja, kuvia lehdistä jos haluat. Sakset, liimapuikko, maalarinteippiä.

1. toteutusvaihe

2. toteutusvaihe

3. toteutusvaihe

Tee seinien maalaukset ja kuvat.  Jos värit eivät näy ruskeassa pahvissa, voit päällystää osat ensin valkoisella paperilla.

4. toteutusvaihe

Tutkimustehtävä: tanssiva varjo

Katso video Peppi Pitkätossu -baletin valmistamisesta. Miltä tanssijoiden harjoituksissa näyttää? Näyttävätkö liikkeet vaikeilta? Huomaatko, kuinka tanssija lentää ilmassa?

Illalla hauskan päivän jälkeen Tommi ja Annika lähtevät kotiin. Kun Peppi menee nukkumaan, taloon hiippailee varpaillaan kaksi rosvoa, Kukkanen ja Jymy-Juntunen. Liikkeistä näkee, että miehet ovat hämärissä puuhissa. He ovat kuulleet, että Pepillä on talossa kultarahoja. Peppi päihittää rosvot ja pistää heidät opettelemaan tanssia.

Suunnittele tanssivien rosvojen varjot.

MATERIAALIT

Lyijykynä, mustaa tai tummaa paperia, vaaleampaa paperia, sakset ja liimapuikon tai liimaa.

1. vaihe: hahmottele lyijykynällä tummalle paperille.

2. vaihe: leikkaa osat irti.

3. vaihe: liimaa osat kiinni vaalealle paperille.

Rakennustehtävä: romulöytöjä ja esinetaideteoksia

Peppi vierailee hienojen rouvien teekutsuilla ja tilanne päättyy aikamoiseen kaaokseen. Peppi keksii mielenkiintoisempaa tekemistä. Roskiksista voi löytyä käyttökelpoista tavaraa. Sinne!  Pepistä on hauskaa keksiä vanhoille tavaroille uutta käyttöä.

Oletko kuullut sanan uusiokäyttö? Se tarkoittaa sitä, että joku vanha, hylätty tavara tai materiaali otetaan uudelleen käyttöön ja muokataan siitä uusi tavara. Vanhoja tavaroita yhdistelemällä voi tehdä vaikka romutaidetta.

Rakenna kotoa löytyvistä tavaroista esinetaideteos. Aiheena robotti, joku eläintä tai ihmistä muistuttava hahmo tai jokin erikoinen masiina, eli härveli.

MATERIAALIT

Kaikki kotoa löytyvät tavarat käyvät rakentelumateriaaliksi. Keittiötavaroita, nappeja, nauhoja, muovipusseja, purkkeja ja nippeleitä.

Rekvisiitan valmistustehtävä: meduusa

Peppi ikävöi isäänsä Efraimia ja päättää matkustaa Etelämerelle. Tommi ja Annika pääsevät mukaan. Hopsu-laivalla matkatessaan he päättävät sukeltaa katsomaan mitä on merenpinnan alla. Näyttämöllä on upea sininen vedenalainen maailma.

Katso kuvaa ja pohdi: miten tanssijat on saatu uiskentelemaan näyttämöllä?

MATERIAALIT

Tarvitset pakastepusseja. Paras koko on 5 litran pussi. Ohuet hedelmäpussitkin käyvät. Voit kokeilla myös erivärisiä jätepusseja, kunhan ovat hyvin ohutta muovia.

Meduusan lonkerot sähköistyvät helposti. Lataa meduusa sähköiseksi hankaamalla sitä varovasti sähköistävää pintaa vasten, esimerkiksi muovia vasten. Vie meduusa eri esineiden ja pintojen lähelle. Lonkerot tarttuvat niihin kiinni.

Voit tehdä useita meduusoja. Jos saat kotoa jonkun apuriksi, voit tehdä esityksen musiikin säestyksellä kaverille.

TEKSTI JA TEHTÄVÄT ERJA ALANDER

Lisää oppimateriaaleja