Skip to content

Jukka Nykänen – Juhani Koivisto

Koululaisooppera: Tähtiainesta

Kesto
40 min, Ei väliaikaa
Milloin
15.3.2024 – 16.3.2024
Missä
Alminsali
Genre
Ooppera
Hinnat
20 €
Kieli
Esityskieli suomi

Millainen on ihmisen ja maapallon tulevaisuus?

Tärkeä aihe nousee esiin, kun koululuokka saa vieraaksi tulevaisuusministerin. Ministeri uskoo talouskasvuun ja aikoo julkistaa samana iltana uuden ohjelman, jossa haetaan kasvua luonnonvarojen ehtymisenkin uhalla. Koululaiset ajattelevat toisin, mutta miten he saisivat kuuluville ympäristönäkemyksensä? Suunnitelma keksitään, ja ministeriä odottaa puhetilaisuudessa yllätys.

”Täältä pinnalta sinisen planeetan
universumin näemme loputtoman,
meissä kaikissa on hiukkanen
takaa miljardien vuosien.”

– ote koululaisoopperan libretosta

Tapahtumat

1. näytös 
Opettaja kertoo tulevaisuusministerin vierailevan ja kuvailee ensin luokalle, mikä on maailman tilanne: kasvun rajat ovat tulleet vastaan ja luonnonvarat loppuvat, siksi ainoa ratkaisu on kierrätys.

Ministeri tulee mukanaan someryhmä, joka viestittää koko ajan ja aina väärin. Ministeri laulaa aarian talouskasvuun perustuvasta tulevaisuudesta. Hän lupaa julkistaa illalla puheessaan uuden ympäristöstä piittaamattoman talouskasvuohjelman. 

Valo, yksi oppilaista, keksii miten luokka voi estää puheen. Kaikki lähtevät valmistelemaan iltaa. Sillä aikaa muusikot soittavat välisoiton kierrätetyistä aineksista. 

2. näytös
Ministerin puhe on alkamassa, mutta oppilaat päättävät esiintyä ensin. He kertovat, miten tärkeää on kierrättää metallia, muovia ja pahvia. Valo laulaa siitä, miten ihminenkin on osa luontoa: koska hänessä on samat alkuaineet kuin tähdissä, hän on tähtiainesta.

Ministeri ei vakuutu, hän haluaa jonkun aikuisen puhuvan. Luokka pyytää mukaan opettajan, joka ensin epäröityään esittää ympäristöasioita käsittelevän laulun. Nyt tulevaisuusministerikin ymmärtää asian tärkeyden. Kaikki liittyvät mukaan kierrätysaiheiseen lauluun. 

Näin esitys syntyy

Koululaisoopperan valmisteluvaiheessa 40–60 oppilaan ryhmä 4.–6.-luokkalaisia perehtyy opettajiensa johdolla teoksen musiikkiin, roolihahmoihin ja aiheeseen sekä opettelee näyttämöilmaisua. Teoksen aihepiiriin perehdytään eri oppiaineissa oopperalta saadun kattavan materiaalipaketin avulla. Ennen esitystä ohjaaja ja pianisti vierailevat koululla harjoittamassa musiikkia ja ohjausta yhden koulupäivän ajan. Teoksessa on mukana pääharjoituksen aikana ulkoa laulettava yhteislaulu, johon kaikki koululaiset osallistuvat.

Esityspäivänä teos esitetään koulutovereille ja perheille yhdessä pukujen, maskeerauksen, lavastuksen, laulajien ja muusikoiden kanssa. Koulun oppilaat näkevät esityspäivänä klo 14 tapahtuvan pääharjoituksen. Illalla klo 18 on yleisöesitys, jonka liput koulu itse myy ja jonka tuotot koulu /esiintyvät luokat voivat itse pitää. Koululaisooppera maksaa koululle 700€ ja useat koulut maksavat teoksen hinnan lipputuloistaan ja käyttävät loput esim. leirikoulua varten.

Oopperaprojektin tavoitteena on kannustaa oppilaita laulamaan, lisätä oppilaiden itsetuntemusta, vahvistaa sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, tutustuttaa oopperaan taidemuotona ja luoda kaikin puolin innostava ja voimaannuttava kokemus yhteisen tekemisen avulla.

Vuonna 2022 koululaisooppera vieraili 39 koulussa eri puolilla Suomea ja keväällä 2023 12 koulussa ympäri Suomea.

Tekijät

Musiikki
Jukka Nykänen
Libretto
Juhani Koivisto
Ohjaus
Ann-Mari Ohtamaa
Lavastus
Reeta Tuoresmäki
Puvut
Reeta Tuoresmäki
Valaistussuunnittelija
Vesa Pohjolainen

Rooleissa

Vieraileva solisti
Riku Pelo
Vieraileva solisti
Tiitus Ylipää
Vieraileva solisti
Johanna Isokoski
Vieraileva solisti
Anni Niemelä
Vieraileva solisti
Katariina Heikkilä
Vieraileva solisti
Emilia Vesalainen-Pellas
Vieraileva pianisti
Anu Silvasti
Vieraileva pianisti
Miika Vintturi
Lyömäsoittaja
Mongo Aaltonen

UUDELLEENKÄYTTÖ SÄÄSTÄÄ LUONNONVAROJA JA VÄHENTÄÄ PÄÄSTÖJÄ

Tähtiainesta-koululaisoopperaan Oopperatalon ulkopuolelta käytettynä hankittujen tuotteiden ympäristösäästöt. Kuva: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus

Aiheensa mukaisesti koululaisoopperan lavastuksessa, puvustuksessa ja tarpeistossa käytetään kierrätysmateriaaleja ja tuotannossa pyritään mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen. Oopperatalon omista varastoista kierrätettiin uudelleen käyttöön esimerkiksi kankaita, vaneria, maaleja, metallia ja puuta sekä vaatteita ja tarpeistoa, esimerkiksi jumppapalloja ja kännykänkuoria.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta hankittiin käytettynä 80 kiloa vaatteita, asusteita, tuoleja ja pienmuovitavaraa. Samalla selvitimme Kierrätyskeskuksen Kiertotalouslaskennan avulla, kuinka paljon talon ulkopuolelta käytettynä hankittujen tuotteiden avulla säästettiin luonnonvaroja ja vältettiin hiilidioksidipäästöjä.

Uusien vastaavien tuotteiden sisältämien materiaalien hankinnassa ja jalostuksessa olisi kulunut noin 1 000 kiloa luonnonvaroja ja syntynyt 270 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Säästetty kilomäärä luonnonvaroja vastaa noin kymmenen suomalaisen päivittäistä suoraa luonnonvarojen kulutusta. Päästövähennys puolestaan vastaa 1 900 kilometrin ajomatkaa henkilöautolla eli Helsingistä Rovaniemelle ja takaisin.

hakuaika syksyn kiertueelle alkaa helmikuussa

Koulujen hakuaika syksyn 2024 esityksiin alkaa maanantaina 5.2. klo 9. Hakulomake on auki 5.4. klo 15 saakka.

Esitykset ja liput

Yhteistyössä

Tutustu myös näihin

 • Ooppera

  Koululaisooppera: Lähde

  Vierailunäyttämö

 • Lapsille

  Par(r)asvaloissa esittää: Katve

  Alminsali 25.4.2024 – 26.4.2024

 • Baletti, Lapsille

  Balettioppilaitos esittää: kevätjuhla 2024

  Alminsali 22.5.2024 – 28.5.2024