Skip to content

Par(r)asvaloissa esittää: Katve

Kesto
1 t, Ei väliaikaa
Milloin
25.4.2024 – 26.4.2024
Missä
Alminsali
Genre
Lapsille
Hinnat
20 €

nuorten näköistä oopperaa

12–16-vuotiaiden nuorten Par(r)asvaloissa-musiikkiteatteriryhmä ideoi ja valmistaa ammattilaisten johdolla oman tyyliltään vapaan musiikkiteatteriesityksen. Tällä kaudella esitys pohjautuu kauden aikana päänäyttämöllä nähtävään oopperaan Karmeliittasisaret ja sen tematiikkaan.

”Aina torstaisin koulussa lasken tunteja harjoituksien alkuun, jolloin näen taas ”sisarukseni” ja pääsen taas tekemään sitä mitä rakastan. Tämä on ehdottomasti universumin paras harrastus!!”

– Par(r)asvalolainen

Tapahtumat

Katve vie katsojansa metsään, puiden katveeseen. Esitys seuraa neljän vuodenajan läpi metsässä tapahtuvia kohtaamisia ilman juonellista tarinaa. Metsässä erilaiset ihmiset viettävät aikaansa eri syistä: lapsuudenystävät palaavat vuosi toisensa jälkeen kertomaan tärkeimmät asiansa puiden kuullen. Sauvakävelijät vuorostaan sivakoivat toistenkin asiat selviksi. Ammattisuunnistajat hiovat suorituskykyjään kohti mestaruuksia ja päiväkodin lapset näkevät metsässä jotain satumaista sillä aikaa kun opettaja nauttii kahvia termaristaan. Puiden eri vuodenaikoihin sopeutuvat olemukset ja hiljaiset hymnit ruokkivat metsän kulkijoiden mielikuvitusta, hyvinvointia ja pelkojakin. Varsinkin teinien, joille jokainen rasahdus voi tarkoittaa kiinnijäämistä kielletystä. Jos puut tarvitsevat hoitoa niin paikalle kutsutaan arboristit eli puunhoitajat. Heistä ottaa mallia innokas tet-harjoittelija kyselemällä viimeisimmät alan vinkit. Metsässä kulkee myös outo hahmo, jonka paperipussi täyttyy muiden kulkijoiden ennakkoluuloista. Mutta kenen idea oli tuoda 15-vuotias sunnuntaiaamuna metsään keräämään sieniä?

universumin paras harrastus

Hakuaika kaudelle 2023−2024 on päättynyt

Tervetuloa mukaan Suomen kansallisoopperan ja -baletin Par(r)asvaloissa-musiikkiteatteriryhmän toimintaan!

12−16-vuotiaille musiikkiteatterista kiinnostuneille nuorille suunnattu Par(r)asvaloissa-ryhmä on toiminut Suomen kansallisoopperassa ja -baletissa vuodesta 2011 alkaen. Par(r)asvaloissa-ryhmä ideoi ja valmistaa musiikkiteatterialan ammattilaisten johdolla oman tyyliltään vapaan musiikkiteatteriesityksen, joka saa ensi-iltansa Kansallisoopperan Alminsalissa keväällä 2024. Par(r)asvaloissa-ryhmä on osa Kansallisoopperan yleisötyötä.

Ryhmässä toimii 30 nuorta pääsykokeiden perusteella. Pääsykokeet vapautuville uusille ryhmän jäsenille järjestetään torstaina 31.8.2023 klo 16 alkaen Oopperatalossa. Hakijoilta edellytetään energistä otetta, innostusta ja kiinnostusta musiikkiteatteria ja oopperaa kohtaan. Hyvät vuorovaikutustaidot ja aiempi kokemus teatterista, tanssista, soittotaidosta tai musiikkiharrastuksesta katsotaan eduksi.

Par(r)asvaloissa-ryhmän toiminta alkaa torstaina 7.9.2023, ja jokaviikkoiset kokoontumiset järjestetään Kansallisoopperan tiloissa torstaisin klo 16−19. Ryhmän toimintaa luotsaavat ohjaaja, säveltäjä, koreografi ja laulupedagogi. Lukuvuoden osallistumismaksu on 150 €/osallistuja.

Pääsykokeet pidetään 31.8. klo 16−21 välillä. Pääsykoekutsut lähetetään kaikille hakijoille sähköpostitse hakijan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.

Katso kevään 2021 esitys verkossa

Kuvia kevään 2024 Katve-esityksestä

Tekijät

Ohjaus
Sofia Koski
Säveltäjä
Johannes Haahti
Koreografia
Teemu Tainio
Lavastus
Anna Papinsaari
Puvut
Reeta Tuoresmäki

Esitykset ja liput