Skip to content

Kauhuklassikko Dracula saa ensi-iltansa Kansallisbaletissa

Koreografi Krzysztof Pastor nostaa baletin keskiöön rakkaustarinan.

Maailman tunnetuin kauhutarina Dracula transilvanialaisesta kreivistä nähdään tanssittuna maaliskuussa 2024, kun puolalaisen koreografin Krzysztof Pastorin teos saa ensi-iltansa Kansallisbaletissa. Pastorin koreografia sai kantaesityksensä Länsi-Australian baletissa 2018, ja se on nähty myös Puolan ja Latvian kansallisbaleteissa. Baletti pohjautuu Bram Stokerin alkuperäiseen Dracula-romaaniin vuodelta 1897 sekä Oscar-palkittuun Francis Ford Coppolan ohjaamaan elokuvaan vuodelta 1992.

Alun perin baletin aihe siihen usein liitettyine groteskeine verta valuvine torahampaineen ei innostanut koreografia. ”Lukiessani alkuperäistä kirjaa se vei minut mukanaan, koska se jätti paljon tilaa myös omalle mielikuvitukselle”, Pastor kertoo. Hän tuli vakuuttuneeksi aiheen sopivuudesta nähtyään Francis Ford Coppolan elokuvan, jonka musiikin on säveltänyt puolalainen elokuvasäveltäjä Wojciech Kilar. Baletin musiikin rungon muodostaa Coppolan elokuvan musiikki, jota on täydennetty Kilarin muulla elokuva- ja sinfoniamusiikilla.

Pastorille Dracula on ennen kaikkea rakkaustarina: ”Se on tarina uhrautumisesta, kaipauksesta ja ehkä myös mustasukkaisuudesta – siis ihmisen tunteista. Minulle tarinan teema ei ole veri vaan rakkaus.” Teoksen lavastus- ja pukusuunnittelijat Charles Cusick Smith ja Phil R. Daniels ovat hakeneet innoitusta visuaaliseen ilmeeseen Stokerin romaanin julkaisemisajasta ja leskeksi jääneen Britannian kuningatar Viktorian käyttämistä mustista suruvaatteista.

Draculan rooli on jaettu teoksessa kahdeksi rooliksi; nuorena Draculana nähdään Michal Krčmář, Florian Modan, Clark Eselgroth ja Jun Xia, vanhana Draculana Sergei Popov, Giuseppe Martino, Johan Pakkanen ja Juntaro Coste. Jonathan Harkerin roolissa tanssivat Jun Xia, David Rathbun, Martin Nudo ja Luciano Ghidoli ja hänen morsiamenaan Minana Violetta Keller, Miao Miao Liu, Zhiyao Chen ja Hye Ji Kang. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa Patrick Fournillier.

Katso video: Koreografi Krzysztof Pastor kertoo ajatuksiaan baletin harjoituksissa

Krzysztof Pastor – Wojciech Kilar: Dracula
Ensi-ilta 1.3.2024 klo 19
Muut esitykset 2.–23.3.2024