Skip to content

Esa-Pekka Salonen – Paula Vesala – Tuomas Norvio – Ekho Collective

Laila

Kesto
20 min, Ei väliaikaa
Missä
Alminsali
Genre
Ooppera
Ikäsuositus
yli 10-vuotiaille
Hyvä tietää
Teos sisältää voimakkaasti vilkkuvia valoja ja äänenvoimakkuus nousee paikoitellen kovaksi. Huomioithan myös, että Lailan esitystilassa on peililattia.

Ikoniset oopperan sankarittaret kuten Aida tai Salome saavat jatkumoonsa uudenlaisen diivan

Kansallisoopperan Laila kutsuu luomaan todellisuuttaan ja tulevaisuuden maailmaa yhdessä keinoälyn kanssa. Laila haastaa kohtaamaan ne toiveemme, pelkomme ja levottomuutemme, joita teknologia ja tuntematon huominen synnyttävät.

Esa-Pekka Salosen, Paula Vesalan, Tuomas Norvion ja Ekho Collectiven Kansallisoopperalle luoma uusi, interaktiivinen teos karsii perinteiset roolit, sillä sekä sen musiikki että visuaalisuus elävät ja muuntuvat vuorovaikutuksessa. Lailassa et ole yleisö, Lailassa olet luomassa todellisuutta. Laila on uniikki kokemus, joka kerran erilainen.

”Jos ooppera päätettäisiin rakentaa uudelleen, sitä ei voisi romuttaa tämän perusteellisemmin. Lailasta puuttuvat kaikki oopperan perinteet.”

– Paula vesala

making of laila

Fedora Digital Prize

Ekho collective

Ekho Collective on taiteilijoista, muotoilijoista ja teknologian ammattilaisista koostuva kollektiivi, joka keskittyy immersiivisten kokemusten suunnitteluun ja luomiseen. Poikkitieteellinen ryhmä työskentelee teknologian ja taiteen risteyskohdassa päämääränään tuoda ne yhteen ennen näkemättömin tavoin. Kollektiiviin kuuluvat Minja Axelsson, Heikki Heiskanen, Essi Huotari, Olli Kilpi, Saara-Henriikka Mäkinen, Joonas Nissinen ja Iina Taijonlahti. www.ekho.fi

opera beyond x nokia bell labs

Laila on osa Opera Beyond -kokonaisuutta, jossa törmäytämme taiteita ja uusinta teknologiaa. Lailan yhteydessä on koettavissa mediataiteilija Kalle Rasinkankaan uusi interaktiivinen installaatio Common Domain, joka on syntynyt Opera Beyondin yhteistyössä tutkimuslaboratorio Nokia Bell Labsin kanssa.

Yhteistyö kuuluu Nokia Bell Labsin Experiments in Arts and Technology -ohjelmaan, jossa taiteilijat, insinöörit ja tutkijat etsivät yhdessä uusia mahdollisuuksia ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja yhteyteen. Kalle Rasinkangas on päässyt osaksi huippututkijoiden yhteisöä ja hyödyntämään Nokia Bell Labsin edistyksellistä teknologiaa.

Lue lisää operabeyond.com

esiintyjät

Teoksen äänimateriaali on tallennettu Kansallisoopperan oopperalaulajien sekä Kansallisoopperan orkesterin muusikoiden tulkitsemana.

Sopraanot

Krista Kujala, Sanna Iljin, Helianna Herkkola

Altot

Anna Erokhina, Raisa Vaarna, Ida Wallén

Tenorit

Halim Shon, Joonas Eloranta, Jere Martikainen

Bassot

Arto Hosio, Andrus Mitt, Robert McLoud, Jyrki Korhonen

Lyömäsoittajat

Uolevi Högström, Jukka Koski, Virva Kuusi, Mauri Myllys, Heikki Parviainen, Keijo Puumalainen

Lisäksi Lailan äänenä esiintyvät:
suomi: Paula Vesala, Miriam Hilpo
ruotsi: Gunilla Hemming, Emil Paloniemi
englanti: Sanna-June Hyde ja Miriam Hilpo