Siirry sisältöön

Javier Torres valmistui klassisen baletin tanssijaksi vuonna 1984 ja baletin opettajaksi vuonna 1988 Escuela Nacional de Danza Clásicasta (Kansallinen klassisen tanssin koulu) Méxicossa. Vuosina 1988 ja 1989 Torres tanssi ja opetti useissa tanssiryhmissä Meksikossa ja Euroopassa.
Suomen-uransa Javier Torres aloitti Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä (nykyään Helsinki Dance Company) vuonna 1989. Vuosina 1992-2008 Torres työskenteli tanssijana Suomen Kansallisbaletissa. Torresin tunnetuimmat roolisuoritukset ovat Sancho Panza Patrice Bartin Don Quijotessa, kylähullu Sylvie Guillemin Gisellessä ja sisarpuolen rooli Ben Stevensonin Tuhkimossa.
Vuodesta 2000 Javier Torres on työskennellyt vierailevana opettajana eri tanssiryhmissä, muun muassa Suomen Kansallisbaletissa, Cullberg-baletissa, Norjan Kansallisbaletissa, Stuttgartin baletissa ja Ballet Nacional de Españassa. Torres on myös luennoinut ja pitänyt työpajoja eri tanssilääketiedesymposioissa, esimerkiksi TAMEDissa Saksassa ja IADMS:ssa Yhdysvalloissa.
Kansainvälisenä koreografina Javier Torres on tehnyt yli 20 koreografiaa, joista 8 on koko illan produktioita. Suomessa Torres teki vuonna 1998 Calles Zigzagueantes -tanssiteoksen tilaustyönä Kuopio tanssii ja soi -festivaalille. Torresin Suomen Kansallisbalettiin tekemiä töitä ovat muun muassa Boleros vuodelta 1995, Unikot vuodelta 2001 ja Valoshokki vuodelta 2005. Viime vuosina Torresin teoksista tunnetuimpia on ollut hänen menestykäs versionsa klassisesta baletista Prinsessa Ruusunen, jonka hän teki Suomen Kansallisbalettiin vuonna 2008 ja sen jälkeen Tšekin Kansallisbaletille vuonna 2011.

Info

Javier Torres