Skip to content

30-vuotiaan Oopperatalon peruskorjaus valmistui suunnitellusti

Nykyinen Oopperatalo Töölönlahdella vihittiin käyttöön 30. marraskuuta 1993. Juhlavuonna taloa on huollettu laajoilla remonteilla, joiden vuoksi se oli suljettu yleisöltä touko-elokuun ajan.

Päänäyttämön näyttämötekniikan muutokset koskevat näyttämömekaniikkaa, jossa päivitettiin ohjausjärjestelmä komponentteineen sekä uudistettiin orkesterinostinta ja näyttämötornia. Samalla tuotiin esitystekniikan kaapelointeja nykypäivän tasolle ja parannettiin näyttämön akustiikkaa.

Oopperatalon sähköteknisessä remontissa uusittiin ja entisöitiin lähes 2 000 valaisinta. Päänäyttämön sekä lämpiö- ja aulatilojen yleisvalaistus ja niiden ohjausjärjestelmä palvelevat nyt entistä paremmin esitystoimintaa ja rakennuksen käyttöä. Näin nostettiin myös talon energiatehokkuutta.

LVI-tekniikan saneerauksessa uudistettiin Töölönlahden puoleisen julkisivun lämmitystekniikka ja saneerattiin yhteensä noin kuusi kilometriä viemäriputkea. Pukuhuonetiloissa remontoitiin lähes 50 pesuhuonetta. Osana peruskorjausta uusittiin myös Töölönlahden puolella sijaitsevan Amfiteatterin rakenteita.

Peruskorjauksesta vastasi valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt, jonka hallintaan myös Oopperatalo kuuluu. Korjaustöiden ajoitus ja suunnittelu tehtiin tiiviissä yhteistyössä, jotta niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa talon toiminnalle sekä Kansallisoopperan ja -baletin asiakkaille.

”Osapuolten aito sitoutuneisuus ja laadukas yhteistoiminta on korostunut aikataulullisesti kireän hankkeen onnistumisessa”, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Joel Saarinen toteaa tyytyväisenä.

Balettinauha tervehtii taloon saapuvaa

Mannerheimintien suunnasta taloon saavuttaessa komeilee Ainon aulan katossa uusi valaisinteos nimeltään Balettinauha. Teoksen on suunnitellut Vertti & Co. Valaisimen metallirungon on valmistanut paineastioita ja -putkistoja sekä mm. teräskaiteita tuottava JP-Set Oy. Oopperatalon oma henkilökunta on suunnitellut ripustuksen ja toteuttanut asennuksen.

Ooppera- ja balettiesityksissä on lukuisia visuaalisia hetkiä, joista yksi on tässä pysäytetty kuvaksi lentävästä balettinauhasta. Kyseessä on valaistu taideteos, jonka väriä voidaan vaihtaa sesongin tai esityksen mukaisesti.

Lisää aiheesta:

Oopperatalo on suljettu remontin vuoksi 1.5.–31.8.2023